Lucruri interesante despre dantură. Cu ce se spălau pe dinţi oamenii în trecut
Fără îndoială, igiena dentară este importantă pentru un zâmbet frumos şi sănătos. Astăzi, pe piaţă există multe produse care ne ajută să avem o dantură de invidiat, însă pe vremuri oamenii nu aveau toate aceste posibilităţi. Cum se tratau în trecut aceştia?
De fiecare dată când mâncăm şi când zâmbim folosim dinţii. Ei sunt importanţi şi pentru vorbit, dar şi pentru a rămâne sănătoşi. În ziua de astăzi, multe persoane încearcă tratamente costisitoare pentru a avea cei mai frumoşi şi mai sănătoşi dinţi, însă nu mereu a fost aşa. Te-ai întrebat vreodată cum îşi tratau oamenii durerea de dinţi, înainte de inventarea stomatologiei sau ce foloseau în locul pastei de dinţi? Citeşte mai departe şi află 5 lucruri interesante despre dantura umană.
Mii de litri de salivă
Saliva este substanţa fluidă produsă de către glandele salivare, care, pe lângă alte funcţii importante, ea ne protejează dinţii de bacterii. Se estimează că organismul uman produce între 1 şi 1,5 litri de salivă pe zi, iar într-o viaţă, 34.000 de litri, suficient cât să fie umplute două sau chiar trei piscine. Cantitatea de salivă produsă scade odată cu înaintarea în vârstă sau după administrarea unor tratamente medicamentoase.
Te dor dinţii? Sărută o broască!
Se pare că sărutatul unei broaşte nu este asociat numai cu apariţia unui prinţ! Pe vremuri, oamenii credeau că dacă vor săruta o broască sau un măgar îşi vor vindeca durerea insuportabilă de dinţi. Şi asta nu e tot! Chinezilor le-a venit ideea de a înfăşura dintele dureros cu un pergament pe care era scrisă o rugăciune, în speranţa în care rugăciunea va ajuta la alinarea durerii.
Câţi dinţi au unele vieţuitoare
Un adult are 32 de dinţi, dar nu toate vieţuitoarele au acelaşi număr. De pildă, un câine adult are 42 de dinţi, o pisică 30, un delfin 250, iar un rechin poate ajunge la 15.000. Surprinzător este că melcii de grădină pot avea, într-o viaţă, între 2.000 şi 15.000 de dinţi, situaţi pe limba lor şi îndreptaţi spre interior, permiţându-i melcului să prindă şi să înghită hrana cu uşurinţă. Totuşi, deşi sunt mulţi, dinţii melcilor sunt minusculi, mai mici decât un fir de păr.
Cea mai veche pastă de dinţi
Chiar şi înainte de inventarea periuţelor şi a pastelor de dinţi, oamenii luau în serios igiena dentară, deşi într-un mod mai agresiv. În locul pastei de dinţi, ei foloseau amestecuri de cărbune, cu cenuşă, cu miere, iar în locul periuţei foloseau oase sculptate. Cea mai apropiată soluţie de o pastă de dinţi modernă a fost inventată de chinezi, care au făcut-o din fire de păr de porc şi din diverse amestecuri.
Frizer în locul dentistului
În vremurile în care stomatologia nu era inventată, iar echipamentele şi tratamentele nu erau cunoscute, oamenii când aveau dureri insuportabile de dantură pur şi simplu erau nevoiţi să îşi scoată dinţii. Deoarece frizerii şi fierarii erau printre primele profesii recunoscute, oamenii apelau la ei pentru acest serviciu, deoarece nu aveau altă soluţie. Din fericire pentru noi, astăzi există dentişti autorizaţi care ne pot scoate dinţii, fără să mai fim nevoiţi să apelăm la un frizer pentru acest serviciu.
Sursă foto: Shutterstock