Eşti fabuloasă la vârsta a doua! Şi pielea ta poate fi, dacă urmezi aceste sfaturi
Nu degeaba i se spune „vârsta de aur”. Când ajungi la 50 de ani, eşti mai înţeleaptă, mai calmă, ştii să savurezi mai bine plăcerile vieţii şi, cu puţină îngrijire, poţi fi la fel de frumoasă şi înfloritoare ca la 30 de ani.
Se spune că frumuseţea exterioară este „oglinda”, partea vizibilă a frumuseţii interioare. Fericirea, iubirea, compasiunea ne fac mai frumoase, mai atrăgătoare. Pe de altă parte, frumuseţea exterioară are mofturile ei, cerând atenţie şi îngrijire, în special la vârsta a doua.
Îmbătrânirea, inevitabilă şi firească, ne sperie şi am face tot ce ne stă în putinţă pentru a o amâna. Primele semne ale înaintării în vârstă sunt albirea părului şi schimbarea pielii. Dacă în primul caz există soluţii simple, în cel de-al doilea avem mai mult de muncă.
De ce îmbătrâneşte pielea
De-a lungul anilor, pielea începe să se schimbe. Cât de mult şi de la ce vârstă, depinde de stilul de viaţă pe care îl ducem, de stres şi de toxinele la care suntem expuşi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră pierde din grăsimi şi nu mai este la fel de netedă cum era odată. Devine mai subţire şi mai fragilă. Zgârieturile, tăieturile şi loviturile se vindecă mai greu.
Cam după 50 de ani, pielea produce mai puţine uleiuri naturale de protecţie, ceea ce poate duce la apariţia ridurilor, a uscării pielii şi a petelor de bătrâneţe. Toţi aceşti factori cresc riscul de deteriorare pentru pielea persoanelor în vârstă. De aceea, este nevoie să fie protejată şi îngrijită. Majoritatea doamnelor au deja o rutină de îngrijire a pielii. Însă, odată ce ai trecut pragul vârstei de aur, nu strică să adaugi câteva măsuri în plus.
O curăţare delicată
De mici am fost învăţate să „dăm” cu apă rece dimineaţa pe faţă, pentru a ne trezi. Ei bine, apa prea rece nu face bine la ten. Şi nici cea fierbinte. Cercetările au arătat că tenul îmbătrâneşte mai repede atunci când este constant spălate cu apă prea rece sau prea fierbinte, aşa că ai grijă să îl cureţi cu apă călduţă. De asemenea, nu folosi săpunuri puternice, care pot îndepărta grăsimea de pe piele. În schimb, alege produse de curăţare uşoare şi cât mai naturale! Nici produsele exfoliante nu sunt recomandate, căci pot fi prea dure şi iritante pentru piele.
Cât pentru pielea corpului, evită băile şi duşurile mai lungi de 10 minute. Asta, deoarece prea multă apă, în special dacă este fierbinte, elimină grăsimea naturală de pe piele şi o usucă. Iar când te usuci, fă-o prin tamponare, nu prin ştergere şi foloseşte un prosop cât mai moale. Este indicat chiar ca pielea să rămână puţin umedă după duş.
Creme şi loţiuni
După curăţare, pielea are nevoie şi de puţină hidratare. Foloseşte loţiuni pentru corp şi creme de faţă, în funcţie de tenul pe care îl ai - mai gras sau mai uscat. Iar dacă ieşi din casă, protejează-ţi faţa, decolteul, braţele şi pielea expusă la soare cu creme cu factor mare de protecţie solară. Iar, dacă până acum ai ignorat cremele pentru ochi, după 50 de ani acestea chiar devin utile. Acestea sunt cea mai la îndemână soluţie pentru a rezolva problema cearcănelor, a ridurilor şi a ochilor umflaţi. Pe de altă parte nu uita că un somn odihnitor, de 7-8 ore pe noapte şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume păstrează sănătatea şi frumuseţea pielii din jurul ochilor.
Colagenul, ingredientul cheie
Odată cu înaintarea în vârstă, tindem să perdem din colagen, lucru ce se reflectă şi în aspectul pielii. Decipentru o piele netedă şi suplă avem nevoie de colagen, iar acesta poate fi protejat dacă ne hrănim cu alimente care îl conţin: lactate, carne de pui, de vită, peşte şi fasole.
De asemenea, conform studiilor făcute de Mayo Clinic din SUA, o dietă bogată în vitamina C, scăzută în grăsimi nesănătoase i carbohidraţi procesaţi, ar putea întârzia procesul natural de îmbătrânire a pielii.