Tot ce nu ştiai despre istoria timbrelor. Cum puteai înşela sistemul poştal pentru a nu mai plăti scrisorile primite

1 timbre shutterstock 241776046 jpg jpeg

Transmiterea mesajelor este de când lumea şi pământul. La început, au fost oamenii şi porumbeii, apoi sistemul poştal a fost revoluţionat prin inventarea timbrului. Dacă te întrebai cum se trimiteau scrisorile, cine plătea costurile şi ce simboliza primul nostru timbru românesc, ai ajuns la lectura potrivită.

Precursorul mărcii poştale în Franţa

În anul 1653, Jean-Jacques Redenouard de Villayer este cel care a plasat la Paris mai multe cutii poştale. Scrisorile erau livrate dacă erau în plicuri pe care francezul le vindea şi astfel erau deja plătite. Chitanţa care se numea „billet de port payè“ era o simplă bucată de hârtie, care era ataşată la scrisoare cu fir din material sau cu o agrafă. Iniţial, afacerea a înflorit, dar nu a durat mult. Cutiile poştale au fost sabotate prin punerea şobolanilor în interiorul lor pentru a-i speria pe clienţi.

Cum puteai înşela sistemul poştal

În Regatul Unit al Marii Britanii, încă nu existau timbre. Plicurile nu se foloseau, deoarece erau considerate foi de hârtie în plus, ce ar fi ridicat costul trimiterii de scrisori. De obicei, expeditorii pliau pe jumătate scrisoarea, în timp ce destinatarii îşi asumau cheltuiala de livrare. Taxele erau mari la acea vreme şi mulţi dintre aceştia din urmă refuzau să mai primească scrisorile. Până la urmă, majoritatea expeditorilor a generat coduri secrete pentru a fenta sistemul poştal. Semnele erau notate în exteriorul scrisorii şi tot ce trebuia să facă destinatarul era să citească mesajul secret, să refuze să accepte scrisoarea şi, implicit, să nu mai plătească.

Primul timbru din lume

Cel care a inventat timbrul a fost generalul englez Rowland Hill, care a impus, de altfel, „Reformele poştale“, încă din anul 1837. De data asta, inventatorul a avut ideea ca expeditorii să fie cei care plătesc taxele poştale, iar timbrul să fie dovada încasării. Propunerea generalului a fost puternic dezbătută câţiva ani, după care reformele au fost adoptate şi instituite. La 6 mai 1840, a fost tipărit primul timbru din lume – o bucată de hârtie neagră, neperforată, la preţ de un ban (1 penny), reprezentând chipul Reginei Victoria. Marea Britanie este singura ţară care nu are numele său imprimat pe timbrele poştale, folosind imaginea monarhului din prezent ca mijloc direct de identificare.

Primul timbru românesc

Data de 15 iulie marchează Ziua Naţională a Mărcii Poştale. În anul 1858 a fost emis primul timbru românesc care s-a numit „Cap de bour“, după legenda lui Dragoş – voievod al Moldovei. Patru ani mai târziu, apare un timbru poştal unitar, cel al „Principatelor Unite“, în care puteau fi observate stemele Ţării Româneşti şi Moldovei – vulturul şi bourul.

FOTO Shutterstock.com 



Recente

vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg