„Dă-mi gloanţe ca să te-mpuşc“ şi alte întâmplări bizare din istorie
În ziua de azi, auzim sau suntem martorii unor fapte extreme ale unor oameni care ar face orice pentru a obţine ceea ce-şi doresc. Iar în trecut lucrurile nu stăteau cu mult mai altfel. De-a lungul istoriei, aflaţi la ananghie, într-o situaţie nouă sau pe muchie de cuţit, oamenii au acţionat şi reacţionat cât se poate de bizar, indiferent că au fost regi sau ţărani.
Ce-ai face dacă ai rămâne fără muniţie în timpul unei bătălii? Cum îi pot veni de hac unui mare împărat câţiva băştinaşi dintr-un trib? Ţi-ai lua concediu pentru a te bucura de o explozie atomică? Istoria nu înseamnă doar războaie. Există şi multe evenimente bizare în cronicile istoricilor, chiar dacă sunt ocolite de faimă.
Căpitanul care a cerut muniţie... adversarului
În 1714, norvegienii şi englezii au avut o bătălie crâncenă pe mare, care a avut un deznodământ cât se poate de neobişnuit. Este vorba despre bătălia de la Dynekilen. Nava căpitanului norvegian Peter Tordenskjold s-a angajat în luptă cu cea a britanicului Bactmann, bombardându-se reciproc timp de 14 ore. Ambele nave erau aproape distruse, dar ambele părţi au continuat să se lupte cu îndârjire, până ce norvegienii au rămas fără muniţie. Neavând altă idee, căpitanul Tordenskjold i-a cerut lui Bactmann praf de puşcă şi ghiulele, pentru ca lupta să poată continua. Căpitanul englez, însă, a refuzat. Nemaiavând cu ce să se războiască, lupta s-a încheiat. Cele două echipaje au băut unii în cinstea celorlalţi, după care fiecare a întors nava şi au plecat acasă.
Furia împăratului Valentin
Valentinian I a fost împăratul Romei între anii 364 - 375. Istoria consemnează că nu a fost printre cei mai iscusiţi lideri romani. Una dintre problemele sale a fost temperamentul cam prea impulsiv. De altfel, asta i-a adus şi sfârşitul. Într-o zi de noiembrie, aflat în campanie militară în Brigetio (Ungaria), Valentinian I a primit o delegaţie oficială a tribului germanic Quadi. Membrii tribului trăia în Moravia şi avusese mai multe conflicte şi neînţelegeri cu romanii. Când au auzit că împăratul se află în zonă, o delegaţie a fost trimisă pentru a pune lucrurile la punct. Ei au cerut ca, în schimbul soldaţilor care luptau pentru Roma, restul tribului să fie lăsat în pace.
Întâlnirea a decurs bine până la final, când delegaţie a îndrăznit să spună că tribul lor poate oricând să atace Roma şi că ei fac un favor imperiului şi nu se simt nicidecum obligaţi să urmeze termenii tratatului încheiat între Quadi şi imperiu. În acel moment, lui Valentin I i s-a urcat sângele la cap şi a început să urle la emisari până ce a făcut apoplexie şi a leşinat în faţa lor. La scurt timp după aceea a murit din cauza hemoragiei cerebrale.
Turismul atomic
Majoritatea turiştilor care merg în Las Vegas o fac pentru a-şi încerca norocul în cazinouri. Însă, în anii 1950, un cu totul alt fel de turism avea loc în deşertul american. Era perioada Războiului Rece, iar SUA dezvolta cu sârg armele atomice. Pentru a face bani pe toate fronturile din asta, autorităţile din Las Vegas au creat pachete turistice, în care invitau oamenii să asiste la explozii atomice.Le-au numit "Turismul atomic". Turiştilor li s-au amenajat spaţii de observare la 100 km. de Las Vegas, unde aveau loc cele mai frecvente teste nucleare. Unii considerau experienţa cât se poate de amuzantă şi îşi aduceau chiar şi familia, organizând şi un picnic în timp ce admirau exploziile nucleare.
Surse foto: Philip K Allan/Twitter, Wikipedia