Secretele Insulei Gruinard, numită şi Insula Antrax. Ce alte insule sunt la fel de periculoase?

1 shutterstock 1015023436 jpg jpeg

Insulele precum Gruinard ar avea toate calităţile pentru a fi unele dintre cele mai frumoase din lume. La o privire mai atentă, nimeni n-ar vrea să pună piciorul acolo.

Supranumită Insula Antrax, Gruinard este o mică întindere de pământ în nordul Scoţiei care a fost folosită de guvernul britanic pentru testarea armelor biologice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperă ce a convins autorităţile să pună insula sub carantină şi s-o şteargă de pe hărţi, precum şi ce alte insule din lume sunt periculoase!

Planul care a închis Insula Gruinard n-a fost pus în practică

Foarte aproape de coasta Scoţiei, în nord-vestul Regatului Unit, se află o insulă care a fost cândva atât de periculoasă, încât nimănui nu i s-a permis să păşească acolo, de teama bolii antrax. Insula Gruinard, aşa cum este cunoscută oficial, măsoară doar 2 km lungime. În trecut, era ascunzătoarea perfectă pentru hoţi în secolul al XVI-lea datorită faptului că era acoperită cu copaci. Din anii `20, nimeni nu a mai trăit acolo.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forţele militare britanice s-au deplasat pe Guinard în speranţa de a crea o bombă contra germanilor. În timpul experimentelor care au fost efectuate pe această insulă nelocuită a fost folosită bacteria Bacillus anthracis care provoacă boala infecţioasă antrax. Planul era ca bacteriile care provocau antrax să fie diseminate în alimentele naziştilor. În loc să provoace furuncule şi abcese pe piele şi gât, acest tip de infecţie avea ca rezultat sângerări ale sistemului digestiv. Chiar şi în cazul tratamentului, se preconiza o rată de mortalitate de până la 60%.

Pentru a finaliza planul, specialistul Sir Graham Sutton a ajuns pe insulă alături de echipa sa şi de 80 de oi. Deşi parametrii operaţiunii au cerut diseminarea antraxului în aprovizionarea cu carne de vită, oamenii de ştiinţă au eliberat un nor de antrax asupra oilor care au murit în câteva zile. Deşi şi-au decontaminat cu atenţie echipamentele şi au incinerat cadavrele oilor, echipa şi-a dat seama că planul lor era foarte periculos. Odată ce antraxul a fost eliberat, nu-l mai puteai opri. Oraşele care au suferit un atac cu arme biologice au rămas nelocuite câteva decenii. Deşi au reuşit să scutească Europa continentală de un astfel de dezastru, era prea târziu pentru Insula Guinard. De aceea a fost pusă sub carantină.

Accesul pe insulă a devenit strict interzis, iar teritoriul a fost eliminat de pe hărţi, de teamă că organizaţiile teroriste vor merge pe insulă pentru a procura probe ale bacteriei mortale. Insula a fost dată uitării până când pachete misterioase care conţineau sol infectat au apărut în birourile guvernamentale. S-a cerut guvernului să facă ceva pentru a curăţa insula. În anul 1986, peste 300 de tone de formaldehidă au fost aruncate asupra insulei pentru a distruge sporii bacilului periculos. După 4 ani, insula a fost declarată sigură, iar carantina a fost ridicată.

Queimada Grande din Brazilia

Aceasta este numită şi „insula şarpelui”. Găzduieşte mii de vipere aurii care se numără printre cei mai veninoşi din lume. Conform legendei locale, există aproximativ 5 astfel de creaturi târâtoare pe fiecare metru pătrat al insulei. De ani de zile, singurul locuitor a fost paznicul farului.

Bikini Atoll din Insulele Marshall

Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este periculos din două motive: radiaţiile nucleare şi rechinii. Aici au avut loc peste 20 de teste nucleare între anii 1946 şi 1958. Locuitorii au refuzat să se întoarcă, deşi insulele au fost declarate sigure în anul 1997, iar consumul de legume şi fructe cultivate local nu este recomandat. Lipsa pescuitului în ultimii 65 de ani a dus la o viaţă marină înfloritoare, ceea ce a permis o înmulţire a rechinilor.

Insula Thilafushi din Maldive

Această insulă mai este numită Insula gunoaielor. Confruntaţi cu grămezi de gunoaie şi prea puţine opţiuni de a scăpa de ele, localnicii au decis să înceapă să le arunce într-o lagună nelocuită. Turiştii care ajung aici nu au nevoie de prosop de plajă sau costum de baie pentru simplul motiv că nu există niciun loc unde să se întindă pe plajă.

FOTO: Shutterstock  



Recente

Michelle Visage  foto   Shutterstock jpg
David Beckham, Victoria Beckham  foto   Shuuterstock, Instagram jpg
shutterstock 1442475113 jpg
5 nicole kidman shutterstock 1038854833 jpg jpeg
3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
George Michael  foto   Shutterstock jpg
soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2353299337 jpg
Liam Diddy jpg
shutterstock 2464171741 jpg
Târgul Vrăjitoarelor OCC jpeg
V2 (1) png