VIDEO Cum a devenit populară ciocolata cu sânge în Rusia şi de ce era indicată copiilor?

1 shutterstock 667525504 jpg jpeg

Nu pare a fi nimic deosebit la un baton nutritiv de ciocolată numit Hematogen şi creat în Rusia. Miroase bine şi aroma le place atât copiilor, cât şi adulţilor. Denumirea indică faptul că este realizat cu sânge, mai precis are ca ingredient principal albumina, o proteină care se găseşte în plasma din sânge de taur.

Iubitorii de dulciuri ar trebui să ştie că tot ceea ce conţine în denumire „hema” se referă la sânge şi conţine sânge. Prin urmare, o gustare devenită populară care poartă denumirea Hematogen indicaă faptul că are printre ingrediente sânge. Totuşi, mulţi s-au îndrăgostit de gustul acestei gustări ruseşti cu un ciudat gust metalic, ba mai mult, îl oferă copiilor.

Mai multe generaţii de copii ruşi au amintiri plăcute despre batoanele Hematogen. Reclamele au promovat acest desert ca fiind foarte sănătos. Părinţii erau convinţi că, dacă le vor da frecvent o astfel de gustare, îşi vor proteja copiii de anemie, o afecţiune frecventă la aproximativ 25% din populaţie, în special la cei mai mici. Făcut cu lapte condensat, sirop şi zahăr de sfeclă, batoanele aveau un gust plăcut pentru copii. În mod clar, acest lucru a reprezentat un câştig pentru copiii ruşi. Erau bune la gust şi conţineau ingredientul care le dădea aroma uşor metalică: albumina alimentară neagră bogată în fier. Acesta era un mod voalat de a spune că se folosea sânge pentru realizarea lor. Cât de mult sânge conţineau aceste suplimente alimentare şi cât de indicate sunt de medici în prezent, descoperă în cele ce urmează, alături de alte deserturi bizare care sunt adorate în anumite părţi ale lumii!

Ciocolata cu sânge de vită a fost realizată prima oară în Elveţia

Mulţi sunt surprinşi că există batoane de ciocolată cu sânge, dar, în Rusia, până şi copiii ştiu ce conţine. Iniţial, acest desert a fost realizat în Elveţia, la finele secolului al XIX-lea. Pe atunci era un amestec de sânge de bovine cu gălbenuş de ou şi se numea „Hematogen Gomel”. În Uniunea Sovietică, a fost dat copiilor pentru a le creşte aportul zilnic de fier, dar şi soldaţilor Armatei Roşii răniţi pentru a-i ajuta să se înzdrăvenească.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a început să producă propria versiune a ciocolatei şi s-o includă în raţiile soldaţilor. Potrivit Rbth.com, procesul de producţie durează aproximativ 24 de ore. Mai întâi, toate ingredientele dulci sunt încălzite şi amestecate. Numai când amestecul s-a răcit, se adaugă albumina, în caz contrar, compoziţia fierbinte coagulează sângele. La final, se formează batoanele.

Citeşte şi:

Caracatiţă vie şi brânză cu larve: cele mai ciudate mâncăruri din lume

Batonul Hematogen era produs la început de fabricile de carne, după sacrificarea taurilor, şi a fost o modalitate bună de a valoriza acel sânge care ar fi fost pierdut. Apoi, batoanele au fost vândute numai în farmacii, iar, în prezent, se vând şi în alte magazine.

Batonul de ciocolata cu sânge mai este o sursă bună de fier?

Cum albumina reprezintă doar 5% din fiecare baton de ciocolată Hematogen, iar restul este zahăr sau alte ingrediente, ca laptele condensat, nu mai poate fi considerat un desert sănătos sau o sursă bună de fier, mai ales că dulciurile pot crea probleme digestive sau alergii. Carnea de vită sau de pasăre, peştele, gălbenuşul de ou, legumele verzi şi violet, leguminoasele, ciocolata neagră rămân cele mai bune surse naturale de fier care pot fi introduse în dietă fără efectele secundare a unor batoane ca acelea care conţin sânge de vită.

O istorie a deserturilor bizare

Oamenii din întreaga lume au inclus în preparatele lor culinare sângele animalelor sacrificate, în special acela de vită. Sunt savuraţi de mulţi acei cârnaţi cu sânge şi chiar budinca făcut cu sânge. Această practică a venit din dorinţa de a nu irosi nimic din ceea ce poate oferi un animal după tăiere. Mai mult, sângele are valoare nutritivă şi era asimilat mai repede decât fierul luat din suplimentele alimentare clasice.

S-a căutat o modalitate de a transforma sângele, care este uşor perisabil, într-un produs cu valabilitate mai lungă. Pe lângă folosirea sângelui la prepararea deserturilor, în mai multe părţi ale lumii au fost utilizate şi alte ingrediente care pot părea nepotrivite pentru unii, ca homar, sau peşte.

Nurungji

Cunoscută sub numele de „bomboane de orez”, aceste bomboane coreene sunt, în esenţă, orez ars, care seamănă la gust cu floricelele de porumb arse.

Rakovye Sheiki

Un alt deliciu rusesc, bomboanele tari Rakovye Sheiki o umplutură aromată de caramel şi... homar.

Ika

În Asia, calamarul este preferatul multora. De aceea, s-a folosit şi pentru prepararea unui desert numit Ika şi care este, în principiu, calamar cu glazură de ciocolată.

FOTO: Shutterstock



Recente

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Cher  foto   Shutterstock jpg
Patsy Cline  Instagram jpg
2 zodii aduc noroc nesperat pe 11 noiembrie  Sursa foto shutterstock 2383712767 jpg