FOTO Cele mai impresionante localităţi-fantomă. Din ce motive au fost abandonate?
Mai multe localităţi de pe glob, de la Orientul Îndepărtat până la America de Nord, au fost abandonate, unele practic peste noapte. În câteva cazuri, iniţiativele de a crea o dezvoltare imobiliară în acele zone au fost sortite eşecului din cauza depopulării.
A cunoaşte aceste oraşe abandonate înseamnă a înţelege istoria noastră globală. Din unele au rămas doar clădiri abandonate, năpădite de plante şi peisaje dezolante, pe unde nu mai trece pas de om. Cu toate acestea, sunt visul oricărui fotograf. Dacă vreunul îţi pare cunoscut este pentru că multe au fost folosite ca locuri de filmare.
Oradour-sur-Glane, simbol al crimelor naziste
Acesta a fost un mic sat agricol ocupat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În iunie 1944, satul a fost distrus de organizaţia SS nazistă. Soldaţii au ucis atunci 642 de persoane şi au lăsat puţini supravieţuitori în urmă. După război, satul a devenit un simbol al crimelor naziste. În fiecare an, pe 10 iunie, are loc o ceremonie de comemorare a masacrului petrecut în această localitate.
Pripyat, cel mai cunoscut oraş-fantomă din lume
Când s-a produs dezastrul nuclear al centralei nucleare de la Cernobîl în 1986, a început să dispară şi acestă comunitate din nordul Ucrainei, aflată la circa 105 km de Kiev, lângă graniţa cu Belarus. Toţi cei 50 000 de locuitori au fost nevoiţi să evacueze oraşul. Mulţi au suferit boali provocate de expunerea la niveluri ridicate de radiaţii în timpul accidentului.
Fondat în 1970 ca „oraş nuclear”, a găzduit muncitorii centralei nucleare din apropiere. Pripyat avea mai mult de 13 000 de apartamente, şcoli pentru 5 000 de copii, magazine şi cafenele, un cinematograf, o sală de sport, mai multe fabrici şi un spital. După accidentul din 26 aprilie 1986, cei din Pripyat au fost relocaţi şi oraşul Slavutych a fost construit ca noua lor casă.
Insula Hashima
Cunoscută sub numele de Insula cuirasatului (Gunkanjima), este o insulă abandonată situată în largul coastei Nagasaki din Japonia. Dezvoltată iniţial ca reşedinţă pentru persoanele care lucrau în minele de cărbune submarine în anul 1887, insula s-a extins rapid şi au fost construite clădiri înalte din beton care găzduiau peste 5 000 de persoane. Această cetate avea un club, cinematograf, baie comună, piscină, magazine. Mina s-a închis în anul 1974, iar locuitorii au început să plece în alte regiuni. Pe măsură ce interesul pentru insulă a crescut datorită istoriei sale interesante şi a arhitecturii sale incredibile, au început să vină aici tot mai mulţi turişi. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Insula Hashima a fost prezentată ca bârlogul unui ticălos în filmul James Bond „Skyfall”.
Plymouth, acoperit de lavă
Acest oraş din Marea Caraibelor, cândva capitala Insulei Montserrat, este dificil de găsit, deoarece este parţial scufundat ca urmare a unei erupţii vulcanice care a avut loc în luna decembrie a anului 1995. Până atunci, mulţi dintre cei 4 000 de locuitori fuseseră evacuaţi. Unii s-au întors, dar au fost obligaţi să plece din nou, în 1997, din cauza unei alte erupţii.
Kadykchan, închis după o explozie
Creată de prizonieri în timpul celui de-al doilea război mondial, această comunitate se lăuda cu 2 mine de cărbune. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, una dintre mine a fost închisă. Se întâmpla la începutul anilor '90, apoi, o explozie din anul 1996 a făcut ca oraşul să se închidă pentru totdeauna. Din 2010, populaţia a ajuns la zero, după ce în urmă cu 14 ani 10.270 de oameni se simţeau acasă în Kadykchan.
Glenrio apare în filmul „Cars”
Aceste este un fost oraş feroviar, la graniţa dintre New Mexico şi Texas, de-a lungul Rutei 66. În ciuda faptului că este un oraş-fantomă, în anul 2007 cartierul său istoric a fost înscris în Registrul naţional al locurilor istorice. Aici s-au filmat porţiuni din filmul „The Grapes of Wrath” (1940), iar în filmul „Cars” apare o staţie de service abandonată inspirată din cea din Glenrio.
Wittenoom a fost înghiţit de azbest
Fondată în 1946, Wittenoom din Australia de Vest era oraş minier. Defileul din apropiere era plin de azbest, un important material brut folosit în construcţii, la începutul secolului al XX-lea. La începutul anilor 1950, Wittenoom era cel mai mare oraş din regiunea Pilbara.
Pe fondul preocupărilor tot mai mari privind sănătatea muncitorilor şi a locuitorilor din Witternoom, cererea în scădere de azbest a dus la închiderea minei în anul 1966. Wittenoom a fost închis oficial în anul 2007 şi guvernul australian a luat măsuri pentru a limita accesul în fostul oraş minier, eliminându-l din toate hărţile oficiale. Din cauza naturii exploatării miniere, azbestul se găseşte încă în solul şi aerul din oraşul Wittenoom, de aceea este evitat.
În Craco au fost turnate mai multe filme
Oraşul italian Craco datează dinainte de anul 1060. De-a lungul istoriei sale de o mie de ani, a văzut multe conflicte între monarhi, armate şi ideologii politice. În 1963, ultimii 1800 de locuitori au fost obligaţi să-l părăsească şi au fost mutaţi în Craco Peschiera, un oraş nou ridicat în valea de mai jos. O imigraţie masivă în America de Nord. în anii `20, urmată de o alunecare de teren, o inundaţie şi un cutremur au dus la depopularea oraşului până în 1980. Filme precum „Quantum of Solace” şi „The Passion of the Christ” au folosit oraşul-fantomă italian pentru a oferi un cadru spectaculos şi autentic.
Mandu are cea mai veche clădire de marmură
Această localitate din fostul Imperiu Mughal al Indiei, cândva al doilea cel mai mare imperiu din acea parte a lumii, nu a prosperat în ultimii 400 de ani. Mandu a fost fondat în 1526. Deşi clădirile de aici sau fost abandonate, s-au dovedit foarte rezistente, din moment ce mai pot fi admirate şi astăzi. Aici se găseşte cea mai veche clădire de marmură din India.
FOTO: Shutterstock