Nestemate blestemate care au fascinat bogaţii lumii. Richard al III-lea purta rubinul Prinţului Negru când a murit

6 rubinul printului negru 0405831771 crop jpg jpeg

Bijuteriile celebre sunt învăluite în mister şi par să spună poveşti sumbre despre cei care le-au avut în posesie. În jurul lor au avut loc bătălii sângeroase, regi şi regine şi-au găsit moartea, căsnicii s-au destrămat, accidente ciudate sau sinucideri au curmat vieţile copiilor proprietarilor.

Unele nestemate sunt asociate cu nenorocirile, altele au avut o istorie plină de ghinioane. În ciuda acestora, ele continuă să fascineze chiar dacă în prezent fac asta din interiorul unor vitrine ale unor mari muzee ale lumii. Pietrele preţioase rezonează cu oricine le priveşti, fie şi numai într-o fotografie, din cauza originilor lor misterioase, deseori necunoscute, precum şi a dimensiunii şi a strălucirii lor. Pietrele mai mici tind să nu fie asociate cu poveşti incredibile sau blesteme. Un număr îngrijorător de mare de giuvaiere care nu erau blestemate au atras atenţia şi adoraţia celor mai puternici şi bogaţi oameni ai lumii. 

Rubinul Prinţului Negru, martor la multe evenimente istorice sângeroase

O piatră preţioasă mare, de un roşu intens, numită rubinul Prinţului Negru este aşezată în mijlocul Coroanei Imperiale a Angliei. De fapt, nu este un rubin, ci un spinel roşu numit uneori „Marele Impostor‟.  A aparţinut conducătorilor englezi din secolul al XIV-lea, când a fost dăruită lui Edward de Woodstock, zis şi „Prinţul Negru‟. Primul posesor a fost prinţul maur al Granadei, Abu Said, dar i-a adus moartea. Pedro cel Crud al Castiliei a luat nestamata de la el după ce l-a înjunghiat. Cum domnia lui era atacată de fratele său vitreg, a cerut ajutor militar lui Prinţului Negru pe care l-a răsplătit cu bijuteria blestemată. N-a trecut mult şi prinţul a făcut o boală rară care i-a adus moartea nouă ani mai târziu. Henric al V-lea a purtat nestemata în bătălia de la Agincourt, din 1415, în care aproape că şi-a pierdut viaţa, iar Richard al III-lea îl purta când a murit în bătălia de la Bosworth. Piatra a fost montată în Coroana Imperială în secolul al XVII-lea.

Diamantul Reginei Elisabeta a II-a a fost ochiul unui idol din India

stanga
dreapta
2 diamantul reginei elisabeta 725288197 jpg jpeg
3 star of india gem jpg jpeg
4 diamantul sperantei 1265888050 jpg jpeg

Cu toate că iamantul numit Koh-i-Noor sau Muntele luminii este parte a coroanei Reginei Angliei în prezent, provine din mina Golcondas din India. Pentru o vreme, a fost ochiul unui idol, o zeiţă hindusă şi a aparţinut mai multor dinastii indiene. Shah Jahan, împăratul care a construit Taj Mahal, a încorporat piatra în tron, iar după o lovitură de stat, fiul său l-a pus într-un fort. La scurt timp după aceea, un tăietor de pietre preţioase veneţian a redus piatra de la circa 800 de carate la 186. A rămas în posesia diverşilor conducători locali până în 1849, când piatra a fost transferată reginei Victoria. Pe drum, asupra vasului s-au abătut un focar de holeră, apoi o furtună de 12 ore. În cele din urmă, diamantul şi-a făcut drum către membrii regali britanici. Azi, este expus în Turnul Londrei. Blestemul hindus abătut asupra lui spune că numai o femeie poate purta diamantul în siguranţă, în timp ce orice bărbat care îl poartă va avea parte de nenorociri.

Safirul Steaua Indiei nu s-a lăsat furat

Diamantul Speranţei, cumpărat de o milionară care credea că îi va aduce noroc, dar au urmat multe nenorociri

Una dintre cele mai cunoscute bijuterii blestemate este Diamantul Speranţei, o piatră preţioasă de culoare albastră. Povestea ei începe cu negustorul francez Tavernier, care a cumpărat-o din India în jurul anului 1668. A murit la puţin timp după aceea, sfâşiat de câini sălbatici. Giuvaierul a ajuns la regele Ludovic al XIV-lea, până la Revoluţia Franceză, în septembrie 1792, când bijuteriile coroanei franceze au fost furate, iar diamantul a dispărut.

Bijuteria a apărut apoi la Londra, în catalogul colecţionarului de pietre preţioase Henry Philip Hope. Băiatul lui a murit în mod suspect, nepotul lui a divorţat şi a picat în ruină. Extravaganta milionară americană Evalyn McLean a cumpărat bijuteria, deoarece credea că obiectele blestemate îi poartă noroc. După o vreme, primul ei născut a fost ucis într-un accident de maşină, fiica ei a decedat din cauza unei supradoze de somnifere, soţul a părăsit-o pentru altă femeie.

La un an după moartea fetei, McLean a murit şi ea, iar colecţia de bijuterii a fost vândută pentru a-i plăti datoriile rămase. Diamantul se află astăzi la Muzeul Smithsonian din Washington, Statele Unite ale Americii, unde admirat anual de circa şapte milioane de vizitatori.

FOTO: Shutterstock/Profimedia



Recente

vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg
foto vladimir putin jpg
Vedete  jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
vedete jpg
Brad Pitt jpg
Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg
Chris Rock shutterstock 68551117 jpg
pizza miros shutterstock 1160070121 jpg
nunta printesa diana si printul charles jpeg
horoscop shutterstock 1740543341 jpg
shutterstock 1674726580 jpg
01   coperta cf10 page 0001 jpg
hitler shutterstock 754279543 jpg
camilla parker jpeg
Cupluri jpg