Ştii să-ţi impui punctul de vedere?
Uneori este dificil să-ţi impui punctul de vedere într-o conversaţie, mai ales dacă nu eşti sigură pe tine. Poate că tot ce ai nevoie este o mică schimbare de atitudine şi de înţelegere a sursei divergenţelor în care eşti implicată.
Pe aceeaşi temă:
Cum să critici fără să jigneşti
Puţină încăpăţânare nu strică
Cele mai multe certuri apar atunci când ai gusturi diferite de ale altei persoane şi ea doreşte cu tot dinadinsul să te convingă să renunţi la ceea ce-ţi doreşti şi să aderi la părerea ei. Totuşi,este ceva normal să nu aveţi opinii comune. Ai o experienţă de viaţă distinctă care îţi permite să vezi lucrurile într-o altă lumină. De exemplu,dacă preferi ciocolata albă,iar celălalt pe cea neagră,nu ai nicio vină că asta este alegerea ta. Gusturile nu se discută,deci tot ce trebuie să faci este să te încăpăţânezi să nu renunţi la ceea ce îţi face plăcere.Spune-ţi părerea!
Nu-ţi fie teamă să-ţi menţii punctul de vedere,explicându-i celuilalt care sunt motivele alegerii tale. Indiferent de divergenţele de opinii care ar putea apărea,cel mai important este să spui în mod clar care sunt diferenţele dintre părerile voastre şi să aduci argumente în favoarea opiniei tale. Părerea ta nu va fi atât de tranşantă dacă spui că asta preferi sau asta crezi. Când eşti într-un grup şi este necesar să ajungeţi la o părere comună,propune o dezbatare şi discutaţi faţă în faţă părerile diferite. Scopul final nu este neapărat acela de a vă convinge unul pe celălalt,ci acela de a accepta că este bine să existe mai multe puncte de vedere. Iată câteva reguli care vă vor ajuta să ajungeţi la o înţelegere şi să fiţi mulţumiţi la final:
-Uneori,o părere comună este bună,dar în majoritatea cazurilor,două opinii diferite pot fi la fel de bune.
-Divergenţele de opinii pot avea mai multe cauze:gusturile sau valorile diferite,diferenţa de experienţă de viaţă.
-Încearcă să te pui în locul celuilalt sau să testezi varianta propusă de acela. Uneori,se întâmplă să descoperi ceva mai bun,ai ocazia să-îţi îmbogăţeşti experienţa personală sau,pur şi simplu,să ai mai târziu mai multe argumente în favoarea alegerii tale.