Motivul pentru care literele de pe tastatură nu sunt în ordine alfabetică
Grupul de litere ABCDEFG, adică primele din alfabet, par să aibă mai mult sens pe o tastatură, decât formaţiunea QWERTY. De ce creatorii tastaturilor nu au ales ordinea literelor în alfabet şi au preferat această aranjare, despre care se spune că datează de mulţi ani, dinaintea computerelor?
Priveşte tastatura laptopului sau a computerului şi stai câteva secunde să observi logica din spatele poziţionării literelor. Cine ştie, poate găseşti cheia!? Acum, parcă înţelegi mai bine de ce nu ţi-a fost uşor la început să înveţi să scrii la calculator şi de ce a fost nevoie de ceva timp să măreşti viteza. Nu doar ţie ţi s-a întâmplat asta. Cine a implementat acest design? Sunt câteva mituri populare care au trecut proba timpului, însă la bază adevărului stă un studiu japonez, care are câteva ipoteze interesante.
Mitul nr. 1: Tastatura este proiectată astfel, pentru a permite tastarea cea mai rapidă posibilă
Această idee are sens: proiectanţii trebuie să fi analizat diferitele grade de utilitate ale fiecărei litere şi să fi încercat să le împartă în mod egal pentru fiecare mână. În acest fel, putem tasta rapid şi nu avem o mână care să lucreze mai mult sau mai puţin decât cealaltă.
Mitul # 2: Modelul vine din era maşinii de scris şi a fost conceput pentru a preveni blocarea maşinii
Acest mit este opusul primului şi susţine că designul QWERTY a fost menit să încetinească dactilografierea şi să prevină blocarea maşinii de scris. Nu este clar dacă separarea tastelor utile ajută sau nu la tastarea mai lentă sau mai rapidă (aşa cum susţin promotorii primului mit), oricum, acest mit a fost demontat.
Aranjarea literelor pe tastatura, legătură cu codul Morse
Jimmy Stamp, de la Smithsonian Magazine, a studiat primul studiul japonez efectuat vreodată pe această temă şi susţine că sistemul QWERTY a apărut, ca urmare a modului în care au fost utilizate primele maşini de scris. Cei care au adaptat, la început, modelul de tastatură şi beta-testerii au luat în calcul şi operatorii de telegraf, care aveau nevoie să transcrie rapid mesajele. Ce au aflat? Că operatorilor li s-a părut aranjamentul alfabetic ca fiind confuz şi ineficient pentru traducerea codului Morse.
Designul tastaturii s-a schimbat foarte des de la primul model şi a ajuns să înceapă, de la stânga la dreapta, cu grupul QWERTY în mod accidental. QWERTY a fost adoptat de Teletype (teleprinter – dispozitiv de afişare, bazat pe o maşină de scris comandată electric, folosit la tipărirea mesajelor primite de la alte dispozitive electronice) în anii 1910, iar Teletype a fost utilizat pe scară largă, ca terminal de computer mai târziu.
@shutterstock