Totul despre primul diamant din lume, ploaia de diamante din spaţiu şi puterea acestui mineral de a alunga nebunia

1 diamant jpg jpeg

Cu toate că nu durează la nesfârşit, micşorându-şi treptat dimensiunea şi valoarea, acest mineral este cel mai dur din câte există în lume, poate fi găsit şi pe alte planete şi era considerat, la un moment dat, o amuletă ce putea îndepărta nebunia.

Diamantul, un soi de carbon combinat cu elemente chimice sub formă cristalină, este cel mai dur material pe care-l cunoaştem. În natură, acesta este creat sub o presiune şi la temperaturi extreme, în adâncul straturilor Pământului, la o adâncime de peste 150km de la suprafaţa terestră. Excepţie fac diamantele din spaţiu, bineînţeles...

Există diamante pe alte planete? Se pare că da! Sau cel puţin în interiorul lor. În 2017, oamenii de ştiinţă au creat, pentru prima dată, condiţiile în care se creează ploaia de diamante de pe Uranus sau Neptun. Aceste planete au o termeratură internă ideală pentru formarea de diamante.

Gazele hidrocarbonice se scufundă în miezul lor, iar presiunea crescândă scoate atomii de hidrogen şi face posibilă apariţia diamantelor din carbonul rămas. Cercetătorii sunt de părere că alt proces dă naştere ploii atmosferice de diamante şi de pe Saturn şi Jupiter. Întrebarea care ne mai rămâne de pus – când vom putea începe să extragem oare aceste minerale de preţ din spaţiu şi dacă va fi vreodată posibil acest lucru?

Pe Pământ, diamantele destinate bijuteriilor sunt valorificate în funcţie de caratele lor, modul de tăiere, claritate şi culoare. Diamantele, după cum ştiţi, sunt transparente în mod natural şi orice nuanţă de orice fel indică impuritatea lor. De pildă, câţiva atomi de nitrogen aflaţi printre milioanele de atomi de carbon pot face ca diamantul să arate galben sau maro, în timp ce diamantele albastre sunt obţinute cu ajutorul altor atomi.

Primul diamant din lume a fost găsit în India, în secolul al IV-lea, iar India a rămas singurul loc de unde erau extrase diamante până în 1726, când au fost descoperite şi în Brazilia. Diamantele erau descoperite în diferite părţi din ţară, dar cea mai mare mină de diamante era lângă râul Krishna, lucru dezvăluit chiar de exproratorul italian Marco Polo.

Diamantul Speranţei, cel mai faimos diamant albastru, este, în acest moment, mult mai mic decât era pe vremuri. Când a fost extras în India, la mijlocul secolului al XVII-lea, diamantul avea peste 112 carate, iar acum nu are mai mult de 45,52 carate. Cum spuneam, diamantele sunt dure, dar se micşorează odată cu trecerea vremii.

În timpul Renaşterii, diamantul era considerat o amuletă care putea alunga demonii şi nebunia. Dacă era aşa sau nu, prea puţin contează, având în vedere că cea care purta asemenea bijuterie arăta bine şi era invidiată de cei din jur, tocmai datorită mineralului preţios pe care-l purta.

Foto - Shutterstock



Recente

Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa  foto   Shutterstock jpg