FOTO La maturitate, „meduza nemuritoare” revine neîncetat la copilărie. Vor putea şi oamenii să facă la fel?

1 immortal jellyfish shutterstock 1199825740 jpg jpeg

Turritopsis dohrnii poate trăi la nesfârşit! Iar cercetătorii încearcă să vadă cum pot transfera asemenea proprietăţi oamenilor. Va fi oare posibil acest lucru?

Descoperită în apele mării Mediterane şi în Japonia, acestă nevertebrată este singura vietate cunoscută omului care poate ajunge înapoi la imaturitate sexuală după ce devine adult. Cum nu există un număr limitat de dăţi în care să aibă loc acest proces, de regres până în copilărie, acesta se repetă la nesfârşit, lucru care demonstrează imortalitatea meduzei. Ar putea fi şi oamenii capabili de nemurire?

Cunoscută, în trecut, ca Turritopsis nutricula, meduza nemuritoare a fost descoperită în 1883, în apele mediterane. Însă a mai durat încă un deceniu până ce oamenii de ştiinţă să-şi dea seama de calităţile ei unice.

Ca orice meduză obişnuită, Turritopsis dohrnii îşi începe viaţa ca larvă dezvoltată dintr-un ovul fertilizat pentru a crea o planula. Această planula se localizează pe fundul oceanului, după care se treansformă în meduză.  

La maturitate, meduza abia ajunge la 4,5mm şi se distinge de celelalte meduze prin stomacul roşu, vizibil prin corpul ei transparent, care prezintă, la margini, nu mai puţin de 90 de tentacule. Vietatea aceasta mică nu pare cine ştie ce, dar are la dispoziţie un sistem de supravieţuire special, s-a adaptat perfect la tot felul de ameninţări venite din mediul său – cum ar fi foametea.

Odată ce întâmpină un pericol mare, ca foametea, meduza nemuritoare nu moare de foame, primeşte o a doua şansă la viaţă în momentul în care se întoarce la imaturitatea sexuală. La nivel celular, meduza va recicla celulele deja existente pentru a forma un nou sine.

Ceea ce se întâmplă fizic în tot acest proces e că meduza îşi retractează tentaculele şi îşi micşorează corpul, după care se întoarce pe fundul oceanului şi redevenine larvă. Odată ajunsă în acest stadiu, începe din nou să crească şi tot aşa.

Totuşi, cu toate că acest proces este absolut spectaculos, meduza poate fi omorâtă de vânătorii ei. Deci poate muri odată ce este atacată. Doar că nu poate muri ea de moarte bună, de bătrâneţe, motiv pentru care cercetătorii şi oamenii de ştiinţă încearcă să înveţe cât mai multe despre procesul prin care trece această meduză, pentru a putea repara ţesut uman distrus, de pildă.

Mai mult, ar fi de-a dreptul incredibil ca acest proces prin care trece Turritopsis dohrnii să poată fi aplicat şi-n cazul oamenilor. Mai e ceva până se va putea realiza acest lucru, însă studiile sunt în plină desfăşurere, iar cercetările, neîntrerupte.

Foto - Shutterstock



Recente

actori pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Nostalgia Imaginarium jpg
shutterstock 2463033341 jpg
Christian Horner, Geri Halliwell  sursa foto   Shutterstock jpg
Gwyneth Paltrow  sursa   Instagram jpg
shutterstock 2292761527 jpg
464990383 18462165316060349 1451328985739256387 n jpg
Stela Bizdu se simte implinita alaturi de fetita ei de un an si de baiat (6 ani) jpg
Martha Stewart  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2230078663 jpg
fantomă  foto   Shutterstock jpg
filmare  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1307392855 jpg
instagramărițe  foto   Instagram jpg
Channing Tatum și Zoë Kravitz  foto   Instagram jpg
Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bündchen  foto   Instagram jpg
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Adele  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2350240975 jpg