Insula Diavolului, cea mai de temut închisoare. 40% din prizonieri nu supravieţuiau după primul an acolo

1 shutterstock 407059606 jpg jpeg

La prima vedere, Insula Diavolului arată ca un paradis, dar între anii 1852 şi 1953, pe acest petic de pământ din Caraibe s-a aflat o închisoare. Deţinuţii mureau în masă din cauza încercărilor inutile de evadare, malnutriţiei şi bolilor.

Plină de palmieri şi înconjurată de ape strălucitoare, Insula Diavolului are o frumuseţe care ascunde un trecut îngrozitor: timp de aproape 100 de ani, zeci de mii de bărbaţi au pierit pe ţărmurile ei. Până în 1953, insula, una dintr-un grup de trei de pe coasta Guyanei Franceze, a găzduit prizonieri francezi condamnaţi pentru ofensarea lui Napoleon al III-lea sau crime. Din nefericire, au existat şi întemniţaţi, ca soldatul francez Alfred Dreyfus, care au ajuns acolo fără motiv. Toţi au suferit în mod egal. Au suportat chinurile bolilor grele, malnutriţia şi maltratările gardienilor. Puţini s-au mai întors în Franţa.

Cum a fost creată închisoarea de pe Insula Diavolului

Înainte de a deveni o colonie penală, Insula Diavolului a fost un loc al binefacerii. Pe la 1760, coloniştii francezi decimaţi de febra galbenă şi-au căutat refugiu acolo. Cele 3 insule au fost numite Insula Regală, în numele regelui lor, Insula Sfântului Iosif şi Insula Diavolului din cauza apelor pline de rechini. Întregul arhipelag a fost denumit Insulele Salvării.

Peste 100 de ani, împăratul francez Napoleon al III-lea ales să facă din cele trei insule o închisoare. A căutat să rezolve mai multe probleme cu ajutorul Insulei Diavolului. În primul rând, dorea să scape de oricine s-a opus loviturii de stat din decembrie 1851. A trimis prizonieri pe Insula Diavolului la doar câteva zile după ce a preluat puterea - inclusiv 239 de republicani care i s-au opus.

Colonia penală a avut şi alte câteva avantaje pentru guvernul francez: elimina infractorii periculoşi din ţară, contribuia la colonizarea Guyanei prin intermediul condamnaţilor şi oferea forţă de muncă ieftină ca înlocuitor pentru populaţia aservită din colonie, pe care Franţa o eliberase în 1848.

Condamnaţii nu puteau părăsi insula odată ce-şi terminau pedeapsa

Pentru a ajunge la Insula Diavolului, prizonierii trebuiau să supravieţuiască pe mare. Nu toţi au reuşit. Bărbaţii erau închişi laolaltă şi deseori izbucneau lupte în care mai mulţi mureau. La sosire, prizonierii mergeau mai întâi la St-Laurent-du-Maroni, un oraş din Guyana Franceză. Acolo, erau împărţiţi pe diverse categorii şi trimişi în diferite închisori. Unii, mai periculoşi, erau trimiişi pe una dintre trei insule.

Indiferent unde au ajuns prizonierii, puţini au rezistat. Aproximativ 40% nici măcar n-au supravieţuit primului an pe insulă din cauza lipsei de hrană şi a bolilor. Pe lângă aceste cauze ale decesului multora, deţinuţii au avut de suferit şi un tratament inuman din partea gardienilor. Au fost înghesuiţi în celule mici şi întunecate, li s-a interzis să vorbească, să fumeze, să citească.

Citeşte şi despre Alcatraz. Care erau puţinele drepturi ale deţinuţilor

Chiar dacă au fost deţinuţi care au supravieţuit drumului pe apă spre insulă şi condiţiilor de acolo, prea puţini s-au întors în Franţa. Condamnaţii nu puteau părăsi Guyana franceză odată ce îşi terminau pedeapsa. Au rămas încă o perioadă egală cu pedeapsa iniţială, deci aceia care aveau o pedeapsă de peste 8 ani au fost exilaţi pe viaţă.

Alfred Dreyfus, unul dintre cei mai renumiţi prizonieri

Dintre zecile de mii de bărbaţi care au ajuns pe Insula Diavolului, s-a remarcat Alfred Dreyfus, un tânăr ofiţer militar. În 1894, guvernul francez l-a condamnat pe viaţă pentru trădare. Era acuzat de oferirea de secrete militare germanilor, dar scrisul său de mână nu se potrivea cu probele prezentate în instanţă. Într-o ceremonie publică, colegii ofiţeri i-au smuls medaliile şi au strigat: „Moarte lui Iuda! Moarte evreului!”. Într-o perioadă în care loialitatea naţională franceză depindea încă de a fi catolic, Dreyfus a fost condamnat pe motiv că era evreu şi mai puţin din alte motive.

Vreme de 4 ani, Dreyfus a îndurat o existenţă chinuitoare pe Insula Diavolului. A locuit într-o cabană izolată, a fost legat de patul său, a fost hrănit cu carne de porc râncedă şi i s-a interzis să vorbească cu alţi prizonieri. În Franţa, lucrurile începeau să se schimbe în favoarea lui. Într-o scrisoare deschisă intitulată „J’accuse!” scriitorul francez Emile Zola a acuzat guvernul francez în cazul lui Dreyfus. În cele din urmă, guvernul a cedat şi l-a graţiat pe Dreyfus în 1899 şi l-a exonerat de orice vină în 1906.

Trei sferturi dintre cei 80.000 de prizonieri au ajuns hrană pentru rechini

Începând cu anul 1938, guvernul francez a încetat oficial să mai trimită prizonieri pe insulă, dar cel de-al Doilea Război Mondial a întrerupt închiderea completă a acesteia şi au mai fost trimiţi câţiva până în 1946. Abia în 1953, ultimii prizonieri au părăsit definitiv Insula Diavolului.

Citeşte şi: Ce primesc de mâncare condamnaţii la moarte? Ultimele pretenţii culinare înainte de execuţie

În cei 100 de ani de activitate, Insula Diavolului a avut 80.000 de prizonieri. Zeci de mii dintre ei, poate chiar trei sferturi, au murit acolo. Oficialii închisorii le aruncau cadavrele în apă, bătând într-un clopot care alerta rechinii să se apropie.

FOTO: ShutterstockRecente

Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg
Linda Evans, din Dinastia, 80 de ani sursa  Instagram, Dinastia jpg
soțiile fotbaliștilor, Cupa Mondială la Fotbal, Qatar sursa  Shutterstock jpg
Un mire a visat la o aparitie unica la nunta lui Sursa imagine shutterstock 117996736 jpg