Se întâmplă să visezi cu ochii deschişi? Ce spun specialiştii despre acest fenomen

1 o femeie la laptop jpg jpeg

Visatul cu ochii deschişi poate fi o modalitate prin care poţi scăpa de problemele din jur, fără prea mari eforturi. De pildă, dacă eşti într-o şedinţă plictisitoare, îţi poţi imagina lucruri care te binedispun, iar acest mod vei fi mai fericit şi vei scăpa rapid de plictiseală. Visatul cu ochii deschişi are multe avantaje, dar şi câteva dezavantaje. Iată o parte dintre ele!

Visatul se poate întâmpla atunci când te afli într-o locaţie, dar gândul tău îţi zboară în altă parte. Această practică este un fenomen răspândit la toţi oamenii, indiferent de vârstă sau de sex. Unii o numesc „un simplu gând plăcut sau neplăcut‟, iar alţii „o fantezie‟. În general, oamenii care visează cu ochii deschişi moderat sunt la fel de sănătoşi ca şi cei care nu visează, aşa că nu avem de ce să ne îngrijorăm că visarea poate genera halucinaţii. Care sunt alte avataje ale acestui fenomen des întâlnit?

Dr. Eric Klinger, profesor de psihologie la Universitatea din Minnesota spune că visatul cu ochii deschişi ne poate ajuta la descoperirea dorinţelor şi temerilor interioare. În timp ce beneficiile sunt legate în principal de sănătatea mentală şi emoţională, îmbunătăţirea acestor două poate duce la: memorie mai bună, stare de spirit îmbunătăţită, creşterea creativităţii, performanţă îmbunătăţită şi productivitate mai mare. Cu toate acestea beneficii, nu ar trebui să fie o surpridă nici faptul că visatul cu ochii deschişi poate fi o modalitate excelentă de a reduce anxietatea. Dacă visatul nu îţi deranjează activităţile cotidiene, această practică este o modalitate excelentă de a scăpa temporar de factorii de stres.

Care este limita?

Există o serie de controverse legate de acest subiect. În timp ce unii psihologi sunt de părere că există beneficii ale acestei practici, alţii consideră că aceste vise pot provoca unele lucruri nedorite. Potrivit powerofpositivity, visatul cu ochii deschişi în mod excesiv poate cauza dificultăţi de concentrare. Totodată, în momentul în care ai des gânduri negative poate să apară tulburarea obsesiv-compulsivă, care se manifestă prin apariţia unor idei şi gânduri persistente, care pot crea stări triste. Dacă visele apar des, specialiştii recomandă evitarea lor pe cât posibil sau mersul la psiholog.

Cât timp visele sunt ţinute sub control, ele pot fi benefice pentru sănătatea ta. Ele pot crea o senzaţie de relaxare, aşa că nu te îngrijora dacă acest lucru ţi se întâmplă, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că nu apar în mod excesiv. 

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Jessica Chastain  sursa foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Ben Affleck  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Aniston  sursa foto   Shutterstock jpg
Miss Scoția  foto   Instagram jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
WhatsApp Image 2025 03 24 at 10 06 03 jpeg
Snapinsta app 467413969 1301453901233504 4172315488954539664 n 1080 jpg
Carla Bruni  sursa foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, Tristan Tate, Andrew Tate  foto   Shutterstock jpg
Dolly Parton  foto   Shutterstock jpg
Alec Baldwin și soția  foto   Shutterstock jpg
Echinoctiul de primavara  Sursa foto shutterstock 2326233419 jpg
Zoli Toth Kanal D Tempting Fortune png
Taylor Swift și finul ei  foto   Shutterstock jpg
David Hasselhoff  sursa foto   Shutterstock jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Aniston, Justin Theroux  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1197641515 jpg
Martha Stewart  foto   Instagram jpg