Lucruri pe care nu le ştiai despre Ucraina, Inima Europei. Tunelul Iubirii, una dintre cele mai viralizate imagini pe internet

1 ucraina shutterstock 2104334696 jpg jpeg

Poate că acum nu-i vedem frumuseţea printre ruinele lăsate de atacul nemilos al armatei ruseşti, dar Kievul a fost leagănul naşterii statului rus şi unul dintre teritoriile râvnite de mulţi vecini.

Istoria statului ucrainean începe undeva prin 4.500 î.Hr., în perioada de înflorire a culturii Cucuteni, când teritoriul era locuit de cimerieni, sciţi şi sarmaţi. Având ieşire la mare, aici au ajuns şi grecii, romanii şi bizantinii, ale căror oraşe au civilizat malul nord-estic al Mării Negre. În secolul al VII-lea, estul Ucrainei de azi făcea parte vremelnic din statul bulgarilor, pentru ca mai apoi teritoriul să fie populat de ruşi – de unde a şi primit numele de Rusia Mică sau Rusia Kieveană. La vremea aceea, era cel mai mare şi mai puternic stat de pe continent, format din cnezate conduse de dinastia Rurik, cu origini scandinave. Însă, după invazia mongolă din secolul al XIII-lea, teritoriul a fost disputat de lituanieni şi polonezi, apoi trecut sub tutela austro-ungarilor, râvnit de Imperiul Otoman şi revendicat de Rusia. A avut chiar şi statut de republică cazacă, dorită şi de Polonia, şi de Imperiul Rus, pentru ca, după Al Doilea Război Mondial, vestul să fie inclus în Republica Democrată Germană, iar vestul să fie asimilat de U.R. S.S. Abia în 1991, Ucraina a obţinut independenţa de la Uniunea Sovietică ca urmare a destrămării sale la sfârşitul Războiului Rece.

Dar ce are atât de special Ucraina de teritoriul său a fost subiect de dispută timp de secole între vecinii săi?

Cea mai mare ţară europeană

În graniţele stabilite după cel de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina cuprindea cea mai întinsă arie din Europa, având şi ieşire la mare, şi conexiune cu Asia. În ciuda întinderii, populaţia e de doar 43 de milioane de locuitori, adică după Germania ori Franţa.

7 situri intrate în patrimoniul mondial

Între 1990-2013, 7 dintre obiectivele culturale sau naturale ale acestei ţări au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Catedrala Sf.Sofia şi Lavra Pecerska din Kiev; Centrul istoric din Liov; Arcul geodezic Struve; pădurile primare şi bătrâne de fag; reşedinţa mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi; bisericile de lemn din Carpaţi; peninsula Crimeea şi oraşul antic Chersones.

Costumul naţional vyshyvanka

Recognoscibilă prin acea cunună bogată de flori şi panglici, purtată de fete, vyshyvanka este portul tradiţional ucrainean, format dintr-o ie similară celei româneşti, din pânză albă din in, brodată manual (de obicei, în roşu şi negru, cu motive florale) şi încheiată la gât cu un şnur, şi fustă cu ilic (în cazul femeilor) ori şalvari şi tunică (pentru bărbaţi). Broderia bogat ornamentată şi croiala specifică a cămăşii au făcut portul lor popular celebru în lume.

Oraşe-fantomă

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost unul dintre cele mai mari dezastre provocate de mâna omului. Aflat în nordul extrem al ţării, Cernobîl este şi acum o zonă izolată, de jur împrejurul centralei nucleare fiind creată o aşa-numită Zonă de excludere, stabilită de URSS la scurt timp după accidentul din 1986, în care accesul este interzis, din cauza prezenţei radiaţiilor. În cadrul acestei zone se află o serie de oraşe abandonate, în special Pripyat, care suscită un adevărat interes pentru aventurierii din întreaga lume. Chiar dacă autorităţile sunt ferme în privinţa accesului, există totuşi derogări pentru tururi la centrala electrică, pe riscul fiecăruia. Din păcate, invazia rusească va adăuga acestora alte oraşe fantomă, în urma odioaselor bombardamente.

Tunelul Iubirii

Este una dintre cele mai viralizate imagini pe internet şi una dintre cele mai romantice destinaţii. În fapt, Tunelul Iubirii este o linie de cale ferată semi-abandonată din Klaven, cu un transon acoperit natural de arcade verzi formate din coroanele copacilor. Tunelul verde atrage multe cupluri în acest loc şi, potrivit unei legende locale, cei care-l vizitează vor avea dorinţele îndeplinite.

Cea mai adâncă staţie de metrou din lume

Metroul din Kiev a fost săpat la o diferenţă de nivel substanţială, având pe linia Sviatoshynsko-Brovarska staţia aflată la cea mai mare adâncime din lume, Arsenalna. Datând din epoca sovietică (1960), acest tronson aflat la 105,5 m adâncime, s-a dovedit a fi util pentru populaţie în timpul acestei invazii a ruşilor, mulţi dintre locuitori alegând să se adăpostească în subteran de bombardamentul invadatorilor.

Prima lampă pe gaz

Dacă românii au avut primul oraş iluminat cu lămpi de gaz, Timişoara, Ucraina este ţara unde a fost inventată această sursă de lumină. Ea a fost proiectată în 1853 de către doi farmacişti din Liov, Jan Zeh şi Ignacy Łukasiewicz, într-un magazin numit La Steaua de Aur. Astăzi realizarea este amintită de o cafenea numită Gasova L’ampa, aflată în aceeaşi clădire.

Cel mai mare producător seminţe de floarea-soarelui

Şi la acest capitol, Ucraina şi Rusia sunt concurente, ca producători mondiali de de seminţe de floarea-soarelui.

Ca o comparaţie, SUA se situează pe locul al zecelea în acest top, graţie culturilor din Dakota de Sud şi Dakota de Nord. Până la acest cutremurător război, se estima că dimensiunea totală a terenurilor agricole cu floarea-soarelui din Ucraina ar putea acoperi întregul teritoriu al Sloveniei.

Grânarul Europei

Un titlu pe care l-a avut şi România în trecut, când Bărăganul producea cantităţi impresionante de grâne, îi era atribuit, până recent, Ucrainei. Suprafeţe vaste de teren arabil, cu cernoziom (sol negru fertil), erau acoperite de lanuri nesfârşite de grâu, dar şi de alte culturi de păioase, motiv pentru care Ucraina era „Coşul de pâine al Europei“.

Cea mai grea aeronavă din lume

Acum putem vorbi deja la trecut despre Antonov An-225 Mriya, cea mai grea aeronavă construită vreodată, cu o greutate maximă la decolare de 710 tone. Aceasta deţinea recordul pentru încărcătura utilă totală transportată în aer, de aproximativ 254 de tone. Construit la Kiev, când Ucraina era parte a URSS, avionul Antonov An-225 Mriya avea cea mai mare anvergură a aripilor dintre aparatele de zbor funcţionale. Din păcate, aeronava a fost distrusă în acelaşi conflict aberant ruso-ucrainean.

@shutterstock



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg