Tot ce nu ştiai despre istoria timbrelor. Cum puteai înşela sistemul poştal pentru a nu mai plăti scrisorile primite

1 timbre shutterstock 241776046 jpg jpeg

Transmiterea mesajelor este de când lumea şi pământul. La început, au fost oamenii şi porumbeii, apoi sistemul poştal a fost revoluţionat prin inventarea timbrului. Dacă te întrebai cum se trimiteau scrisorile, cine plătea costurile şi ce simboliza primul nostru timbru românesc, ai ajuns la lectura potrivită.

Precursorul mărcii poştale în Franţa

În anul 1653, Jean-Jacques Redenouard de Villayer este cel care a plasat la Paris mai multe cutii poştale. Scrisorile erau livrate dacă erau în plicuri pe care francezul le vindea şi astfel erau deja plătite. Chitanţa care se numea „billet de port payè“ era o simplă bucată de hârtie, care era ataşată la scrisoare cu fir din material sau cu o agrafă. Iniţial, afacerea a înflorit, dar nu a durat mult. Cutiile poştale au fost sabotate prin punerea şobolanilor în interiorul lor pentru a-i speria pe clienţi.

Cum puteai înşela sistemul poştal

În Regatul Unit al Marii Britanii, încă nu existau timbre. Plicurile nu se foloseau, deoarece erau considerate foi de hârtie în plus, ce ar fi ridicat costul trimiterii de scrisori. De obicei, expeditorii pliau pe jumătate scrisoarea, în timp ce destinatarii îşi asumau cheltuiala de livrare. Taxele erau mari la acea vreme şi mulţi dintre aceştia din urmă refuzau să mai primească scrisorile. Până la urmă, majoritatea expeditorilor a generat coduri secrete pentru a fenta sistemul poştal. Semnele erau notate în exteriorul scrisorii şi tot ce trebuia să facă destinatarul era să citească mesajul secret, să refuze să accepte scrisoarea şi, implicit, să nu mai plătească.

Primul timbru din lume

Cel care a inventat timbrul a fost generalul englez Rowland Hill, care a impus, de altfel, „Reformele poştale“, încă din anul 1837. De data asta, inventatorul a avut ideea ca expeditorii să fie cei care plătesc taxele poştale, iar timbrul să fie dovada încasării. Propunerea generalului a fost puternic dezbătută câţiva ani, după care reformele au fost adoptate şi instituite. La 6 mai 1840, a fost tipărit primul timbru din lume – o bucată de hârtie neagră, neperforată, la preţ de un ban (1 penny), reprezentând chipul Reginei Victoria. Marea Britanie este singura ţară care nu are numele său imprimat pe timbrele poştale, folosind imaginea monarhului din prezent ca mijloc direct de identificare.

Primul timbru românesc

Data de 15 iulie marchează Ziua Naţională a Mărcii Poştale. În anul 1858 a fost emis primul timbru românesc care s-a numit „Cap de bour“, după legenda lui Dragoş – voievod al Moldovei. Patru ani mai târziu, apare un timbru poştal unitar, cel al „Principatelor Unite“, în care puteau fi observate stemele Ţării Româneşti şi Moldovei – vulturul şi bourul.

FOTO Shutterstock.com Recente

Horoscop bilunar Shutterstock 176811710 jpg
prenume bebelus jpg
Ivanka Trump, Donald Trump sursa  Shutterstock jpg
Ce averi au celebritățile de la Hollywood jpg
actrița Jessica Alba sursa  Shutterstock jpg
Click jpeg
1 printul william shutterstock 1288925734 jpg jpeg
kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg