Secretele Insulei Gruinard, numită şi Insula Antrax. Ce alte insule sunt la fel de periculoase?

1 shutterstock 1015023436 jpg jpeg

Insulele precum Gruinard ar avea toate calităţile pentru a fi unele dintre cele mai frumoase din lume. La o privire mai atentă, nimeni n-ar vrea să pună piciorul acolo.

Supranumită Insula Antrax, Gruinard este o mică întindere de pământ în nordul Scoţiei care a fost folosită de guvernul britanic pentru testarea armelor biologice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperă ce a convins autorităţile să pună insula sub carantină şi s-o şteargă de pe hărţi, precum şi ce alte insule din lume sunt periculoase!

Planul care a închis Insula Gruinard n-a fost pus în practică

Foarte aproape de coasta Scoţiei, în nord-vestul Regatului Unit, se află o insulă care a fost cândva atât de periculoasă, încât nimănui nu i s-a permis să păşească acolo, de teama bolii antrax. Insula Gruinard, aşa cum este cunoscută oficial, măsoară doar 2 km lungime. În trecut, era ascunzătoarea perfectă pentru hoţi în secolul al XVI-lea datorită faptului că era acoperită cu copaci. Din anii `20, nimeni nu a mai trăit acolo.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forţele militare britanice s-au deplasat pe Guinard în speranţa de a crea o bombă contra germanilor. În timpul experimentelor care au fost efectuate pe această insulă nelocuită a fost folosită bacteria Bacillus anthracis care provoacă boala infecţioasă antrax. Planul era ca bacteriile care provocau antrax să fie diseminate în alimentele naziştilor. În loc să provoace furuncule şi abcese pe piele şi gât, acest tip de infecţie avea ca rezultat sângerări ale sistemului digestiv. Chiar şi în cazul tratamentului, se preconiza o rată de mortalitate de până la 60%.

Pentru a finaliza planul, specialistul Sir Graham Sutton a ajuns pe insulă alături de echipa sa şi de 80 de oi. Deşi parametrii operaţiunii au cerut diseminarea antraxului în aprovizionarea cu carne de vită, oamenii de ştiinţă au eliberat un nor de antrax asupra oilor care au murit în câteva zile. Deşi şi-au decontaminat cu atenţie echipamentele şi au incinerat cadavrele oilor, echipa şi-a dat seama că planul lor era foarte periculos. Odată ce antraxul a fost eliberat, nu-l mai puteai opri. Oraşele care au suferit un atac cu arme biologice au rămas nelocuite câteva decenii. Deşi au reuşit să scutească Europa continentală de un astfel de dezastru, era prea târziu pentru Insula Guinard. De aceea a fost pusă sub carantină.

Accesul pe insulă a devenit strict interzis, iar teritoriul a fost eliminat de pe hărţi, de teamă că organizaţiile teroriste vor merge pe insulă pentru a procura probe ale bacteriei mortale. Insula a fost dată uitării până când pachete misterioase care conţineau sol infectat au apărut în birourile guvernamentale. S-a cerut guvernului să facă ceva pentru a curăţa insula. În anul 1986, peste 300 de tone de formaldehidă au fost aruncate asupra insulei pentru a distruge sporii bacilului periculos. După 4 ani, insula a fost declarată sigură, iar carantina a fost ridicată.

Queimada Grande din Brazilia

Aceasta este numită şi „insula şarpelui”. Găzduieşte mii de vipere aurii care se numără printre cei mai veninoşi din lume. Conform legendei locale, există aproximativ 5 astfel de creaturi târâtoare pe fiecare metru pătrat al insulei. De ani de zile, singurul locuitor a fost paznicul farului.

Bikini Atoll din Insulele Marshall

Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este periculos din două motive: radiaţiile nucleare şi rechinii. Aici au avut loc peste 20 de teste nucleare între anii 1946 şi 1958. Locuitorii au refuzat să se întoarcă, deşi insulele au fost declarate sigure în anul 1997, iar consumul de legume şi fructe cultivate local nu este recomandat. Lipsa pescuitului în ultimii 65 de ani a dus la o viaţă marină înfloritoare, ceea ce a permis o înmulţire a rechinilor.

Insula Thilafushi din Maldive

Această insulă mai este numită Insula gunoaielor. Confruntaţi cu grămezi de gunoaie şi prea puţine opţiuni de a scăpa de ele, localnicii au decis să înceapă să le arunce într-o lagună nelocuită. Turiştii care ajung aici nu au nevoie de prosop de plajă sau costum de baie pentru simplul motiv că nu există niciun loc unde să se întindă pe plajă.

FOTO: Shutterstock  Recente

Kim Kardashian jpg
influencer foto  Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă foto  Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams foto  Shutterstock jpg
Nicki Minaj jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal  jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg
Robbie Williams, Beyonce jpg
Click! pentru femei Nr 14  7 iulie 2024 jpeg
Matthew Perry jpeg