Zgomote şi mirosuri ciudate din casă pe care n-ar trebui să le ignori. Ţi-ar putea salva viaţa!

2 shutterstock 358807736 jpg jpeg

Mirosurile şi zgomotele neobişnuite fac parte din viaţă, numai că, atunci când acestea apar în interiorul casei, pot semnala probleme. Amânarea rezolvării acestora te poate cost mai mult şi te expune la tot felul de pericole.

Nu strică să-ţi iei măsuri de precauţie, chiar dacă eşti de părere că nu ai probleme legate de locuinţă. Acordă atenţie mirosurilor bizare sau zgomotelor care te duc cu gândul la fantome. Apeleză la un meşter sau încearcă să iei problema în propriile mâini. Nasul şi urechile tale te ajută să simţi eventualele pericole, ca mirosul de gaze sau zgomotul fin produs de o ţeavă spartă. Dacă vreunul dintre acestea îţi atrag atenţia, cercetează şi acţionează!

Sunete ciudate în casa ta

Dacă o creştere sau o scădere a temperaturii din casă include şi o coloană sonoră care însoţeşte această schimbare, probabil că ai o problemă. Vestea bună este că aparatele din casă îţi indică ceea ce este în neregulă. Trebuie doar să le înţelegi. Un scârţâit poate fi un semn al unui filtru de aer înfundat sau al unei curele de ventilator slăbită. Un sunet ca un gâlgâit sau şuierat poate fi un indicator al nivelurilor scăzute de agent frigorific. Un aparat de aer condiţionat din care se aude de parcă ar ciocăni cineva poate avea elemente de fixare interne slăbite.

Podeaua scârţăie? Aproape în fiecare casă cu parchet pe podea se ajunge la această neplăcere. Parchetul care scârţâie este ignorat de unii, cu excepţia cazului în care ajunge să deranjeze foarte mult. Când problema se extinde la nivelului întregii suprafeţe parchetate dintr-o cameră este semn că trebuie să cercetezi ce se întâmplă. Dacă locuieşti la curte, problema poate fi provocată de prezenţa unor dăunători, furnici, termite sau alte insecte care adoră lemnul.

Ceva sâsâie în pereţi? Unul dintre cele mai ciudate sunete pe care le poţi auzi este apa din pereţi. Acest sunet poate fi un şuierat de apă care se mişcă prin ţevi atunci când nu curge apa. Ar putea exista o ţeavă fisurată într-un loc unde nu ai vizibilitate. Verifică maşina de spălat vase şi de rufe pentru a te asigura că de acolo se trage problema. Dacă niciuna dintre acestea nu este sursa zgomotului, urmăreşte sunetul şi să identifică locul din care provine, apoi ia legătura cu un instalator.

Mirosul de peşte te avertizează de eventualitatea unui incendiu

N-ai gătit peşte, dar în casa ta miroasă de parcă ai avea peşte la masă? Izul ar putea proveni de la coşul de gunoi, de la depozitul de gunoi, de la mucegaiul care s-a format în casă sau chiar de o vietate care a murit în interiorul casei tale. Mai poate fi de vină supraîncălzirea unui aparat electric sau a unei prize, de obicei din cauza unei probleme de cablare.

Materialele plastice, polimerii şi cauciucurile folosite pentru a izola aparatele, corpurile de iluminat şi prizele electrice pot emana un miros de peşte atunci când se încălzesc. Urmăreşte mirosul până la sursă sau cercetează orice ar putea emana acest miros. Cel mai rău caz este acela în care mirosul vine de la o priză electrică sau un comutator. Dacă ignori acest miros, s-ar putea ajunge la un incendiu.

Citeşte şi:

Soluţie antimucegai făcută în casă. Foloseşte bicarbonatul de sodiu

Află de ce nu e bine să usuci hainele în casă!

Mirosul de canalizare poate indica o garnitură de toaletă ruptă

Dacă în baie miroase a ape uzate, trebuie să fii atent. Este greu de descris, dar acel miros mlaştinos de staţie de tratare a apei este un indiciu că există o problemă cu instalaţiile sanitare. Sistemul sanitar al locuinţei este o reţea de ţevi, orificii de aerisire şi scurgeri, toate concepute pentru a introduce apă curată şi a o scoate pe cea uzată şi pentru a menţine mirosul de canalizare la distanţă. Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, mirosul de canalizare este cauzat de partea în formă de U a ţevii de scurgere. Este posibil să ai o garnitură de toaletă ruptă, orificii de ventilaţie înfundate sau o conductă de canalizare ruptă. Sigiliile de toaletă sunt destul de uşor de reparat.

Cum să procedezi când simţi miros de gaze

Gazul natural este inodor, dar companiile de gaze îi dau un miros inconfundabil de ou putred, astfel încât să-l poţi recunoaşte rapid. Dacă simţi acest mitor în bucătărie sau în apropierea unui cuptor, opreşte-te din ceea ce faci şi ieşi afară imediat. Telefonează companiei de gaze pentru a trimită pe cineva cât mai curând posibil pentru a verifica. Nu deschide întrerupătoarele de lumină, nu folosi un telefon fix şi nu porni niciun aparat. Oricare dintre aceste acţiuni poate crea o scânteie şi un incendiu.

Mirosul de vestiar, provocat de aparatul de aer condiţionat

Oricât ţi-ar plăcea la sala de sport, probabil că nu eşti înnebunit după mirosul de transpiraţie. Dacă simţi un miros de acest fel în casă ta, este posibil ca aparatul de aer condiţionat să fie cauza, cu atât mai mult dacă acest miros apare când acesta funcţionează. Acumularea de bacterii în interiorul acestuia se poate produce primăvara sau toamna, când temperaturile încep să se schimbe. Schimbările mari de temperatură declanşează condensul, iar acel mediu umed face bacteriile să se dezvoltă. Contactează un specialist pentru a-l verifica.

Miros de mucegai?

Mucegaiul poate declanşa alergii, astm şi alte probleme de sănătate. De aceea, dacă simţi miros de mucegai în interiorul casei tale, n-ar trebui să-l ignori. Mucegaiul poate apărea în multe zone, mai ales în băi, bucătării, sub dulapuri şi lângă ţevi. Uneori, este rezultatul unei scurgeri de apă, dar poate fi cauzat şi de ţevi care n-au scurgeri sau de umiditatea excesivă.

FOTO: Shutterstock