Sinistra istorie a Valentine’s Day
Am intrat deja în luna în care se sărbătoreşte iubirea. Culoarea reprezentativă a sărbătorii de pe 14 februarie - care se numeşte Ziua Îndrăgostiţilor - este roşu, pentru că ea reprezintă dragostea şi pasiunea. Însă, în mod ironic, această zi a trandafirilor, ciocolatei şi cadourilor are o istorie sinistră, neagră. Vrei să o afli?
De ce se numeşte Ziua Îndrăgostiţilor (Valentine’s Day)
Ziua Îndrăgostiţilor marchează data executării Sfântului Valentin de către împăratul roman Claudius al II-lea, în timpul celui de-al treilea secol d. Hr. De ce a fost ucis Sfântul Valentin? Cea mai populară teorie susţine că Sfântul Valentin oficiase nunţile soldaţilor, în ciuda faptului că acele căsătorii fuseseră interzise prin lege. Aparent, împăratul a spus că dragostea îi făcea pe soldaţi mai slabi.
De ce se sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie
Cu mult înainte de execuţia Sfântului Valentin, 14 februarie era asociată cu fertilitatea şi sângele. Între 13 şi 15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea Lupercalia sacrificând o capră şi un câine, şi apoi bătând femei goale cu biciul, toate în scopul de face femeile mai fertile. În secolul al V-lea d.Hr., Papa Gelasius I a interzis sărbătoarea Lupercalia şi a declarat oficial ca 14 februarie să fie sărbătoarea Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor.
Ziua Îndrăgostiţilor, o sabie cu două tăişuri de-a lungul istoriei
Pe măsură ce anii au trecut, Ziua Îndrăgostiţilor a început să fie asemănătoare cu sărbătoarea ”Ziua Galatinului" (galatin se referea la iubitul femeilor), potrivit NPR. În cartea sa, ”Parliament of Fowls”, autorul Geoffrey Chaucer s-a referit la Ziua Îndrăgostiţilor ca la ziua în care păsările îşi găsesc perechea (secolului XIV). De atunci, Ziua Sfântului Valentin a intrat în conştiinţa oamenilor ca o zi asociată iubirii. Însă pe la sfârşitul secolului al XVI-lea, William Shakespeare a folosit o referinţă la Ziua Sfântului Valentin pentru a preîntâmpina sinuciderea Ofeliei în piesa Hamlet.
Ziua Îndrăgostiţilor în ziua de azi: sânge şi trandafiri
Deşi Ziua Îndrăgostiţilor continuă să fie asociată cu inimioare şi flori, în secolul trecut, ea a continuat să fie asociată cu sânge şi crime. Evenimentele cele mai importante care au avut loc pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor sunt:
- Masacrul de Ziua Îndrăgostiţilor din 1929;
- Crima nesoluţionată a tinerilor Jesse McBane şi Patricia Mann, care a avut loc în ziua de 14 februarie 1971;
- Crima nerezolvată a adolescenţilor Nicholas Kunselman şi Stephanie Hart (care se întâlneau) în Ziua Îndrăgostiţilor, în anul 2000;
- Uciderea lui Oscar Pistorius de Reeva Steenkamp în Ziua Îndrăgostiţilor, 2013;
- Uciderea-sinuciderea unui cuplu în vârstă din Alabama pe 14 februarie 2015.
Aşadar, observăm că Ziua Îndrăgostiţilor nu a fost mereu numai despre flori, ciocolată şi iubire.