FOTO Cum s-a schimbat Las Vegas într-un secol: de la o gară în deşert la Oraşul păcatelor
La începutul secolului al XX-lea, era doar o staţie de tren dintr-un deşert. Astăzi este capitala mondială a distracţiei şi a... pierzaniei, căci Las Vegas şi-a căpătat renumele Sin City (Oraşul păcatelor – n.r.). Cazinouri, hoteluri fabuloase, lumini, fântâni arteziene, lux: toate acestea descriu capitala statului Nevada, una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume, la doar un secol de la înfiinţare.
Oricine a petrecut ceva timp în Las Vegas are ce povesti, indiferent că e vorba de sume pierdute sau câştigate la cazino sau de o nuntă ad-hoc sau de nenumăraţi imitatori ai lui Elvis. Iar vechea zicală „Ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas“ rezumă însăşi aura oraşului.
În anul 1890, dezvoltatorii de cale ferată din Statele Unite ale Americii s-au gândit că Vegas ar putea fi o primă staţie pe ruta San Pedro - Salt Lake City - Los Angeles, astfel că în 1905 aici a oprit primul tren. Zona a început să se dezvolte rapid, iar data oficială la care a fost fondat Las Vegas este 15 mai 1905.
Oraşul era populat în mare parte de muncitorii de la căile ferate şi de fermieri, astfel că jocurile de noroc, băutura şi prostituţia s-au dezvoltat puternic în zonă, în ciuda interdicţiei pentru pariuri şi jocuri de noroc, impusă de statul Nevada în 1910. Construcţia şi dezvoltarea cazinourilor din Las Vegas a început în 1931, când statul a legalizat jocurile de noroc.
Când Mafia vine în oraş
Au fost construite cazinouri pentru miile de muncitori care veniseră în zonă să construiască barajul Hoover, dar, totodată, în oraş au început să vină turişti. Astfel, până în 1934, 300.000 de persoane au vizitat „tânărul“ Sin City. Toată lumea ştie celebra poveste a gangsterului Bugsy Siegel (foto 5 galerie), care a văzut oportunităţile din Vegas şi s-a implicat în afaceri, investind mulţi bani ai mafiei, ceea ce a dus la construcţia altor cazinouri, altor afaceri şi a dezvoltat şi mai mult zona în anii următori.
Cazinourile au atras vedete precum Elvis Presley (foto 10 galerie) şi Frank Sinatra, dar şi „armate“ de turişti, care au vizitat oraşul în deceniile următoare. În 1989, un nou trend a dus oraşul într-o nouă etapă de dezvoltare: mega hoelurile, resorturi uriaşe, cu mii de camere, toate facilităţile, săli de jocuri şi săli de concerte.
Una dintre atracţiile oraşul o reprezintă căsătoriile „la minute“, astfel că aici există nu mai puţin de 500 de biserici. Totuşi, la fel de repede se pot pronunţa şi divorţurile, iar martorii spun că au văzut mai multe lacrimi de fericire în cel de-al doilea caz, decât în primul.
Iată cum s-a transformat oraşul în cei 116 ani de existenţă.
FOTO Profimedia/Shutterstock