Fluturii, o explozie de culoare
Delicatele creaturi sunt privite drept un simbol al sufletului, al vieţii şi al speranţei, fiind de multe ori asociate cu noi începuturi. În lume există nu mai puţin de 17.500 de specii de fluturi, care încântă cu aripile lor viu colorate.
Fluturele Monarh migrează mii de kilometri
Este printre cei mai mari din lume: atunci când aripile sale sunt deschise anvergura lor atinge şi 10 cm. Culorile sale predominante sunt brun-roşcat, cu inserţii negre, în timp ce pe marginile aripilor sunt două rânduri de puncte albe. Migraţia Fluturilor Monarh a devenit o atracţie turistică, mii de oameni venind anual în nordul Statelor Unite pentru a asista la zborul milioanelor de insecte colorate. Fluturele călătoreşte peste 4.000 de km, în 8 săptămâni, din centrul Statelor Unite ale Americii până în Mexic. Este cea mai mare migraţie de acest fel din lume. Odată ajunşi la destinaţie, fluturii acoperă pădurile de pini, creând un imens văl colorat.

Fluturele Ochi-de-păun de zi, admirat în România
Dacă alte specii îşi au originea în regiuni îndepărtate ale lumii, Fluturele păun-de-zi poate fi admirat şi în pădurile din ţara noastră. Îl vei întâlni în zone de deal şi de munte, deoarece se hrăneşte cu nectarul florilor sălbatice. Aripile brun-roşcate sunt crestate, şi pe fiecare din ele este desenată câte o pereche de cercuri alb-mov, ca nişte ochi. Hibernează în peşteri, scorburi, podurile caselor sau în pivniţe, fiind uşor de trecut cu vederea deoarece spatele aripilor este gri sau negru.

Fluturele Morpho Albastru, gigantul amazonian
Întâlnit în pădurile amazoniene, fluturele Menelas Blue Morpho este lesne de recunoscut după nuanţele de albastru electric de pe aripile sale. Când acestea sunt deschise, ating nu mai puţin de 18 cm. Culoarea electrică este dată de modul în care aripile reflectă lumina. Doar masculul este colorat astfel: femela poartă nuanţe de maro, galben şi negru. Insectele au viaţa scurtă, adulţii trăind doar o lună.

Dantelatul Roşu, alarma zburătoare
Este întâlnit în regiunea de sud-est a Asiei, în special în Filipine şi Indonezia. Culoarea aripilor diferă de la masculi la femele. Masculii sunt coloraţi în nuanţe de roşu-portocaliu, în timp ce marginea aripilor seamănă cu o împletitură de dantelă în nuanţe de alb şi negru. Femelele sunt colorate în nuanţe de portocaliu, în timp ce marginile aripilor sunt în nuanţe de gri şi maro. Culoarea vie nu este întâmplătoare, ea fiind un semnal de alarmă pentru prădători: asta, pentru că Dantelatul roşu e amar la gust.
