Poveşti cu cireşi şi cireşe

1 cherry tree fruit nature 63312 jpg jpeg

Iată câteva curiozităţi despre ceea ce simbolizează florile de cireş, despre festivalurile care se ţin în întreaga lume, dar şi ce sortimente din aceste fructe se găsesc în ţara noastră.

Primele cireşe care au ajuns în Europa, proveneau dintr-un oraş din Turcia, numit Giresun sau Cerasus, cum era denumit de către greci. De aici, vine şi denumirea de “cireaşă”.

În Japonia, frumuseţea florilor de cireş este sărbătorită prin mai multe festivaluri, denumite „hanami”, care înseamnă privitul florilor. Aceste festivaluri încep la sfârşitul lunii martie şi ţin până la începutul lunii mai. În anul 1912, Japonia a oferit Statelor Unite 3.020 de cireşi japonezi, care au fost plantaţi într-un parc din Manhattan. Acest gest a fost făcut în semn de prietenie. De asemenea, şi Washington sărbătoreşte florile de cireş, printr-o zi în care americanii se bucură de cei 3.000 de cireşi primiţi cadou de la primarul oraşului Tokio.

În parcul Herăstrău din Bucureşti, există o alee cu cireşi. Acolo se află şi o placă de marmură albă, pe care este scris: „Aleea Cireşilor Japonezi”.

În cultura japoneză, floarea de cireş are mai multe semnificaţii: acestea simbolizează frumuseţea vieţii, în ciuda efemerităţii ei. Există şi un proverb japonez: "Cireaşa este, printre fructe, ceea ce este samuraiul printre oameni”.

Datorită faptului că lemnul de cireş are o textură aparte, acesta este căutat pentru construcţia de mobilă. Se slefuieşte uşor şi astfel, se poate modela uşor. De asemenea, odată uscat, este foarte stabil în timp. Mai este folosit şi la realizarea instrumentelor muzicale.

Există şi o întrecere printre localnicii oraşului Michigan, SUA, la care s-a stabilit un record pentru scuiparea sâmburelui de cireşe cât mai departe. Acesta a fost obţinut de Rick Krause, în anul 2003 şi este de 28 de metri şi 45 de centimetri. Până în prezent, acest recod nu a fost înfrânt.

În ţara noastră, există mai multe sortimente de cireşe: cireşele negre de Bistriţa, ponoare, pietroasele de Cotnari, uriaşele de Bistriţa.  Diferă gustul, culoarea şi perioada în care apar.  

Pentru cei care au probleme cu somnul şi nu reuşesc să se odihnească, cireşele reprezintă o soluţie sănătoasă, datorită faptului că aceste fructe au în compoziţia lor melatonină, un hormon care ajută insomniacii.



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg