Formule contra deochiului
Când te chinuie, din senin, dureri puternice de cap, acompaniate de căscat (deşi un ţi-e somn), e semn că ai fost deocheată. Află cum să previi privirea „de vătămătură” şi ce să faci în caz că ai fost deocheată.
Uitătura magică
Mulţi oameni cred în deochi şi în descântecele care-l „neutralizează”. Deochiul este provocat de o privire mai insistentă,admirativă sau pizmaşă-şi duce la îmbolnăvirea persoanei deocheate. Privirea de vătămătură sau de săgetătură,voluntară sau nu, poate fi prevenită -şi la copii,şi la adulţi.
Cum îl îndepărtezi
O persoană care nu vrea să fie deocheată trebuie să poarte o panglică sau un şnur de culoare roşie. Culoarea roşie atrage uitătura şi aceasta îşi pierde puterea. Dacă observă că cineva din familie e privit prea insistent sau exagerat de admirativ,trebuie să rostească imediat formula „Ptiu,ptiu,să nu-i fie de deochi”. Se mai crede că usturoiul poate preveni deochiul. Nu doar românii se tem de deochi:orientalii poartă amulete anti-deochi („ochiul” turcesc,„hamsa”,mâna cu 5 degete sau mâna Fatimei,la popoarele arabe,mini-cornul la italieni (purtat la gât),potcoava şamd.
Cum descânţi
Descântecul este în măsură să neutralizeze efectele negative ale deochiului. De obicei,femeile care practică magia albă pot descânta – dar în lipsa lor,oricine poate face următoarele gesturi: rosteşte tatăl nostru de trei ori,suflă tot de trei ori înspre persoana deocheată,iar aceasta se mută apoi din locul în care a stat pe parcursul ritualului. Se mai pot face următoarele:într-un pahar cu apă curată,se fac cruci cu lama unui cuţitit,şi în tot acest timp,se rosteşte rar următorul descântec: „Fugi,deochi,dintre ochi /Fugi,deochetură,/Că te-ajunge vânt din gură./Fugi,deochiat,/Că te-ajunge vânt turbat./Fugi,deochi,dintre ochi,/Că te-ajunge soarele,/Şi-ţi taie picioarele,/Fugi,deochi,din faţa obrazului,/Din zgârciul nasului,/Din grumazii gâtului,/Din crierii capului,/Din splină,din inimă,/Şi să ieşi şi să te duci,/Că eu cu gura te-am descântat,/Cu mâna te-am luat,/Şi-n vânt te-am aruncat,/Să rămâie Cutare (numele pesoanei deochiate)/Curat,luminat,/Ca floarea câmpului,/Ca roua dimineţii.”