Mistere neelucidate din istorie

Istoria omenirii stă sub semnul multor enigme. Unele persistă şi astăzi, în ciuda încercărilor repetate de a se face lumină.

Omul cu masca de fier, prizonierul enigmatic

aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA4My8xNzIvb3JpZ2luYWwvbWFuLWlyb24tbWFzay1tb3ZpZS1zdGlsbC5qcGc= jpg jpeg

Misterul care înconjoară existenţa celui mai renumit prizonier din istorie, alimentat de diversele filme şi romane, nu a încetat niciodată să incite imaginaţia oamenilor. După sute de ani de la moartea sa, încă nu se ştie adevărata identitate a personajului care a devenit cunoscut sub numele de Omul cu Masca de Fier. Primul document în care este atestată existenţa unui prizonier cu mască apare în anul 1669, atunci când ofiţerul fortăreţei franceze Pignerol îl consemnează într-un raport. Se mai ştie că prizonierul a fost încarcerat timp de 34 de ani, până la moartea sa, în închisoarea Bastilia, şi că a fost tot timpul tratat cu deferenţa unui personaj de rang înalt. Cine să fi fost? Un aristocrat englez? Fratele geamăn al lui Ludovic al XIV-lea? Un iubit al reginei? Toate ipotezele sunt posibile. Unii sunt de părere că omul cu masca de fier este un personaj inventat de celebrul scriitor Voltaire, pentru a discredita absolutismul monarhic din acea vreme. Până şi moartea misteriosului personaj rămâne învăluită în mister.

Atlantida, dispărută în adâncuri

1 81510 original jpg jpeg

Afirmaţiile filozofului Platon despre un continent dispărut în apele mării au aprins fascinaţia multor cercetători. El descrie o insulă aflată în apropiere de strâmtoarea Gibraltar, care ar fi adăpostit o civilizaţie înfloritoare întemeiată de zeul Poseidon, stăpânul mărilor. Se spune că această civilizaţie ar fi dispărut într-un cataclism misterios. Pentru unii, povestea lui Platon este o un simplu basm. Cea mai interesantă teorie susţine plasarea Atlantidei pe insula Thira (Santorini de astăzi) şi faptul că a fost distrusă de erupţia violentă a vulcanului. Acolo, arheologii au scos la lumină un oraş antic înfloritor. Creatorii capodoperelor ar fi fost cretanii civilizaţiei minoice.

Amelia Earhart, misterul unui zbor frânt

amelia earhart nikumaroro island jpeg jpeg

Americanca Amelia Earhart a fost prima femeie-pilot care a traversat Oceanul Atlantic. În timpul unui zbor în jurul lumii, a dispărut în mod misterios. Pornise la drum alături de navigatorul Fred Noonan. Din cauza unor probleme tehnice, cei doi nu au ajuns la destinaţie şi, rătăcind în aer, au rămas fără combustibil. Căutările au început imediat după dispariţie, iar preşedintele Roosevelt a oferit 4 milioane de dolari în acest scop. Însă rămăşiţele lor nu au fost găsite niciodată. Dispariţia a dat naştere mai multor teorii, inclusiv teorii ale conspiraţiei potrivit cărora Amelia Earhart s-ar fi aflat de fapt într-o misiune de spionaj şi ar fi fost capturată de japonezi. Altele susţin că cei doi ar fi reuşit să aterizeze pe o insulă, unde şi-au găsit mai târziu sfârşitul.

Bob Kennedy, moarte suspectă

AP 378719977942 jpg jpeg

Robert Kennedy a fost asasinat la aproape 5 ani de la uciderea fratelui său, preşedintele John Kennedy, iar dispariţia sa fulgerătoare a rămas sub semnul întrebării. Senator în New York, aspirant la funcţia de preşedinte, Bob Kennedy era considerat succesorul fratelui său. În noaptea de 5 spre 6 iunie 1968, el a fost împuşcat la trecerea sa prin bucătăria unui hotel. Ucigaşul său, Sirhan Sirhan, un emigrant palestinian, a fost reţinut ulterior, ba şi-a recunoscut crima. Împuşcăturile din noaptea fatidică au fost înregistrate audio de către un jurnalist, iar momentele ulterioare împuşcăturilor au fost filmate, ceea ce a alimentat o teorie conform căreia totul ar fi fost o înscenare. Se spunea că gloanţele care l-au ucis pe Bob au pătruns în spatele corpului, deşi Sirhan s-ar fi aflat în faţa lui la acel moment. Se mai zvonea că garda de corp a lui Kennedy ar fi fost adevăratul autor al crimei.



Recente

Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg