Poveşti cu cireşi şi cireşe

1 cherry tree fruit nature 63312 jpg jpeg

Iată câteva curiozităţi despre ceea ce simbolizează florile de cireş, despre festivalurile care se ţin în întreaga lume, dar şi ce sortimente din aceste fructe se găsesc în ţara noastră.

Primele cireşe care au ajuns în Europa, proveneau dintr-un oraş din Turcia, numit Giresun sau Cerasus, cum era denumit de către greci. De aici, vine şi denumirea de “cireaşă”.

În Japonia, frumuseţea florilor de cireş este sărbătorită prin mai multe festivaluri, denumite „hanami”, care înseamnă privitul florilor. Aceste festivaluri încep la sfârşitul lunii martie şi ţin până la începutul lunii mai. În anul 1912, Japonia a oferit Statelor Unite 3.020 de cireşi japonezi, care au fost plantaţi într-un parc din Manhattan. Acest gest a fost făcut în semn de prietenie. De asemenea, şi Washington sărbătoreşte florile de cireş, printr-o zi în care americanii se bucură de cei 3.000 de cireşi primiţi cadou de la primarul oraşului Tokio.

În parcul Herăstrău din Bucureşti, există o alee cu cireşi. Acolo se află şi o placă de marmură albă, pe care este scris: „Aleea Cireşilor Japonezi”.

În cultura japoneză, floarea de cireş are mai multe semnificaţii: acestea simbolizează frumuseţea vieţii, în ciuda efemerităţii ei. Există şi un proverb japonez: "Cireaşa este, printre fructe, ceea ce este samuraiul printre oameni”.

Datorită faptului că lemnul de cireş are o textură aparte, acesta este căutat pentru construcţia de mobilă. Se slefuieşte uşor şi astfel, se poate modela uşor. De asemenea, odată uscat, este foarte stabil în timp. Mai este folosit şi la realizarea instrumentelor muzicale.

Există şi o întrecere printre localnicii oraşului Michigan, SUA, la care s-a stabilit un record pentru scuiparea sâmburelui de cireşe cât mai departe. Acesta a fost obţinut de Rick Krause, în anul 2003 şi este de 28 de metri şi 45 de centimetri. Până în prezent, acest recod nu a fost înfrânt.

În ţara noastră, există mai multe sortimente de cireşe: cireşele negre de Bistriţa, ponoare, pietroasele de Cotnari, uriaşele de Bistriţa.  Diferă gustul, culoarea şi perioada în care apar.  

Pentru cei care au probleme cu somnul şi nu reuşesc să se odihnească, cireşele reprezintă o soluţie sănătoasă, datorită faptului că aceste fructe au în compoziţia lor melatonină, un hormon care ajută insomniacii.Recente

modele foto  Shutterstock jpg
cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg
Michelle Obama cu familia foto  Shutterstock jpg
Jennifer Garner foto  Shuttestock jpg
George Clooney, Denzel Washington foto  Shutterstock jpg
Joe Jonas și Sophie Turner foto  Shutterstock jpg
David și Victoria Beckham jpeg
paste jpg
Mila Kunis, Ashton Kutcher foto  Shutterstock jpg
Forma buzelor arata cat esti de afectuos Sursa foto shutterstock 1894073158 jpg
Julia Haart Instagram jpg
horoscop, zodii, stres jpg
Beyonce sursa  Shutterstock jpg
Gordon Ramsay jpg
DISKOteka 5 jpeg
Revista Click! pentru femei Nr 19  15 28 septembrie 2023 jpeg
Michael Kors foto  Shutterstock jpg