Povestea tabletei de ciocolată
Îţi încântă papilele gustative cu fiecare bucată şi ai vrea să o savurezi la nesfârşit, să laşi aromele să te învăluie. Cine şi-ar putea imagina viaţa fără ciocolată? De la primele boabe de cacao până la deliciile care au devenit o plăcere vinovată, drumul este lung şi plin de savoare.
Băutura zeilor
Istoria ciocolatei începe în America Latină, în anul 600 î.Hr. Mayaşii foloseau boabele arborelui de cacao în ritualuri şi ceremonii religioase. Bobiţele erau prăjite şi pisate, iar în acest fel se obţinea pudra aromată. Aztecii le considerau atât de valoroase încât le foloseau ca monedă de schimb. Din cacao se obţinea o băutură caldă, denumită „băutura zeilor“ sau „xocoatl“ (apă amară). Aceasta avea rolul de a energiza organismul şi de a înlătura oboseala.
Un lux pentru europeni
Se spune că primele boabe de cacao au fost aduse în Europa de Cristofor Columb, însă la vremea aceea, nimeni nu ştia exact cum pot fi folosite. Spaniolii au adăugat zahăr în ciocolată şi i-au îmbogăţit aroma cu vanilie şi scorţişoară. Mulţi ani mai târziu, elveţienii aveau să adauge încă un ingredient, care să îi ofere o consistenţă cremoasă: laptele. Primul baton de ciocolată a fost inventat de englezi, care au încercat să o solidifice, adăugând mai mult unt şi mai puţină apă. Ispita dulce s-a răspândit rapid şi în Franţa, acolo unde era considerată un produs de lux, de care se bucurau doar aristocraţii. Maria Antoaneta iubea atât de mult ciocolata încât a creat un post special la Curte pentru ciocolatierul ei personal.
Cu fistic, cu mentă, cu ardei iute
Pe măsură ce cererea de ciocolată a crescut, s-au înmulţit şi producătorii, iar desertul a devenit accesibil tuturor. Un pas important în istoria ciocolatei l-a reprezentat brevetarea presei de cacao în anul 1828, de către chimistul german Conraad Van Houten. Unealta ajuta la stoarcerea untului de cacao din boabe, ceea ce făcea ca procesul de producere a desertului să fie mai ieftin. Astăzi, există o mulţime de sortimente de ciocolată, concepute în asociere cu multe alte ingrediente, de neînchipuit pe vremuri: de la fructe, fistic, mentă sau ghimbir, la ardei iute.
Ştiai că...
...pe vremea când boabele de cacao erau folosite ca monedă de schimb, cu 10 bobiţe se putea cumpăra un sclav?
...ciocolata era şi un panaceu? Medicii o recomandau pentru tratarea febrei şi ameliorarea durerilor.
...Africa de Vest este principala producătoare de cacao din lume? Ţara a fost preferată de companiile producătoare de ciocolată din Europa datorită climatului favorabil.