Nestemate blestemate care au fascinat bogaţii lumii. Richard al III-lea purta rubinul Prinţului Negru când a murit

6 rubinul printului negru 0405831771 crop jpg jpeg

Bijuteriile celebre sunt învăluite în mister şi par să spună poveşti sumbre despre cei care le-au avut în posesie. În jurul lor au avut loc bătălii sângeroase, regi şi regine şi-au găsit moartea, căsnicii s-au destrămat, accidente ciudate sau sinucideri au curmat vieţile copiilor proprietarilor.

Unele nestemate sunt asociate cu nenorocirile, altele au avut o istorie plină de ghinioane. În ciuda acestora, ele continuă să fascineze chiar dacă în prezent fac asta din interiorul unor vitrine ale unor mari muzee ale lumii. Pietrele preţioase rezonează cu oricine le priveşti, fie şi numai într-o fotografie, din cauza originilor lor misterioase, deseori necunoscute, precum şi a dimensiunii şi a strălucirii lor. Pietrele mai mici tind să nu fie asociate cu poveşti incredibile sau blesteme. Un număr îngrijorător de mare de giuvaiere care nu erau blestemate au atras atenţia şi adoraţia celor mai puternici şi bogaţi oameni ai lumii. 

Rubinul Prinţului Negru, martor la multe evenimente istorice sângeroase

O piatră preţioasă mare, de un roşu intens, numită rubinul Prinţului Negru este aşezată în mijlocul Coroanei Imperiale a Angliei. De fapt, nu este un rubin, ci un spinel roşu numit uneori „Marele Impostor‟.  A aparţinut conducătorilor englezi din secolul al XIV-lea, când a fost dăruită lui Edward de Woodstock, zis şi „Prinţul Negru‟. Primul posesor a fost prinţul maur al Granadei, Abu Said, dar i-a adus moartea. Pedro cel Crud al Castiliei a luat nestamata de la el după ce l-a înjunghiat. Cum domnia lui era atacată de fratele său vitreg, a cerut ajutor militar lui Prinţului Negru pe care l-a răsplătit cu bijuteria blestemată. N-a trecut mult şi prinţul a făcut o boală rară care i-a adus moartea nouă ani mai târziu. Henric al V-lea a purtat nestemata în bătălia de la Agincourt, din 1415, în care aproape că şi-a pierdut viaţa, iar Richard al III-lea îl purta când a murit în bătălia de la Bosworth. Piatra a fost montată în Coroana Imperială în secolul al XVII-lea.

Diamantul Reginei Elisabeta a II-a a fost ochiul unui idol din India

Cu toate că iamantul numit Koh-i-Noor sau Muntele luminii este parte a coroanei Reginei Angliei în prezent, provine din mina Golcondas din India. Pentru o vreme, a fost ochiul unui idol, o zeiţă hindusă şi a aparţinut mai multor dinastii indiene. Shah Jahan, împăratul care a construit Taj Mahal, a încorporat piatra în tron, iar după o lovitură de stat, fiul său l-a pus într-un fort. La scurt timp după aceea, un tăietor de pietre preţioase veneţian a redus piatra de la circa 800 de carate la 186. A rămas în posesia diverşilor conducători locali până în 1849, când piatra a fost transferată reginei Victoria. Pe drum, asupra vasului s-au abătut un focar de holeră, apoi o furtună de 12 ore. În cele din urmă, diamantul şi-a făcut drum către membrii regali britanici. Azi, este expus în Turnul Londrei. Blestemul hindus abătut asupra lui spune că numai o femeie poate purta diamantul în siguranţă, în timp ce orice bărbat care îl poartă va avea parte de nenorociri.

Safirul Steaua Indiei nu s-a lăsat furat

Diamantul Speranţei, cumpărat de o milionară care credea că îi va aduce noroc, dar au urmat multe nenorociri

Una dintre cele mai cunoscute bijuterii blestemate este Diamantul Speranţei, o piatră preţioasă de culoare albastră. Povestea ei începe cu negustorul francez Tavernier, care a cumpărat-o din India în jurul anului 1668. A murit la puţin timp după aceea, sfâşiat de câini sălbatici. Giuvaierul a ajuns la regele Ludovic al XIV-lea, până la Revoluţia Franceză, în septembrie 1792, când bijuteriile coroanei franceze au fost furate, iar diamantul a dispărut.

Bijuteria a apărut apoi la Londra, în catalogul colecţionarului de pietre preţioase Henry Philip Hope. Băiatul lui a murit în mod suspect, nepotul lui a divorţat şi a picat în ruină. Extravaganta milionară americană Evalyn McLean a cumpărat bijuteria, deoarece credea că obiectele blestemate îi poartă noroc. După o vreme, primul ei născut a fost ucis într-un accident de maşină, fiica ei a decedat din cauza unei supradoze de somnifere, soţul a părăsit-o pentru altă femeie.

La un an după moartea fetei, McLean a murit şi ea, iar colecţia de bijuterii a fost vândută pentru a-i plăti datoriile rămase. Diamantul se află astăzi la Muzeul Smithsonian din Washington, Statele Unite ale Americii, unde admirat anual de circa şapte milioane de vizitatori.

FOTO: Shutterstock/ProfimediaRecente

Printul Charles si Printesa Diana (sursa FOTO profimedia)
Jennifer Aniston sursa  Shutterstock jpg
Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg