Descoperă istoria rujului!

1 71038 original jpg jpeg

Deşi azi, la prima vedere, poate părea doar un banal accesoriu care nu trebuie să lipsească din „uniforma“ femeii, rujul înseamnă mult mai mult decât un obiect de înfrumuseţare. Multe rujuri oferă nu numai protecţie buzelor, ci şi contur personalităţii celei care a ales să-l poarte.

Mi-amintesc de o secvenţă din serialul „Mad Men“ care are ca temă principală lumea publicităţii din America anilor ’60. La un moment dat,vine rândul reclamei pentru ruj. Care este opţiunea de mesaj publicitar? Rujul ca amprentă distinctivă a unei femei – două buze bine conturate pe obrazul unui bărbat! Ales cu atenţie şi în acord,nu doar cu tendinţele modei,ci şi cu personalitatea purtătoarei,rujul poate prinde o asemenea notă de personalizare încât poate să devină parte definitorie a acesteia.

De ce ne place să ne rujăm

Unele teorii susţin că din dorinţa de-a accentua sexualitatea – colorarea buzelor reprezentând un efort de a atrage atenţia bărbatului asupra feminităţii noastre. Altele consideră că,pe măsură ce femeia se maturizează,buzele pierd din strălucire şi rujul este necesar pentru a ne face să părem mai tinere. Există şi opinii cum că,de fapt,ar fi vorba despre o dorinţă lăuntrică deosebit de puternică de a ne întoarce la copilărie,la o guriţă frumoasă şi proaspătă ca un boboc de trandafir.

Se folosea în ceremoniile religioase

Nu am putea determina cu exactitate când şi cine a descoperit rujul. Oricum,el este cu noi din timpuri preistorice,când femeile şi bărbaţii foloseau diverse sucuri şi extracte din plante şi fructe pentru a-şi picta chipul în cadrul diverselor ceremonii religioase sau pentru a-şi pune în valoare frumuseţea în faţa sexului opus. Nu putem neglija însă nici scopul medical al rujului,acela de a ne proteja buzele de agresiunea factorilor naturali,cum ar fi uscăciunea vântului sau arşiţa soarelui,ţinând cont că buzele nu au melanină în ţesuturi care să le protejeze de razele UV.

Considerat unealtă demonică în epoca medievală

Pe măsură ce timpul a trecut şi civilizaţiile moderne au avansat rapid în tehnologie şi chimie,primele rujuri făcute pe baza unei reţete au apărut ca accesoriu cosmetic pentru persoanele înstărite din Mesopotamia antică şi Egipt. Întunecatul Ev Mediu,cu veşnicele sale războaie,cu condiţii grele de viaţă şi multe boli,a făcut ca rujul să dispară din obiceiuri pentru mai bine de 1.000 de ani. Unde mai punem că biserica,atât de rigidă în acele vremuri,considera folosirea rujului ca ţinând de vrăjitorie şi manifestări de cult satanic.

Francezii au fost primii care l-au produs la scară mare

Un moment important în istoria rujului a fost în Epoca de Aur a Islamului,când vestitul cosmetolog şi chimist Abu al-Qasim al-Zahrawireuşeşte să-şi îmbunătăţească formula rujului solid parfumat. Aceasta stă la baza tuturor rujurilor moderne. Multe secole mai târziu,rujul a devenit popular pentru scurt timp în perioada reginei Elisabeta I a Angliei,pentru ca de-abia spre sfârşitul secolului 19 francezii să înceapă să producă rujul la scară industrială. Şi de-atunci – încet,dar sigur – rujul a devenit nelipsit în trusa de machiaj a oricăreia dintre noi.

Tendinţele colorării buzelor în secolul XX

Începuturile anilor 1920 au însemnat preferinţa pentru buze rujate în nuanţe de roşu închis,ceea ce a rămas de-a lungul timpului drept una din cele mai populare opţiuni. În anii 1930,s-a inventat gloss-ul,dând naştere astfel unei noi tendinţe şi anume aceea a buzelor strălucitoare.

Prin anii 1950,a revenit în forţă rujul roşu închis,mai ales că două actriţe de mare calibru – Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor – l-au preferat şi l-au purtat cu eleganţă. Varietăţile de culoare au apărut prin anii ʼ60 şi au ţinut pasul cu tendinţele vestimentaţiei şi fardurilor care s-au schimbat şi ele mult. Dar,la un moment dat,în locul culorilor tari din anii ’50,producătorii au început să pună pe piaţă nuanţe deschise de roz şi lila. Aşa a apărut o orientare către culorile mai naturale de la sfârşitul anilor 1960,urmată de o încă revenire a „tăriilor“ la începutul lui 1970,odată cu mişcarea punkistă. Şi de-atunci tendinţele au tot variat...

Astăzi,o largă paletă de culori – variind de la pastelurile pale,la nuanţele purpurii închise – este prezentă în vitrinele magazinelor de profil. Acum,culorile întunecate se poartă în special seara,iar cele discrete şi mai neutre în timpul zilei.



Recente

Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg