Scurta istorie a selfie-ului

1 74091 original jpg jpeg

Orice om care are un telefon dotat cu o cameră foto îşi poate face – în doar o fracţiune de secundă – un selfie. Este acea fotografie pe care persoana şi-o face singură, de la lungimea braţului, de obicei cu un telefon inteligent sau cu un webcam, şi pe care o postează apoi pe o reţea de socializare.

Chiar în timp ce citeşti acest articol,mii de adolescenţi şi adolescente îşi fac un selfie cu ajutorul telefoanelor mobile sau tabletelor. Această tendinţă de a ne fotografia cu mâna întinsă şi cu camera foto a telefonului îndreptată spre chipul nostru a explodat în ultimii ani.

A devenit un lucru atât de des întâlnit încât în 2013,„selfie“ a fost desemnat cuvântul anului de „Oxford Dictionaries Word of The Year“. Această titulatură se acordă de obicei unui cuvânt sau unei expresii care a atras interesul oamenilor în anul respectiv. Candidaţii pentru categoria „cuvântul anului“ sunt dezbătuţi anual şi,în cele din urmă este ales un singur cuvânt care reflectă comportamentele sau preocupările majorităţii oamenilor în acel interval de timp.

Mai mult,fotografia de tip selfie a devenit un adevărat fenomen,iar folosirea cuvântului în sine a crescut cu peste 17.000% între lunile octombrie 2012 şi octombrie 2013.

O istorie a selfie-ului,până în prezent

  • În 1839,chimistul amator Robert Cornelius face primul autoportret fotografic. Se poate spune că este un fel de străbunic al selfie-ului modern. Graţie tehnologiei de la acea vreme,Robert Cornelius a avut timp să deschidă obiectivul aparatului foto,să fugă în faţa aparatului,să stea acolo câteva minute în timp ce imaginea era captată şi apoi să fugă înapoi în spatele obiectivului pentru a încheia întreaga procedură.
  • În 1979,graficianul şi fotograful Andy Warhol face experimente cu tehnica autoportretului,folosind un aparat foto Polaroid.
  • La începutul anilor 2000,camerele foto digitale câştigă tot mai mult teren,ceea ce înseamnă că oamenilor le este tot mai uşor să experimenteze autoportretul.
  • În 2004,imaginile care au eticheta #selfie încep să apară pe site-ul Flickr,un serviciu destinat pentru depozitarea şi utilizarea ulterioară a fotografiilor digitale şi a clipurilor video de către persoana care le face.
  • În 2010,este lansat telefonul iPhone 4. Acesta avea,printre alte funcţii,şi o cameră aşezată cu faţa la utilizator,care va revoluţiona selfie-urile.
d4155b87242cc59276dc654795fb7a5b jpg jpeg
  • În 2012,astronautul Akihiro Hoshide face un selfie pe Staţia Spaţială Internaţională.
  • În 2013,Oxford Dictionaries anunţă că selfieeste cuvântul anului.
  • În 2014,celebrua fotografie de tip selfie de la gala premiilor Oscar,făcută de prezentatoarea TV Ellen DeGeneres devine cea mai redistribuită imagine din istorie,în mediul online. Fotografia lui Ellen DeGeneres a fost făcută cu staruri precum Jennifer Lawrence,Bradley Cooper şi Meryl Streep. Acest selfie a făcut ca site-ul Twitter să pice,după ce a fost redistribuită de 2 milioane de ori.
  • Tot în 2014,apare o invenţie care pare făcută pentru fanii acestei fotografii – selfie stick-ul. Acest „băţ“ extensibil,care se poate prelungi mai mult decât braţul normal al unui om,este listat în revista „Time“ ca fiind una dintre invenţiile de top ale anului.
  • În 2015,vedeta de televiziune Kim Kardashian lansează o carte care prezintă,de fapt,o colecţie cu propriile sale fotografii de tip selfie. Volumul este intitulat „Selfish“,care înseamnă,în traducere,„egoism“.

Cine face publice mai multe selfie-uri

După înflorirea acestui tip de fotografie pe reţelele de socializare,psihologii au început să publice cercetări care explorează acest fenomen. De exemplu,două studii ale oamenilor de ştiinţă polonezi arată că femeile au tendinţa de a posta pe internet mai multe selfie-uri,comparativ cu bărbaţii.

Cercetătorii au analizat trei tipuri de selfie:cel în care persoana este singură,cel în care este alături de un partener romantic şi cel de grup. Unul dintre studii,realizat pe 749 adulţi polonezi,arată că atât femeile,cât şi bărbaţii care publicau cele 3 tipuri de selfie-uri aveau dorinţa de a fi observaţi de ceilalţi oameni şi erau sociabili,vorbăreţi şi hotărâţi.

99efd41446ea982ecaeda16db31bf252 jpg jpeg

Locurile cele mai populare pentru selfie-uri

În iunie 2015,Daily Mail publica în ediţia online un articol în care prezenta un top al celor mai îndrăgite locuri din lume în care oamenii îşi fac acest gen de fotografie. Pe primul loc se află Turnul Eiffel,urmat de Disney World din Florida,Burj Khalifa din Dubai,turnul Big Ben din Londra,clădirea Empire State Building din New York,Sagrada Familia din Barcelona,Disneyland din Paris şi Colosseumul din Roma,precum şi alte zone turistice.

Ştiai că...

... în unele muzee şi în anumite destinaţii turistice este interzisă folosireaselfie stick-ului? Toate parcurile tematice Disney au interzis dispozitivul extensibil începând cu 1 iulie 2015. Şi oficialii chinezi au spus că această unealtă nu poate fi folosită în Oraşul Interzis,o atracţie turistică foarte populară din Beijing,motivând că prezintă un risc pentru antichităţile de acolo şi totodată şi pentru ceilalţi oameni,mai ales în zonele foarte aglomerate.

Citeşte şi:Frumoasele doamne uitate ale României

Sindromul cuibului gol:când copiii pleacă de-acasă



Recente

Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
elvis presley jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg