Mesajele puternice şi pline de mistere ale cântecului pentru copii „London Bridge Is Falling Down‟

1 shutterstock 69280285 jpg jpeg

Unii spun că binecunoscutul cântec pentru copiii de grădiniţă „London Bridge Is Falling Down‟ este despre unul dintre atacurile vikingilor, alţii cred că versurile pentru copii fac trimitere la sacrificiu uman. Adevărul pare să fie undeva la mijloc, iar detaliile sunt greu de ignorat.

Cine nu este familiarizat cu linia melodică şi cuvintele îndrăgitului cântec „London Bridge is Falling Down”? în anii ’90, şi în România, mulţi copii se jucau pe o variantă  a cântecului, şi anume „Podul de piatră s-a dărâmat‟. Făceau arcuri cu ajutoul mâinilor ridicate şi îşi lăsau colegii şi prietenii să treacă pe dedesubt, până când unul sau doi copii erau prinşi de arcurile „prăbuşite‟.

În timp ce tonul acestor versuri cu rimă clasică sună jucăuş şi jocul ar putea părea inocent, există câteva teorii sinistre despre originea cântecului.

În cântecul original era şi o doamnă gay

Deci a fost publicat pentru prima dată în anii 1850 şi catalogat drept un cântecel pentru copii de grădiniţă, mulţi experţi cred că „London Bridge Is Falling Down” datează din epoca medievală şi, posibil, chiar înainte de aceasta.

Potrivit „The Oxford Dictionary of Nursery Rhymes‟, versuri similare au fost descoperite în toată Europa, în Germania, „Die Magdeburger Brück” – „Podul Magdeburg‟, în Danemarca, „Knippelsbro Går Op og Ned” – „Knippelsbro urcă şi coboară‟, Franţa, „Pont Chus” – „Podul Chus‟.

Abia în anul 1657, cântecul a fost menţionat pentru prima dată în Anglia, în timpul spectacolului „The London Chaunticleres‟, dar s-a publicat în întregime în anul 1744, cu prilejul cărţii „Pretty Song Book‟ - „Cartea cântecelor drăguţe‟, semnată Tommy Thumb.

Versurile, însă, erau cu mult diferite: „London Bridge/ Is Broken down,/ Dance over my Lady Lee./ London Bridge,/ Is Broken down,/ With a gay Lady‟ - ‟Podul Londrei/ s-a prăbuşit,/ Dansează peste el doamna mea Lee/ Podul Londrei,/ s-a prăbuşit,/ cu o doamnă gay‟.

Teoriile sinistre din spatele versurilor

Semnificaţia melodiei „London Bridge Is Falling Down” a fost mult timp dezbătută de istorici şi de alţi experţi. La fel ca multe poveşti populare pentru copii, există câteva semnificaţii mai întunecate.

Cu toate acestea, cea mai cunoscută teorie este cea a Podului Londrei, care a căzut, de fapt, în anul 1014 -  liderul viking Olaf Haraldsson l-ar fi prăbuşit, în timpul unei invazii a insulelor britanice.

Deşi realitatea atacului nu a fost niciodată dovedită, povestea acestuia a inspirat o colecţie de poezii norvegiene, scrise în anul 1230, care conţin şi versuri despre Podul Londrei: „London Bridge s-a prăbuşit. Aurul este câştigat şi renumele este puternic”.

Dar acesta nu a fost singurul eveniment care ar fi putut fi sursă de inspiraţie pentru cântec.

O parte a podului s-a deteriorat în anul 1281, din cauza gheţii, apoi a fost afectată de mai multe incendii, petrecute în anii 1600 - inclusiv Marele Incendiu din Londra, din anul 1666.

În ciuda structurii sale din ce în ce mai şubrede, Podul Londrei a mai rezistat câteva sute de ani, fără să se prăbuşească, aşa cum sugerează cântecul. Când a fost demolat definitiv, în 1831, a fost doar pentru că era mai rentabil să-l înlocuiască decât să-l repare.

O teorie întunecată din spatele longevităţii podului susţine că existau corpuri încastrate în ancorări.

Copiii, secretul rezistenţei podului?

Autorul cărţii „Jocurile tradiţionale din Anglia, Scoţia şi Irlanda”, Alice Bertha Gomme sugerează că melodia „London Bridge Is Falling Down” se referă la utilizarea unei pedepse medievale, care presupunea înmormântarea de viu - persoana era închisă într-o cameră fără acces şi lumină şi lăsată acolo să moară. Se crede că cei sacrificaţi erau copii.

Sunt voci care sugerează că oamenii din acele vremuri credeau că podul se va prăbuşi dacă nu există un corp îngropat în construcţie. Din fericire, această sugestie tulburătoare nu a fost niciodată dovedită şi nu există dovezi arheologice care să o confirme.

@shutterstock, Wiki Commons,  “View of London Bridge” by Claude de Jongh



Recente

Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa  foto   Shutterstock jpg
Nationala Feminina de Fotbal jpg
Angelina Jolie și Shiloh jpeg
Elizabeth Hurley  foto   Instagram jpg