Petreceri de groază. Cum se distrau oamenii în trecut – francezii vizitau morga, englezii desfăşau mumiile

1 femeie victoriana 1 jpg jpeg

Pe vremuri, oamenii nu aveau la îndemână mijloacele de azi pentru a-şi asigura confortul şi distracţia, aşa că trebuiau să-şi folosească imaginaţia ca să găsească feluri noi prin care să se amuze şi să-şi petreacă timpul liber.

De la dresatul maimuţelor de către egipteni, până la petrecerile cu mumii, pe care oamenii din perioada Victoriană le dădeau, şi la vizitele la morgă ale parizienilor din secolul al IXX-lea, în istorie au existat numeroase forme de distracţie.

Atunci când ne gândim la mumii, ne fuge gândul la Egiptul Antic, însă există o legătură destul de directă între mumii şi petrecăreţii britanici din secolul al IXX-lea. La acea vreme, elita societăţii găzduia petreceri cu mumii. Mumii reale! Cei bogaţi dispuneau de resursele necesare astfel încât să le fie adusă câte o mumie în ziua şi locul dorite, astfel încât să înspăimânte şi să amuze audienţa.

Un chirurg faimos la acea vreme, Thomas Pettigrew, a organizat, la un moment dat, asemenea petreceri, în care invitaţii desfăceau câte o mumie, pentru propriul lor interes şi amuzament. Cei care participau la asemenea distracţie erau aleşi pe sprânceană şi rămâneau întotdeauna cu câte o povestioară exotică de povestit după asemenea experienţă.

La un moment dat, petrecerile de desfăcut mumii s-au încheiat. Motivul? Unii spun că interesul oamenilor a dispărut treptat, alţii sunt de părere că istoria trebuie prezervată şi nicidecum distrusă, aşa cum se întâmpla la aceste petreceri. Ultima astfel de petrecere a fost organizată de Margaret Murray, în 1908, în Manchester, Marea Britanie.

Distracţie macabră

Unul dintre cele mai morbide obiceiuri a avut loc în secolul al IXX-lea, în Franţa. Ceea ce a început ca o simplă identificare a cadavrului unui om, de către familia şi prietenii lui, a devenit o sursă de mare amuzament. Vizionarea trupurilor neînsufleţite a devenit o modă printre francezi şi, apoi, în rândul englezilor.

Totul a început după ce s-a publicat, în 1886, un articol, în care se scria despre cum o fetiţă de numai 4 ani a murit din cauza unei vănătăi la mână. Cum era de aşteptat, o mulţime de oameni au fugit spre cimitir ca să vadă bietul copil expus în capelă.

Se pare că, până la finele secolului al IXX-lea, morga din Paris era una dintre cele mai frecventate locuri din ţară, dacă nu chiar din Europa, o sursă inepuizabilă de distracţie. Cadavrele erau expuse pentru a fi văzute de curioşi chiar şi zile întregi la rând. Morga avea acest program deschis publicului şapte zile din şapte, de la răsăritul soarelui până la apusul lui.

Şi-n ziua de azi se pot vizita cimitirele marilor oraşe europene, mai ales dacă sunt vechi, cu pietre mortuare deosebite, şi dacă adăpostesc mormintele unor personalităţi. Însă doar mormintele se pot vedea, nu şi cei care se află în ele, evident.

Foto - Shutterstock



Recente

shutterstock 1176139369 jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
Duffy  foto   Shutterstock jpg
Jessica Chastain  sursa foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Ben Affleck  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Aniston  sursa foto   Shutterstock jpg
Miss Scoția  foto   Instagram jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
WhatsApp Image 2025 03 24 at 10 06 03 jpeg
Snapinsta app 467413969 1301453901233504 4172315488954539664 n 1080 jpg
Carla Bruni  sursa foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, Tristan Tate, Andrew Tate  foto   Shutterstock jpg
Dolly Parton  foto   Shutterstock jpg
Alec Baldwin și soția  foto   Shutterstock jpg
Echinoctiul de primavara  Sursa foto shutterstock 2326233419 jpg
Zoli Toth Kanal D Tempting Fortune png
Taylor Swift și finul ei  foto   Shutterstock jpg
David Hasselhoff  sursa foto   Shutterstock jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg