Mirosul, sub lupă. 75% dintre emoțiile pozitive sunt declanșate de miros

De la mirosul cafelei de dimineață și până la parfumul locuinței, care ne asigură că am ajuns acasă, zilnic suntem expuși la diferite miresme.

image

Mirosul sau simțul olfactiv este unul dintre cele cinci simțuri de bază. Cu ajutorul său putem să percepem stimulii parfumați și să facem diferența între mii de molecule de miros, fiecare cu structura sa specifică. Fără miros, nu putem detecta o situație cu potențial de risc, cum ar fi o scurgere de gaze, dar știai că nu am putea simți nici gustul preparatelor?

Citește și Zgomote şi mirosuri ciudate din casă pe care n-ar trebui să le ignori. Ţi-ar putea salva viaţa!

Printre primele simțuri care se activează la făt

Simțurile bebelușului încep să prindă contur încă din stadiul de făt. Nările bebelușului se formează în primul trimestru de sarcină, iar receptorii de miros în doilea trimestru. Așadar, cu toții beneficiem de acest simț, chiar și înainte de a ne naște.

Vezi și Adevărul despre aroma de vanilie din deserturi şi parfumuri. Extract din păstăi de vanilie sau din excremente de castor ori de vacă?

Putem detecta milioane de parfumuri

Știința a arătat că nasul poate detecta cel puțin un trilion de arome distincte. Se crede că numărul real este semnificativ mai mare decât acesta, datorită celor peste 10 milioane de receptori de miros, din nasul nostru. Printre cele mai plăcute arome sunt incluse: vanilia, portocala, scorțișoara, mirosul de creioane și cel de prăjituri.

Gustul alimentelor depinde de acest simț

Mirosul are un impact masiv asupra percepției noastre gustative. Mai exact, 95% din aroma alimentelor și preparatelor o detectăm cu ajutorul mirosului, nu cu cea a gustului. Așadar, fără simțul mirosului ar fi aproape imposibil să facem diferența între gustul cartofului și gustul morcovului.

Tone de trandafiri sunt sacrificați

Dacă îți place parfumul de trandafir, află că la realizarea acestuia se folosesc uleiurile din petale de trandafir. Mai exact, pentru un litru de ulei este nevoie de 1.600.000 de petale de trandafir. Concret, patru tone de trandafiri concentrați într-un singur litru. Așa că nu este de mirare că parfumul de trandafir este unul dintre cele mai râvnite!

Te poate interesa și Este bine să ştii care sunt substanţele periculoase ascunse în lumânările parfumate

Mirosul declanșează emoții

Aproximativ 75% dintre emoțiile pozitive pe care le avem sunt declanșate de miros. De cele mai multe ori, simțim plăcere sau bucurie atunci când mirosim un parfum cunoscut. Se spune că unul dintre mirosurile reprezentative copilăriei este cel de creioane. Așadar, pentru o stare mai bună, poate fi o idee bună să avem oricând la îndemână o cutie cu creioane sau un difuzor de arome.

Simțim aromele în mod diferit

Modul în care simțim mirosurile are legătură cu genele, responsabile și de alte țesuturi din corpul nostru. Nu există două persoane care să simtă același miros, cu excepția gemenilor. Acest lucru înseamnă că fiecare simte aromele din jur în mod diferit, iar mirosurile care ne bucură sunt cu totul unice pentru noi.

Femeile au simțul mirosului mai dezvoltat

Femeile sunt câștigătoare în ceea ce privește simțul dezvoltat al mirosului. Reprezentantele sexului frumos sunt capabile să identifice un număr mai mare de mirosuri diferite decât bărbații. În comparație cu ei, femeile au mai multe celule în bulbul olfactiv, regiunea responsabilă de miros.



Recente

Kourtney Kardashian însărcinată  Instagram jpg
Halle Berry  sursa foto   Shutterstock jpg
Heather Locklear, Tom Cruise  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 171763271 jpg
Gillian Anderson  sursa foto   Shutterstock jpg
Shakira  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2437493777 jpg
ilioara radu pacienta 1 png
shutterstock 2390644165 jpg
casino 8809691 1280 png
vedete  foto   Shutterstock jpg
Afis KHS 2024 jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  19 2024 jpg
Kristina Joksimovic  foto   Instagram jpg
Elle Macpherson  foto   Instagram jpg
Taylor Swift  foto   Instagram jpg
shutterstock 1237299061 jpg
țară frumoasă  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
OCC Atelierele Micul Artist jpeg