Probele de bac, sub semnul întrebării

1 46701 original jpg jpeg

Caravana „Click! pentru femei” a poposit şi la Iaşi, unde părinţi, elevi şi profesori au dorit să-şi spună opiniile în legătură cu recentele schimbări ale legii învăţământului.

La câteva săptămâni după publicarea modului în care se va desfăşura anul acesta examenul de bacalaureat,am ajuns în Iaşi,când tocmai se anunţaseră modificări.

De aceea,am profitat de prezenţa elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul „Costache Negruzzi”,a părinţilor şi a profesorilor lor pentru a afla cum văd ei noua formulă de desfăşurare a acestui examen.

Au elevii şanse egale?

Începând din acest an şcolar,una dintre probele orale este evaluarea competenţelor digitale. Este acest lucru posibil în toate zonele ţării?

„În judeţul nostru avem şcoli care nu au curent,în care copiii învaţă în clase de chirpici. Nu se pot aplica aceleaşi cerinţe în mod uniform,în toată România. O idee bună a acestei legi s-ar putea să eşueze pentru că nu avem o infrastructură bine pusă la punct!”,se îngrijorează Laviniu Lăcustă,profesor de istorie.

„La ora actuală putem spune despre învăţământul românesc că e un thriller în care avem de toate:suspans,acţiune...Într-o ţară civilizată,educaţia este cel mai stabil sistem”,adaugă el.

Îi împărtăşeşte opinia o elevă în clasa a XII-a,Anca Haraga:„Problema cea mai mare este că aceste schimbări nu sunt adaptate majorităţi,ci doar unui segment de elevi.”

"Calificativele uniformizează"

Cât de mulţumitoare este notarea la probele orale? Prof. Camelia Gavrilă,directorul liceului,spune că:„În privinţa evaluării orale la limba română,calificativele uniformizează. Elevul de nota cinci este admis la fel ca acela de nota zece.”

Sprijinul părinţilor este vital

Pentru ca elevii să facă faţă concurenţei,părinţii şi-au dat seama că „doar copiii care au parte de susţinere din partea familiei vor avea rezultate foarte bune”,după cum declară Cecilia Foia,mama unui băiat în clasa a XII-a.

Un alt părinte,Elena Gheorghiu,crede că:„Suntem nerealişti când spunem că nu e nevoie de pregătire suplimentară. Puţini elevi se pot pregăti singuri.”

Adaptare din mers

Pentru orice schimbare oamenii implicaţi trebuie să fie pregătiţi. Mihaela Andronic,profesor de engleză,spune că:„Nu s-au schimbat competenţele,dar ştacheta s-a ridicat mult. Elevii nu vor avea destul timp pentru pregătire.”

De aceeaşi părere este şi Maricica Buzescu,psihopedagog:„Elevii s-au programat pentru un anumit tip de bacalaureat,iar orice schimbare este o altă sursă de stres.”

Şcoala îi pregăteşte pentru viaţă?

Bacalaureatul ar trebui să fie o ultimă treaptă a pregătirii pentru facultate,dar nu toţi elevii îşi descoperă aptitudinile,pentru că învăţământul a devenit superficial apreciază Rodica Pal,profesor de istorie:„De aproape 15 ani facem reformă şi asistăm la o brambureală. Învăţământul este oglinda dezordinii generale.”Elevii realizează asta abia atunci când trebuie să-şi aleagă profesia.

„Părinţii mi-au spus că pot să dau la ce facultate vreau,dar trebuie să mă gândesc dacă ea îmi asigură un loc de muncă. Ce facem pe viitor?”,întreabă Roxana Talef),elevă în clasa a XII-a.Recente

Horoscop bilunar Shutterstock 176811710 jpg
prenume bebelus jpg
Ivanka Trump, Donald Trump sursa  Shutterstock jpg
Ce averi au celebritățile de la Hollywood jpg
actrița Jessica Alba sursa  Shutterstock jpg
Click jpeg
1 printul william shutterstock 1288925734 jpg jpeg
kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg