Poveştile incredibile din jurul Empire State Building. O femeie s-a aruncat de la etajul 86 şi a supravieţuit
Timp de patru decenii, faimosul zgârie-nori din Manhattan, Empire State Building, a fost cel mai înalt din lume. De-a lungul existenţei sale a cunoscut nişte întâmplări incredibile.
Structura de 41 de milioane de dolari a obţinut şi recordul de a fi fost construită în cel mai scurt timp pentru o clădire de dimensiunile sale. În fiecare săptămână, 3000 de muncitori ridicau câte 4 etaje şi jumătate. Inaugurată în mijlocul Marii Depresiuni, clădirea Empire State Building a fost numită drept cel mai mare monument al lumii pentru ingeniozitatea cu care a fost realizat. La fix 16 ani de la inaugurare, o tânără şi-a luat viaţa aruncându-se de la etajul 86. Gestul a ajuns să fie numit „cea mai frumoasă sinucidere‟. După alţi 32 de ani, o altă fată a supravieţuit după ce a căzut de la acelaşi etaj. Descoperă tragediile la care a fost martor Empire State Building!
Zgârie-nori construit în 13 luni
Întrega clădire Empire State Building a fost construită în doar un an şi 45 de zile. A fost terminat la data preconizată şi sub bugetul estimat. Deoarece Marea Depresiune a redus semnificativ costurile forţei de muncă, costul clădirii a fost de doar 40.948.900 de dolari, sub preţul estimat de 50 milioane de dolari.
Empire State Building s-a deschis oficial pe 1 mai 1931. Panglica a fost tăiată de primarul Jimmy Walker, iar preşedintele Herbert Hoover a luminat turnul cu o simplă apăsare de buton. Empire State Building devenea atunci cea mai înaltă clădire din lume şi avea să păstreze acest record până la finalizarea World Trade Center din New York în anul 1972.
„Cea mai frumoasă sinucidere‟
Pe 1 mai 1947, Evelyn McHale a sărit de etajul 86 al clădirii şi a aterizat pe o limuzină. Fotograful Robert Wiles a făcut atunci o fotografie a tinerei la câteva minute după moartea ei care a fost numită „cea mai frumoasa sinucidere‟. Poliţia a găsit şi o notă lăsată de Evelyn printre lucrurile lăsate de ea: „Nu vreau ca nimeni din familia mea să mă vadă. Ai putea să-mi distrugi corpul prin incinerare? Logodnicul meu mi-a cerut să mă căsătoresc cu el în iunie. Nu cred că aş putea fi o soţie bună pentru nimeni. Este mult mai bine fără mine. Spune-i tatălui meu că am prea multe dintre pornirile mamei mele.‟
O femeie a supravieţuit după ce a căzut în gol e la etajul 86
De-a lungul anilor, peste 30 de persoane au încercat să se sinucidă sărind de la etajele superioare ale clădirii, iar majoritatea încercărilor au avut succes. Totuşi, 2 oameni au supravieţuit căderilor prin faptul că nu au căzut mai mult de un etaj.
La începutul lunii decembrie 1979, Elvita Adams, din Bronx, a vizitat Empire State Building cu intenţia de a se sinucide. Femeia de 29 de ani a sărit tot din zona observatorului de la etajul 86 de unde s-a aruncat şi Evelyn McHale, deci de la aproximativ 1050 de metri de la nivelul străzii. Adams a căzut doar un etaj, fiind aruncată de o rafală de vânt şi prinsă pe o cornişă de la etajul 85. De acolo, un agent de securitate a tras-o în interior printr-o fereastră. Elvita a scăpat doar cu un şold fracturat.
Pe 25 aprilie 2013, un bărbat a căzut tot de la etajului 86, dar a aterizat şi el tot în zona etajului 85, de unde a fost salvat şi dus la un spital pentru o evaluare psihiatrică.
Un avion american a intrat în Empire State Building
În iulie 1945, locotenent colonel William Smith s-a prăbuşit cu un bombardier al armatei SUA în partea de nord a etajului 79 al Empire State Building. În dimineaţa aceea, oraşul era acoperit de o ceaţă densă, iar el, deşi a fost încurajat să aterizeze, a cerut în continuare permisiunea militară pentru a continua să zboare către destinaţie. Ultima transmisie a fost ca un avertisment: „De unde mă aflu, nu văd vârful clădirii Empire State”.
În încercarea de a recâştiga vizibilitatea, Smith a coborât bombardierul şi s-a trezit în mijlocul faimosului zgârie-nori din centrul New York-ului. A reuşit să se deplaseze spre vest, evitând contactul. A continuat să se învârtească printre alte câteva clădiri până când a ajuns să se îndrepte din nou direct spre Empire State Building. Pilotul a încercat să ridice avionul şi să se răsucească, dar a fost prea târziu. La impact, bombardierul a produs o spărtură de 18 metri înălţime şi 20 de metri lăţime. Avionul a explodat, iar flăcările au pătruns până la etajul 75. 13 persoane şi-au pierdut viaţa atunci.
Clădirea, gândită ca port pentru dirijabilii transatlantici
Convinşi de faptul că în viitor vor fi făcute multe călătorii transatlantice cu dirijabilul, proprietarii clădirii au construit catargul ca un port de andocare pentru dirijabili. Pasagerii ieşeau printr-o pasarelă, se înregistrau la un birou vamal din clădire şi se ajungeau pe străzile din New York în doar 7 minute.
În ciuda entuziasmului, planul n-a putut fi pus în aplicare din cauza vânturilor puternice din zona acoperişului clădirii. În septembrie 1931, un mic dirigibil s-a legat de turn pentru câteva minute. Planul de legare a dirijabililor a fost abandonat la scurt timp după aceea.
FOTO: Shutterstock