Istoria tradiţiilor de Crăciun
Crăciunul este incomplet fără brad, colinde şi delicioasele prăjituri. Tradiţiile de Crăciun îşi au începuturile acum sute de ani în urmă, acesta fiind motivul pentru care ele sunt respectate şi astăzi în întreaga lume.
De ce se sărbătoreşte Crăciunul pe 25 decembrie
Motivul pentru care se sărbătoreşte Crăciunul pe 25 decembrie este puţin învăluit în mister. Biblia nu specifică data naşterii lui Iisus, iar primii creştini au discutat acest subiect ani de zile. Ei au crezut mai întâi că a fost pe 6 ianuarie, deoarece 6 aprilie era considerată ziua în care a murit Iisus şi a existat o credinţă care spunea că profeţii au murit în aceeaşi zi ca şi credinţa lor.
Dar până în secolul a IV-lea, s-a ajuns la concluzia că Iisus s-a născut pe 25 decembrie. Unele surse spun că această nouă dată a fost aleasă în mod intenţionat pentru a atrage atenţia de la un ritual păgân de solstiţiu de iarnă care avea loc în aceeaşi zi. Indiferent de ce s-a spus de-a lungul anului, Crăciunul a rămas să se sărbătorească pe 25, din ultima lună din an.
De ce se fac prăjituri de Crăciun
Dacă putem învăţa un lucru din istorie, este că oamenii au sărbătorit întotdeauna sărbătorile de iarnă cu mâncare bună. Vechile popoare s-au strâns în seara de Solstiţiu de iarnă (21 decembrie spre 22 decembrie), pentru a bea vin. Crăciunul a înlocuit aceste sărbători de solstiţiu în Evul Mediu, dar a continuat sărbătorirea prin adăugarea desertului. Au început să se folosească alimente ca unt, untură şi zahăr pentru astfel de ocazii festive şi au început să folosească mirodenii ca nucşoară şi scorţişoară. Rezultatul? Delicioasele prăjiturele de Crăciun, pe care le împărtăşim familiei şi celor dragi.
De ce facem brad de Crăciun
Romanii au pus brazi în jurul templelor pentru a-l onora pe Saturn, zeul agriculturii. Dar, pentru prima dată, bradul a fost folosit ca pom de Crăciun fie în Tallinn, Estonia, fie în Riga, Letonia (fiecare oraş spune că este adevărata casă a primului pom de Crăciun). În secolul al XVI-lea, creştinii din Germania au adus brazii verzi în casele lor ca simbol al vieţii veşice. Când s-a aflat vestea, regina Victoria şi soţul ei, Prinţul Albert, a făcut un pom de Crăciun în palatul lor, practică devenită brusc la înălţimea designului interior în Anglia şi America.
De ce punem luminiţe în brad
Se spune că Martin Luther este prima persoană care a pus luminiţe într-un brad de Crăciun. Legenda spune că se plimba într-o pădure într-o seară şi a fost uimit de frumuseţea stelelor care strălucesc printre crengile brazilor. Când a ajuns acasă, a recreat ceea ce a văzut pentru familia sa, punând un pom verde în sufragerie şi plasând lumânări aprinse pe ramuri.
De ce cântăm colinde
Când creştinii au început să înlocuiască sărbătorile păgâne cu Crăciunul, episcopii din Europa au cerut ca anumite cântece să fie cântate la slujbele de Crăciun. Mulţi compozitori şi-au dorit să compună propriile colinde, dar din moment ce erau în latină, nu erau extrem de populare. Apoi, în 1233, Sfântul Francisc de Assisi a început să pună la dispoziţie cântece de naştere, care includeau povestea naşterii Domnului Iisus Hristos. Acestea erau, de obicei, într-o limbă pe care poporul nu ar fi putut s-o înţeleagă, aşa că le-au cântat. De atunci, colindele de Crăciun au început să fie cântate şi ascultate întotdeauna înainte şi în timpul Sărbătorilor.
De ce facem oameni de zăpadă
Primul om de zăpadă documentat a apărut în 1380, dar probabil că oamenii s-au jucat cu zăpada încă de când există ea. Oamenii de zăpadă au fost deosebit de populari în timpul Evului Mediu, când mulţi dintre aceştia nu aveau resurse sau locuri special amenajate pentru a-şi exprima talentul artistic. Michelangelo a fost însărcinat să realizeze un om de zăpadă pentru conducătorul Florenţei. Însă, nu toţi oamenii de zăpadă au fost fericiţi. În conformitate cu această istorie fascinantă a omului de zăpadă, el a jucat, de asemenea, un rol în revoltele politice şi militare.