Muzeul dedicat lui Christian Andersen va invita vizitatorii într-o lume basm. Viaţa scriitorului însuşi este o poveste

3 shutterstock 1470058763 1 jpg jpeg

Deschis în oraşul natal al povestitorului Hans Christian Andersen, în Odense, Danemarca, muzeul dedicat acestuia va permite vizitatorilor să pătrundă în lumea poveştilor sale.

Cele mai multe muzee dedicate unor figuri istorice îşi propun să înveţe vizitatorii despre acea persoană. Cel care urmează să fie deschis în vara lui 2021, în Danemarca, faceo excepţie de la această regulă, deoarece este conceput nu pentru a prezenta viaţa lui Andersen şi poveştile sale clasice, ci pentru a reflecta sensibilitatea scriitorului.

Grădini labirintice

Muzeul este mai degrabă un parc care se întinde pe o suprafaţă de 75.000 de metri pătraţi, cu grădini proiectate de arhitectul japonez Kengo Kuma, cunoscut pentru proiectarea noului stadion naţional din Tokyo, construit pentru Jocurile Olimpice de vară din 2020, programate să aibă loc în 2021. Gardurile vii sunt labirintice, iar o rampă lungă duce în subteran doar pentru a dezvălui o grădină neaşteptată.

Planurile pentru muzeu datează din jurul anului 2010. Proiectul conţine în prezent Muzeul Hans Christian Andersen, Centrul cultural pentru copii Tinderbox, clădirea în care s-a născut Andersen şi Lotzes Have, parc tematic după basmele lui Andersen. Muzeul este situat pe locul de naştere al lui Andersen, astfel încât călătoriile vizitatorilor se vor încheia în camera în care se spune că s-a născut. De asemenea, va funcţiona pentru a conecta vizitatorii la alte atracţii legate de creaţiile lui Andersen, inclusiv casa copilăriei sale, unde a locuit până la mutarea la Copenhaga, la 14 ani pentru a-şi continua educaţia.

Basmele lui Andersen au fost traduse în numeroase limbi şi sunt foarte populare în China şi în Asia. Filmul Disney „Frozen” foloseşte basmul „Regina zăpezii” ca inpiraţie pentru povestea transformată radical despre dragostea dintre două surori.

La moartea sa, în 1875, Andersen avea 70 de ani şi era un scriitor recunoscut la nivel internaţional, dar tot avea sentimentul că n-a fost suficient de apreciat. Probabil ar sări de bucurie să se întoarcă la Odense şi să vadă muzeul realizat în cinstea lui.

Povestea de viaţă a lui Andersen se aseamănă şi ea cu un basm

Scriitorul s-a născut în anul 1805. Mama sa lucra ca spălătoasă în localitatea Odense. Cu toate acestea, băiatul Andersen visa să fie un scriitor celebru. A stat în preajma regizorilor de teatru şi a unor potenţiali binefăcători, câştigând în cele din urmă ajutorul unei familii înstărite pentru a-şi continua educaţia. Pentru o lungă perioadă de timp a fost renumit, pentru că era un tânăr care provenea dintr-o familie săracă.

Primele sale poezii şi romane n-au fost prea bune, dar, în ciuda eşecurilor, Andersen a continuat să caute recunoaşterea muncii sale. Când a scris „Răţuşca cea urâtă”, în anul 1843, lumea din micile cercuri literare din Danemarca a fost convinsă că era o lucrare autobiografică. Experienţele proprii l-ar fi putut ajuta pe Andersen să descrie necazurile micuţei lebede care nu se regăsea în lumea raţelor.

2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

A scris basme pentru mai multe generaţii

Din anul 1835, a început să publice basme. Spre deosebire de fraţii Grimm, contemporanii săi pe care i-a şi admirat, Andersen n-a colecţionat poveşti populare, ci a adaptat poveştile existente sau a creat unele noi. Deşi prima sa colecţie de poveşti, publicată în 1835, a fost intitulată „Basme povestite pentru copii”, el a menţionat întotdeauna că scria pentru mai multe generaţii.

Unele dintre poveştile sale sunt lecţii morale, altele sunt ambigue sau subversive, în special în ceea ce priveşte relaţiile dintre clasele sociale. Poveştile sale pot fi văzute din mai multe puncte de vedere.

În povestirea „Fetiţa cu chibrituri”, srisă în anul 1845, o fată săracă, îngheţată pe stradă, în ajunul Anului Nou, aprinde chibrituri şi are viziuni luminoase ale unor camere calde, cu mâncare după pofta inimii, unde se află şi bunica ei iubitoare. Andersen demonstrează că este un autor care creează o lume interiorizată. Frumuseţea imaginilor în mişcare atrage şi-i mişcă sufleteşte şi pe cititori care se ataşează rapid de personaje şi de lumea acestora, devenind curioşi în privinţa vieţii interioare a personajelor.

Exponatele din noul muzeu al lui Andersen sunt concepute tocmai pentru a cuceri vizitatorii la fel de mult ca poveştile sale. Într-o zonă dedicată basmului „Mica Sirenă”, pot privi spre un tavan de sticlă prin care pot vedea un bazin de apă, oamenii care se află în grădină şi albastrul cerului.

O altă parte a muzeului îşi propune să recreeze ambianţa din „Umbra”, un basm scris de Andersen în 1847 în care umbra rea a unui om bun îl înlocuieşte şi îl distruge în cele din urmă. Vizitatorii văd ceea ce, la început, par a fi umbrele lor comportându-se la fel ca în mod normal, până când încep brusc să acţioneze singure.

FOTO: ShutterstockRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg