Cum să-ţi aranjezi bagajul de vacanţă
Probabil că nimic pe lumea asta nu poate compensa senzaţiile de evadare şi de relaxare pe care ţi le dă concediul!
Nu contează câte zile vei fi departe de casă,important e să iei toate cele de trebuinţă pentru tine şi pentru familia ta. Cum e greu să te decizi ce să îndeşi în valiză şi ce să laşi acasă,dar şi modul în care ordonezi hainele,îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi practice.
Reguli general valabile
Făcutul bagajului ar trebui să înceapă cu cel puţin o săptămână înainte de data plecării. Scrie o listă cu ce-ţi trebuie ca să-ţi poţi cumpăra din timp ce nu ai în casă. Aşa te asiguri şi că nu uiţi ceva acasă.
Dacă vrei să-ţi rămână cât mai mult spaţiu liber,încearcă să-ţi rulezi hainele şi nu să le împătureşti. Obiectele vestimentare rulate strâns ocupă mai puţin loc decât cele pliate şi nu fac la fel de multe cute.
Pungile vidate sunt mană cerească în momentul în care te apuci să-ţi faci bagajul,mai ales când eşti plecată mult timp. Grupează hai-nele subţiri şi pune-le împreună (la fel faci şi cu cele mai groase sau mai rigide),în funcţie de dimensiune. Lasă-le pe cele mai voluminoase jos şi continuă cu cele mai micuţe. Ulterior,videază pungile (cea mai simplă modalitate este să foloseşti aspiratorul) şi pune-le în bagaj. Acestea eficientizează spaţiul şi astfel poţi lua cu tine şi un mic fier de călcat,special pentru călătorii,asta pentru că nu te poţi baza întotdeauna pe dotările hotelului.
Dacă mergi la mare
1. Trollerul,cea mai bună variantă
Când pleci pe litoral,varianta cea mai potrivită de bagaj ar fi un troller. Ia cu tine haine cât mai lejere şi fii atentă la prognoza vremii din acea perioadă. Astfel,vei avea nevoie de maximum cinci tricouri lejere,un hanorac mai gros pentru seară,o pelerină sau o jachetă impermeabilă,o geacă din denim,o pereche de pantaloni lungi din in,o fustă până la genunchi şi vreo două-trei rochii la fel de comode. Nu uita nici de pijamale! În cazul costumului de baie,te sfătuim să ai la tine unul de rezervă.
Extrapont:Urmează să mergeţi la vreun spectacol sau la vreun concert? Atunci îţi poţi lua cu tine şi o ţinută mai sofisticată,însă nu exagera cu genul acesta de haine.2. Compartimentarea lucrurilor
Atunci când aşezi lucrurile,începi cu prosoapele mari şi obiectele mai lungi sau mai rigide ca material. Continuă să adaugi haine mai puţin pretenţioase,care pot fi rulate sau pliate (tricouri,pantaloni din bumbac sau denim) şi deasupra pui hainele mai delicate,din materiale subţiri,care nu suportă greutăţi mari peste ele. Pe lateralele trollerului poţi dispune curele şi şosete.
Extrapont:Pentru a evita insolaţiile estivale,nu uita să iei cu tine o pălărie din rafie sau din pai,care să ţină departe razele soarelui.
Ochelarii de soare sunt indispensabili vara,căci lentilele speciale îţi oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete. Pentru plajă,alege o pereche de papuci sau nişte sandale plate. Nici espadrilele nu sunt o idee rea! În schimb,păstrează modelele cu platformă de lemn pentru plimbările tale pe faleză!
Extrapont:Ia cu tine şi un uscător de păr de voiaj.
Pentru drumeţii la munte
1. Rucsacul este o alegere înţeleaptă
Dacă-ţi vei petrece concediul la munte,va trebui să iei cu tine o mulţime de lucruri. De aceea,optează pentru un bagaj cât mai rezistent. Cumpără-ţi un rucsac suficient de încăpător,dar nu foarte mare,neapărat din material impermeabil. Compartimentele sunt necesare şi nu trebuie să lipsească!
Pe munte,vremea e schimbătoare şi e bine să fii pregătită de orice. Ai nevoie de o jachetă numită „wind-stopper“,adică realizată dintr-un material prin care vântul nu trece. Poţi găsi şi modele impermeabile,şi astfel rezolvi două aspecte spinoase:nu te uzi şi temperatura corpului este mereu constantă.
Vei avea nevoie de lenjerie şi şosete multe,pentru că eşti mereu în drumeţii şi nu ai când să speli. Poţi găsi şosete,dar şi maiouri ori bluze din materiale speciale,termoizolante,în magazinele de profil. Încălţările,garanţia unui sejur fără mari probleme,trebuie să fie adecvate:nu prea grele,să-ţi susţină gleznele şi să aibă talpa antiderapantă. O pereche de bocanci de calitate rezistă în jur de 10 ani şi te feresc de întinderi,entorse,bătături,frig şi umezeală. Îţi mai poţi lua şi o altă pereche de încălţări (mai sport),pentru atunci când nu urci pe munte.
Extra:Pentru că vremea de la munte este capricioasă,este important ca seara,înainte de culcare,să ai haine uscate cu care să te îmbraci. Până să pleci de acasă,pune-ţi hainele în
pungi de plastic sau saci vidaţi,la care să nu ajungă apa!
Elimină de pe listă jeanşii şi alege în schimb o pereche de pantaloni comozi,stil cargo (militar),cu multe buzunare şi compartimente. Îţi mai poţi lua şi o pereche de pantaloni de trening,comozi şi ceva mai groşi şi încă una de pantaloni scurţi. Ai nevoie de câteva tricouri din bumbac 100% (pentru a absorbi transpiraţia) şi vreo trei bluze cu mânecă lungă.
Extra:Pune în bagajul de munte şi un hanorac cu glugă,o şapcă sau o bandană,care să-ţi protejeze capul de vânt,soare şi de ploaie.
Începe aşezarea hainelor în rucsac,gândindu-te ce trebuie să ai mereu la-ndemână. Aşază la bază lucrurile de care vei avea nevoie abia spre sfârşitul zilei sau doar în cazuri excepţionale. Lasă spre vârf un prosop,o bluză cu mânecă lungă,jacheta impermeabilă,crema de protecţie solară şi şosetele de schimb. Poţi pune lucrurile rigide dedesubt,iar cele delicate deasupra.
Treceţi pe listă şi...
... sacul de dormit. Un somn odihnitor te ajută să fii plină de energie dimineaţa şi gata pentru o nouă drumeţie. Sacul de dormit va fi ca un strat protector între tine şi mediul înconjurător,deci nu face rabat la calitate.
... o trusă de prim ajutor. Aceasta ar trebui să conţină pansamente sterile,leucoplast,faşă elastică,unguent cu antibiotic,ibuprofen şi alcool sanitar.
... o sursă de lumină. Găseşte o lanternă funcţională pe dinam (pe care o încarci de acasă,şi la nevoie o activezi manual,cu ajutorul unei manete) ca să nu-ţi faci griji în privinţa bateriilor. Poţi căuta şi o lampă frontală (care se pune pe cap),mai ales că,atunci când te aventurezi pe munte,se va dovedi foarte utilă.