O istorie cu... dedesubturi

1 80312 original jpg jpeg

De o senzualitate aparte, lenjeria intimă are o istorie lungă, care a traversat secole. Dacă la început au avut numai un rol practic, de a acoperi goliciunea, cu timpul, piesele de lenjerie s-au transformat într-o adevărată armă de seducţie.

În Antichitate, hainele erau purtate direct pe piele. Fâşii de in, de lână sau din piele susţineau talia şi sânii. În Evul Mediu, femeile purtau doar o cămaşă simplă pe sub veşmintele de zi, menită să le ascundă formele. Abia peste 4 secole urma să poarte primii pantalonaşi!

Cu corsetul la vedere

Corsetul îşi are originile în Evul Mediu şi a fost folosit pentru a aplatiza sânii şi a oferi un suport rigid pentru rochiile pompoase şi elaborate ale aristocratelor. Primele modele de corset erau acoperite de un voal de mătase şi uneori erau integrate în ansamblul ţinutei, ca şi cum ar fi făcut parte din rochie. Altele erau împodobite cu dantelă sau cu pietre preţioase. De multe ori, corsetul era atât de strâns, încât purtătoarele îşi pierdeau cunoştinţa. De aici, obiceiul de mai târziu al doamnelor şi domnişoarelor de a avea mereu la îndemână o sticluţă cu săruri, mirosul lor puternic având rolul de a le readuce în simţiri.

Crinoline rigide şi pantaloni bufanţi

Cu cât o femeie avea un statut social mai important, cu atât corsetul era mai incomod. În schimb, cele care nu-l purtau deloc sau îl lăsau cât mai lejer, cu sânii la vedere, era fie din clasa de jos, fie femei uşoare. Dar, în secolul al XVIII-lea - secolul libertin, aşa cum a fost el numit –, piesele senzuale de lenjerie intimă au explodat: pe sub rochii au înflorit jupoane stufoase din mătase, decorate cu panglici şi ddantele, decolteurile au devenit tot mai îndrăzneţe, iar corsetul, mai suplu şi mai comod. Crinolinele rigide, în formă de clopot, prinse de talie cu panglici, accentuau rontunjimea şoldurilor şi fineţea taliei. Pe deasupra crinolinei, elegantele îşi puneau şi câte 12 jupoane – pe dedesubt însă, nimic... Avea să mai treacă un secol pentru ca doamnele să se doteze cu pantalonaşii bufanţi, cu fantă (pentru comoditate) – străbunii chioleţilor de azi.

De la crinolină la turnură

În perioada Belle Epoque, cu 30 de ani înaintea Primului Război Mondial, crinolina a fost înlocuită de turnură, care dădea siluetei feminine forma literei „s“, foarte cambrată. Rochiile s-au scurtat, la fel şi pantalonaşii de dedesubt. Corsetul se oprea sub sâni, împingându-i în sus, şi împingea spre înapoi şoldurile. În anii de dinainte de război, cataloagele de lenjerie intimă nu mai erau un secret: puteau fi consultate de oricine.

Sutienul, piesa de rezistenţă

Născut din necesitate, sutienul a avut o funcţie paradoxală: aceea de a ascunde şi de a revela, în acelaşi timp. Prima femeie care a purtat un sutien a fost americanca Mary Phelps Jacob care, în 1910, şi a dat seama că un corset cu balene nu se potrivea cu o rochie diafană. Cu ajutorul cameristei sale, tânăra mondenă a legat două batiste din mătase de o panglică din bumbac roz şi a obţinut piesa de care avea nevoie. Prietenele i au cerut să le confecţioneze accesorii similare. În 1914, Phelps a patentat brasiera fără spate.

Moda se schimbă, la fel şi lenjeria

Dacă în Evul Mediu erau apreciate formele plinuţe şi voluptuoase (chiar dacă strangulate de corset), în secolul al XX-lea intră în modă liniile avântate, atletice, filiforme. Femeile moderne, tot mai active în viaţa socială, preferă obiecte de lenjerie din ce în ce mai comode, mai discrete, care accentuează sexualitatea în loc s-o ascundă. Cele două conflagraţii mondiale determină schimbări majore în moda feminină. Reprezentantele sexului slab lucrează în fabrici, se urcă la volan şi nu mai suportă veşminte împovărătoare. Penuria de materiale textile din fibre naturale determină scurtarea rochiilor şi apariţia sutienelor şi slipilor de dimensiuni mai mici, care se spală şi se poartă uşor. Vedetele de la Hollywood pozează în lenjerie senzuală. Materialele textile din fibre articiale revoluţionează şi ele forma şi popularitatea pieselor de purtat pe dedesubt.

Ştiai că...

... japonezii au creat un sutien care citeşte sentimentele unei femei?  Dotat cu un senzor care monitorizează bătăile inimii, sutienul inteligent se deschide singur dacă frecvenţa cardiacă depăşeşte o anumită valoare. De asemenea, dacă femeia este îndrăgostită de bărbatul de lângă ea, sutienul emite o luminiţă roz.



Recente

Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg