Lucruri mai puţin ştiute legate de cifra 10
Pitagora considera numărul zece ca fiind sacru, în Biblie se vorbeşte despre Cele zece porunci, iar laJocurile Olimpice de la Montreal, în1976, Nadia Comăneci obţinea prima notă de zece din istoria competiţiei.
1. Curiozităţile despre numărul zece datează încă din cele mai vechi timpuri. La romani,anul avea doar zece luni;începea din martie şi se termina cu luna decembrie,ca şi în zilele noastre.
2. Filosoful Pitagora considera numărul zece sacru,pentru că era suma dintre unu,doi,trei şi patru. 1 însemna existenţa,cifra 2 simboliza creaţia,3-viaţa,iar numărul 4 reprezenta elementele pământ,aer,foc şi apă laolaltă.
3. Cartea Sfântă,Biblia,spune că au fost zece generaţii de la Adam la Noe şi alte zece generaţii de la Noe la Avraam.
4. Crabii şi alte crustacee,cum sunt creveţii şi homarii,fac parte din familia decapodelor,adică au câte zece picioare.
5. În anul 1976,cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Montreal,a fost obţinută de către Nadia Comăneci prima notă de zece din istoria competiţiei,la gimnastică. Pe tabela electronică a apărut doar 1.00,deoarece calculatorul nu putea arăta nota maximă,zece.
6. Floarea pasiunii,cunoscută şi sub numele dePassiflora caerulea,are zece petale. În popor se spune despre petale că reprezintă Coroana lui Iisus cu cei zece ucenici fideli,în afară de Iuda şi Petru.
7. Rămânem tot la capitolul religie şi amintim despre Decalog sau Cele zece porunci din Biblie. Acestea sunt zece reguli date de Dumnezeu pe muntele Sinai,pe care trebuia să le respecte poporul Israel,după ce a fost scos din Egipt. Cele zece porunci sunt,de fapt,rezumatul celor şase sute de porunci din Legea Vechiul Testament.
8. În majoritatea reclamelor video din toată lumea,inclusiv în cele publicate în ziare şi publicaţii diverse,ora afişată pe un ceas este de obicei zece şi zece.
9. În Mexicul antic,cifra zece era reprezentată de două cercuri sau de două pătrate concentrice.
10. Dacă pisicile pot atinge chiar o sută de corzi vocale,câinii nu se pot lăuda cu acelaşi palmeras de tonuri cu care să-şi poată exprima nevoile. Cel mai bun prieten al omului are doar zece corzi vocale.