Numele lui Iulius Cezar vine de la „cezariană‟? Cum s-a născut împăratul roman şi ce risca mama Aurelia Cotta
Unul dintre cei mai mari generali şi lideri din Roma antică a intrat în istorie pentru luptele lui pline de triumf, dar şi pentru felul în care s-a stins după ce a fost atacat de nişte asasini în anul 44 Î.Hr. După secole întregi de la moartea sa, se continuă să se vorbească despre Iulius Cezar. Iar ceea ce s-a zvonit despre el este că marele conducător a venit pe lume printr-o cezariană. Exista aşa ceva pe vremea lui?
Se pare că oamenii antici ştiau ce-i o cezariană. După cum ne informează U.S. National Library of Medicine, chinezii şi egiptenii antici sunt doar două culturi dintre multe altele care au creat imagini cu naşteri chirugicale, exact aşa cum arată ele în ziua de astăzi. Aşadar e foarte posibil ca Cezar să fi venit pe lume în urma unei asemenea proceduri. Totuşi există şi destui istorici care susţin contrariul.
Nu de puţin ori se murea la naştere în lumea antică. U.S. National Library of Medicine ne explică cum romanii aveau o nevoie reală de-a putea conta pe o populaţie în creştere, având în vedere dorinţa lor de-a cuceri noi teritorii. Aşadar erau destul de disperaţi să dispună de tineri în mod constant şi, drept urmare, îşi propuseseră ca niciun copil să nu fie pierdut.
Astfel, atunci când o gravidă murea în timpul naşterii sau n-avea prea multe şanse să trăiască, cel care asista la naştere avea permisiunea, prin lege, să facă orice îi stătea în putinţă ca să salveze fătul. Drept urmare, acea persoană tăia abdomenul femeii ca să scoată copilul din burtă şi să-i dea o şansă la viaţă. Această procedură a fost numită „Caesones‟ şi provenea de la “caedare”, care înseamnă “tăiere”. Pe scurt, mama lui Cezar ar fi trebuit să moară la naştere pentru ca acesta să se nască prin cezariană.
Iar mama lui Cezar, Aurelia Cotta, n-a murit la naştere. Şi-a crescut fiul şi l-a trimis să fie educat de Marcus Antonius Gnipho. Şi-a găsit sfârşitul ani mai târziu, când se afla la Roma, iar copilul ei era într-un război nesfârşit.
Oricum cezariana, aşa brutală cum era la acea vreme, omora, de cele mai multe ori, mama, dacă nu chiar şi copilul, după cum susţine Tales of Times Forgotten. Totuşi e posibil ca Aurelia să fi fost excepţia. Să nu fi murit la naştere şi să-l fi adus pe lume pe unul dintre cei mai mari lideri antici prin cezariană. Mai ales că există dovezi în acest sens…
Pliny cel Bătrân a scris în „Natural History‟ următoarele: „Este mai bine pentru copil când mama lui moare la naştere. Acesta a fost cazul lui Scipio Africanus şi al lui Caesar, care şi-a primit numele după operaţia care i-a fost făcută mamei lui‟.
Aşadar cum a fost? Cezar a fost născut prin cezariană sau nu? Nimeni nu ştie cu siguranţă.
Foto - Shutterstock