Minunile naturii: fluturii monarh

1 76116 original jpg jpeg

Muntele fluturilor, aflat în centrul Mexicului, este destinaţia de iarnă pentru milioane de fluturi-monarh. Pădurile de pin ale munţilor au devenit habitat pentru milioane de fluturi-monarh, migraţia lor fiind localizată de oamenii de ştiinţă pe 9 ianuarie 1975. Descoperirea a fost făcută după doi ani de căutare în munţi, pentru că migraţia acestor fluturi fusese dintotdeauna învăluită în mister.

Află mai multe despre muntele fluturilor.

Care este muntele fluturilor?

Muntele fluturilor a fost denumit astfel după fluturii-monarh, odată cu migraţia lor şi cu locul unde îşi petrec iarna înainte de a călători în Statele Unite şi Canada. Muntele fluturilor nu este un mister sau un loc care a apărut recent. El şi-a câştigat acest titlu când a fost descoperit de oamenii  de ştiinţă.

the mountain of butterflies 26 jpg jpeg

Mii de voluntari şi cercetători conduşi de zoologul canadian Fred Urquhart au încercat de mai mulţi ani să rezolve acest mister, migraţia monarhilor, iar pe 9 ianuarie 1975, căutarea care a parcurs câteva decenii începând cu anii 1930 a dus la rezolvarea în sfârşit a acestui mister şi găsirea muntelui cu fluturi sau casa lor de iarnă.

Muntele fluturilor era cunoscut înainte de 1975

Se crede că muntele fluturilor a fost descoperit pentru prima dată în 1975, dar habitatul fluturilor-monarh era deja ştiut de localnicii mexicani înainte de a fi descoperit de oamenii de ştiinţă. Însă oamenii locului nu ştiau nimic despre migraţia fluturilor monarhilor care stau acolo între lunile octombrie şi martie, mai exact, până când primăvara soseşte şi vremea se încălzeşte.

the mountain of butterflies 2 1 jpg jpeg

Fluturii sunt sufletele strămoşilor

Migraţia fluturilor-monarh în luna octombrie coincide cu Festivalul Dia de Los Muertos, festivalul ziua morţilor. Din acest motiv, fluturele-monarh este asociat cu acest festival şi localnicii cred că ei sunt sufletul strămoşilor morţi care se întorc în fiecare an pentru a-i vizita.

the mountain of butterflies 7 jpg jpeg

Fluturii-monarh îmbracă copacii în haină portocalie şi emit sunete plăcute

Fluturii-monarh se strâng la un loc iarna pentru a-şi ţine de cald unul altuia. Aceştia îmbracă copacii de pin pentru a ascunde culorile verde şi maro, îmbrăcându-i cu o haină portocalie. Când temperaturile cresc, fluturii-monarh încep să zboare emitând un sunet plăcut, care este similar cu sunetul produs de picăturile de ploaie când ajung pe pământ. În plus, când zboară în număr mare, fluturii-monarh acoperă cerul.

the mountain of butterflies 19 jpg jpeg

Se fac eforturi internaţionale pentru protejarea fluturilor-monarh şi a habitatului

La cinci ani după descoperirea muntelui cu fluturi, Jose Lopez Portillo, preşedintele mexican, a desemnat casa de iarnă a fluturii-monarh parc naţional. În 2008, zona în care fluturii-monarhii îşi petrec iarna a fost numit de UNESCO - Sit al Patrimoniului Mondial.

the mountain of butterflies jpg jpeg

Există mai multe probleme care ameninţă fluturii şi habitatul lor, cum sunt utilizarea pesticidelor, exploatarea forestieră ilegală, gunoiul lăsat de turişti, utilizarea ilegală de către agricultori în alte scopuri, schimbările extreme în climă şi mai multe probleme care pot ucide fluturii-monarh sau, cel puţin, să-i reducă numeric şi să le distrugă habitat.

Din acest motiv, ţării precum Canada şi Statele Unite încearcă să protejeze fluturii-monarh, să mărească numărul prin plantarea mai multor plante care secretă lapte şi să încurajeze fermierii şi chiar cetăţenii să participe la acest lucru pentru salvarea fluturilor-monarh de la moarte, protejând în acelaşi timp şi habitatul lor.



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg