Povestea celui mai mare diamant albastru din lume. Se crede că este blestemat

6 18889284 465343897147537 297122388678541312 n jpg jpeg

Unele diamante devin faimoase datorită mărimii lor, ca „Marea Stea a Africii”, de 530 de carate. Altele sunt considerate blestemate, precum diamantul Speranţei, despre care se spune că va abate necazuri asupra tuturor celor care încearcă să-l păstreze. Faţă de acestea diamantul Tereshchenko, a cucerit prin povestea misterioasă şi prin faptul că a fost cel mai mare diamant albastru la momentul extracţiei dintr-o mină din India.

Diamantul Tereshchenko a apărut şi a dispărut de-a lungul istoriei, iar povestea lui completă rămâne necunoscută. A fost numit iniţial după Mihail Tereshchenko. Acum, este cunoscut sub numele de diamant albastru Mouawad după ce a fost cumpărat în vara anului 1984 de miliardarul Robert Mouawad.

Cu toate că nu i-a fost vreodată atribuit un blestem în mod direct unui blestem, unii dintre proprietarii săi nu s-au sfiit să spună că ar fi blestemat, iar alţii chiar nu au avut noroc în viaţă. Diamantele colorate sunt râvnite datorită rarităţii lor. Diamantele în culori saturate, ca verdele, rozul sau albastrul, sunt unele dintre cele mai valoroase. Cele de dimensiuni mai mari au adesea şi o culoare mai intensă.

Ce face diamantele să capete culoarea albastră

Un diamant este denumit „colorat” atunci când are o culoare vizibilă. În timp ce galben şi maro sunt culori obişnuite pentru diamantele naturale, acestea se găsesc în aproape toate culorile. Culoarea apare atunci când diferite elemente se amestecă cu carbonul sau există variaţii în structura acestuia.

Un diamant pur este incolor şi conţine exclusiv carbon. Dar când diamantele au şi azot în compoziţie, devin galbene. Se crede că diamantele verzi sunt formate din radiaţii naturale, iar diamantele roşii şi roz sunt considerate a fi colorate de stresul de a fi împinse spre scoarţa pământului. Diamantele albastre, precum diamantul Tereshchenko, sunt create ca rezultat al borului prins în structura carbonului, în timp ce diamantele violete apar datorită hidrogenului.

A fost adus în Rusia din India

Diamantul Tereshchenko a fost adus în Rusia cel mai probabil din mina Kollur din Golconda, India. Mina este cunoscută pentru extracţia de diamante mari şi colorate. Unii susţin că, atunci când a fost găsit, diamantul Tereshchenko cântărea aproximativ 150 de carate, ceea ce l-ar face cel mai mare diamant albastru din lume în privinţa mărimii la momentul extracţiei. Caratul este standardul unanim recunoscut pentru măsurarea greutăţii diamantelor şi nu trebuie confundat cu „karatul” care măsoară puritatea aurului. Un carat (1ct) este 0.20 grame.

Există, de asemenea, zvonuri conform cărora diamantul ar fi provenit din ochiul unei vechi sculpturi hindi şi ar putea fi chiar blestemat. Cu toate acestea, afirmaţia n-a fost niciodată justificată. Potrivit Asociaţiei Gemologice din Marea Britanie, la începutul secolului al XX-lea, ziarele vremii au oferit diamantului o varietate de poveşti privind originea lui. Unii susţin că diamantul a fost în Rusia de la conducerea lui Petru cel Mare la sfârşitul secolului al XVII-lea, în timp ce alţii au insistat că diamantul „a stat pe degetul lui Buddha într-un templu hindus”.

În secolul al XX-lea, diamantul Tereshchenko a ajuns în posesia lui Mikhail Tereshchenko, cel care i-a dat şi numele. Acesta s-a născut într-o familie proprietari ai unei fabrici de zahăr. El însuşi a devenit patronul mai multor fabrici de zahăr,iar în anul 1917, a fost ministru de externe al Rusiei, timp de 6 luni.

Tereshchenko face cea mai mare comandă Casei Cartier

În anul 1913, Mikhail Tereshchenko a adus diamantul albastru la sediul Casei Cartier din Paris, unul dintre cele mai renumite magazine de bijuterii din oraşul francez. Nu a făcut nimic cu el timp de doi ani, apoi i-a cerut bijutierului Cartier să taie şi să monteze diamantul pe un colier. Colierul a fost montat alături de alte pietre preţioase, 46 de diamante rotunde, care variau între 0,13 şi 2,88 carate. Acestea erau colorate în acvamarin, verde, gri, albastru, lila.

Diamantul Tereshchenko a fost tăiat în formă de pară şi a ajuns să cântărească aproximativ 43 de carate, mai puţin de jumătate din greutatea sa iniţială. Cu toate acestea, şi-a păstrat culoarea albastră strălucitoare. După ce a fost tăiat, a devenit al patrulea cel mai mare diamant albastru din lume.

Până în prezent, comanda lui Tereshchenko a fost una dintre cele mai mari pe care Casa Cartier le-a primit vreodată. După ce a fost montat, colierul a fost trimis lui Tereshchenko în Rusia între anii 1915 şi 1916.

Când se crede că diamantul a părăsit Rusia

După ce Palatul de Iarnă a fost cucerit de bolşevici în noiembrie 1917, Tereshchenko, împreună cu alţi membri ai guvernului provizoriu, au fost arestaţi şi închişi în Cetatea Petru şi Pavel, timp de câteva luni. Mama lui Tereshchenko i-a asigurat eliberarea în primăvară, plătind o mare răscumpărare, deşi a fost forţată să plătească şi eliberarea unui alt fost ministru.

După eliberare, Tereshchenko şi mama sa au fugit cu trenul la graniţa finlandeză. În timp ce unele relatări susţin că Tereshchenko a scăpat din închisoare şi a fugit în Norvegia cu diamantul albastru, este posibil ca bijuteria să fi fost scoasă din Rusia în secret, înainte de a începe Revoluţia.

Nu este clar dacă Tereshchenko a părăsit sau nu Rusia cu diamantul sau l-a predat. Tot ce se ştie este că, după ce a dispărut din vedere de aproape 75 de ani, diamantul Tereshchenko a reapărut la o licitaţie Christie's în anul 1984. Şi în acel moment, primul său proprietar era deja mort de aproape 30 de ani.

Directorul Christie's, David Warren, a primit un telefon despre un client care dorea să vândă un diamant albastru care avea cel puţin dimensiunea unui ou de porumbel. Curând a fost evident că acest diamant masiv nu era altul decât diamantul Tereshchenko.

A fost redenumit în anul 1984

În data de 14 noiembrie 1984, diamantul Tereshchenko a fost scos la vânzare la licitaţia Christie's care a avut loc în sala de bal a Hotelului Richmond din Geneva. Licitaţia a pornit de la 3 milioane de franci elveţieni şi, în numai 40 de secunde, oferta a ajuns la 6 milioane şi jumătate de franci elveţieni.

Diamantul a fost cumpărat cu 10 milioane de franci elveţieni de renumitul miliardar Robert Mouawad care avea o afacere cu bijuterii în Beirut, Liban. Din acel moment, a luat numele de Mouawad Blue. La acea vreme, era cel mai mare preţ plătit vreodată pentru un diamant la o licitaţie.

În prezent, se estimează că valoarea diamantului Mouawad este de 10 ori mai mare decât cea pe care a plătit-o Robert Mouawad în 1984. Proprietarul diamantului a predat conducerea companiei sale către fii în anul 2010, care deţin în prezent una dintre cele mai mari colecţii de bijuterii din lume, care include şi unul dintre cele mai mari diamante din lume.

FOTO: Instagram



Recente

Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg
Regele Charles  foto   Instagram The Royal Family jpg
Zodii care nu sunt materialiste jpg