Grepfrutul este unul dintre cele mai ciudate fructe de pe Pământ. Iată de ce!

1 shutterstock 1330898657 jpg jpeg

A primit un nume destul de greu de pronunţat, nu se cunosc cu exactitate originele lui, interacţiunea grepfrutului cu medicamentele intrigă lumea oamenilor de ştiinţă şi a medicilor – se întâmplă lucruri cel puţin interesante sub coaja acestui fruct.

Apreciat iniţial ca fiind un aliment sănătos, grepfrutul are, însă, o latură întunecată. În anul 1989, David Bailey, un cercetător în domeniul farmacologiei clinice (studiază rolul medicamentelor asupra sănătăţii), a făcut din greşeală o descoperire fabuloasă. Se întâmpla în laboratorul său din London, Ontario. Testele ulterioare i-au confirmat descoperirile, iar astăzi, nu există nicio îndoială că a avut dreptate. „Partea dificilă a fost că majoritatea oamenilor nu au crezut informaţiile, deoarece erau atât de neaşteptate“, a declarat expertul. Dar până în acest moment, „nu s-a mai demonstrat că vreun aliment produce o interacţiune medicamentoasă la fel de semnificativă ca aceasta“, a mai spus Bailey.

Grepfrutul pare un fruct obişnuit, însă, în realitate este oricum în afară de comun. Partea ciudată începe încă de la descoperirea lui. Părea că nu are ce căuta într-un asemenea loc. Ca să nu mai spunem de nume, care nu are niciun sens şi adesea este scris şi pronunţat greşit.

De unde provine

Familia citricelor este originară din zonele mai calde şi mai umede din Asia. Teoria actuală sugerează că, undeva în urmă cu cinci sau şase milioane de ani, un predecesor al soiurilor de citrice s-a împrăştat în specii separate, probabil din cauza unor schimbări climatice. Astfel, trei citrice s-au răspândit pe scară largă: lămâia, pomelo şi mandarina. Altele s-au împrăştiat în Asia şi Pacificul de Sud. Cu mici excepţii, citricele sunt derivate din încrucişarea naturală, apoi artificială a acestor trei fructe. Grepfrutul este un amestec de pomelo şi portocală dulce, care este la rândul ei hibrid între pomelo şi mandarină.

Pentru că toate aceste fructe sunt native din Asia, nu este clar de ce grepfrutul a fost pentru prima dată descoperit pe la mijlocul anilor 1600, undeva în Barbados – o ţară insulară, situată între Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic.

Ce impact are asupra medicamentelor

Printre activităţile de cercetare, Bailey a colaborat cu guvernul canadian şi a testat diferite medicamente în diferite circumstanţe, pentru a vedea cum reacţionează oamenii la ele. În 1989, cercetătorul studia un medicament pentru tensiune arterială numit felodipină, pentru a afla dacă alcoolul afectează acţiunea pastilei. Modul cel mai sigur de a testa acest tip de ipoteză este să ai două grupuri de oameni, unul care să ia pastila cu alcool şi altul, care să ia pastila cu apă sau ca atare. Este şi mai bine dacă grupurile nu ştiu din care categorie fac parte, grupul de control sau cel experimental. În acest caz, însă, lucrurile erau mai dificile, pentru că nu puteau ascunde gustul alcoolul. Într-o seară, Bailey şi soţia sa au căutat în frigider alimente şi băuturi, care să mascheze gustul alcoolului. Nu mergea nimic, până când Barbara i-a reamintit că mai au o cană de suc de grepfrut. Întra-adevăr, sucul acesta diminua aroma de alcool, aşa că le-au oferit pastile grupurilor din experiment, primului cu suc de grepfrut combinat cu alcool şi celui de-al doilea, doar suc de grepfrut. Rezultatele au scos la iveală diferenţe de tensiune arterială, lucru la care s-a aşteptat. Ce nu a prevăzut a fost că oamenii aveau în sânge un nivel de substanţă medicamentoasă de patru! ori mai mare decât a prevăzut, în funcţie de doza administrată. Bailey a verificat dacă farmacistul i-a dat pastile în doze bune. Singur vinovat pentru anomalia înregistrată la rezultate era grepfrutul.

@shutterstockRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg