De ce meteorologii şi aplicaţiile de pe telefon greşesc câteodată prognozele despre starea vremii

1 shutterstock 1427451014 jpg jpeg

Ultimul lucru pe care şi-l doreşte cineva este să fie nevoit să îşi scoată umbrela de ploaie într-o zi care se anunţa a fi însorită. Deseori se poate întâmpla ca aplicaţia meteo sau meteorologii să greşească prognoza, iar ploaia să ne ia prin surprindere atunci când ne aşteptăm cel mai puţin. De ce se întâmplă asta?

În general, oamenii dau vina pe meteorolog atunci când vremea nu este aşa cum s-a anunţat pe postul TV, însă acest lucru nu se întâmplă din vina lui, ci din cauza unor date colectate şi procesate, a unor erori de pe computer sau simplului fapt că starea meteo este haotică şi greu de prezis. Iată o serie de factori care contribuie la lipsa de acurateţe a prognozelor meteo!

Previziunilor pe termen lung le scade acurateţea cu 50%

În timp ce prognoza pe termen scurt poate fi făcută cu precizie, când se încearcă prezicerea stării meteo pe o perioadă mai lungă, (de 10 zile sau mai mult), ea tinde să fie eronată cu 50%. Acest lucru se datorează faptului că programele de computer care calculează prognozele, numite module meteo, nu au date din viitor, aşa că meteorologii trebuie să se bazeze pe ipoteze şi pe estimări pentru a face predicţiile. Atmosfera se schimbă în mod constant, iar cu cât estimările se proiectează mai mult în viitor, cu atât devin mai puţin realizabile.

Atmosfera este „un sistem haotic‟ 

Oamenii de ştiinţă consideră meteorologia şi predicţia vremii un „sistem haotic‟. La sfârşitul anilor 1950 şi începutul anilor ’60, Edward Lorenz realizat un studiu numit „Fluxul neperiodic‟, în care omul de ştiinţă a concluzionat că o mică modificare a condiţiilor iniţiale poate schimba drastic comportamentul unui sistem meteorologic. El a numit acest fenomen „Efectul Fluture‟ . Pe baza rezultatelor sale, Lorenz a declarat că este imposibil să prezicem vremea cu precizie pe termen lung. Desigur, după ani de la studiul său, computerele şi alte progrese tehnologice au mai schimbat această teorie.

Computerele care prezic starea vremii nu sunt actualizate

În SUA, Serviciul Naţional Meteorologic are supercalculatore care procesează aproape toate datele meteorologice, însă ultimele actualizări ale acestor calculatoare s-au făcut în anul 2018. Între timp, în Marea Britanie, Microsoft şi Met Office s-au unit pentru a construi cel mai puternic supercomputer pentru prognoza vremii şi se aşteaptă să fie operaţional în 2022. Guvernul britanic a furnizat 1,2 miliarde de lire sterline pentru a ajuta la finanţarea proiectului. Însă, în ciuda tuturor progreselor tehnologice, aceste computere nu vor fi întotdeauna exacte, deoarece natura haotică a vremii va exista mereu.

Locaţia staţiilor meteo influenţează 

Staţiile meteo reprezintă modalităţi prin care specialiştii colectează date pentru a face predicţii, dar locaţia staţiilor poate afecta exactitatea datelor. Aceste staţii tind să fie mai multe în jurul oraşelor decât în zonele mai puţin populate, iar ca rezultat sunt mai precise în zona urbană, decât în zona rurală sau în cea maritimă.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Jessica Simpson  foto   Shutterstock jpg
Hilary Swank  Shutterstock jpg
shutterstock 205397662 jpg
Tom Hanks cu familia lui  foto   Shutterstock jpg
1 elton john shutterstock 1429707935 jpg jpeg
Cum să alegi perioada ideală pentru organizarea unui eveniment în aer liber jpg
Heather Graham  foto   Shutterstock jpg
Jesy Nelson  foto   Shutterstock jpg
copiii lui Bruce Willis  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2269415875 jpg
Jennifer Lopez  foto   Instagram jpg
Baba Vanga  foto   Shutterstock jpg
Brad Pitt, Ines de Ramon  foto   Shutterstock jpg
Elemente esențiale pentru o nuntă reușită În ce să investești pentru o nuntă reușită jpg
Val Kilmer  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2440230041 jpg
Pierce Brosnan și soția Keely Shaye Smith  foto   Shutterstock jpg
Justin Bieber, Kourtney Kardashian  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2241007105 jpg
Dolph Lundgren cu fiica și soția  foto   Shutterstock jpg