De ce toate paşapoartele din lume au doar 4 culori. Ce semnifică fiecare
Paşaportul este un document fără de care vacanţele exotice nu ar mai fi posibile. Ştiai că în întreaga lume paşapoartele au doar patru culori de bază, iar fiecare ţară are propriile motive pentru care alege una dintre aceste nuanţe pentru copertă?
În Uniunea Europeană, românii pot călători doar cu buletinul, însă în alte ţări intrarea se face doar cu paşaportul. În întreaga lume toate copertele paşapoartelor au doar patru culori, iar culoarea lor este legată de geografie, de religie sau de politica statului respectiv.
Culoarea roşie este cea mai comună
În general, ţările care au paşapoarte de culoare roşie sunt cele care deţin o istorie comunistă. România, China, Serbia, Rusia, Letonia, Polonia, Georgia, statele membre ale Uniunii Europene (cu excepţia Croaţiei) folosesc paşapoarte vişinii şi alte nuanţe de roşu.
Culoarea verde reprezintă ţările musulmane
Majoritatea ţărilor musulmane au paşapoarte verzi. Culoarea verde este considerată a fi culoarea preferată a profetului Mahomed şi este un simbol al naturii şi al vieţii. Paşapoartele cetăţenilor din Maroc, Arabia Saudită şi Pakistan au această culoare. De asemenea, cetăţenii din Africa de Vest (din Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal) au documente în diferite nuanţe de verde. În cazul lor, verdele deschis indică faptul că aparţin ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest).
Paşapoartele negre sunt cele mai rare
Paşapoartele negre pot fi găsite la cetăţenii ţărilor africane, precum: Botsawa, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo şi Malawi. Totodată, cetăţenii din Noua Zeelandă au paşapoarte negre, deoarece negrul este culoarea tradiţională a ţării.
Culoarea albastră simbolizează „lumea nouă‟
Paşapoartele albastre sunt folosite în ţările arhipelagului Caraibe, în Brazilia, Argentina, în Paraguay, în Ucraina, în Belarus, dar şi în Canada. Culoarea albastră simbolizează „lumea nouă‟, iar ţările din America de Sud au adoptat această culoare pentru a sublinia conexiunea cu Mercosur, o organizaţie comercială.
Sursă foto: Shutterstock