Istoria blugilor: de la salopeta minerilor la obiect vestimentar interzis în şcoli şi restaurante

1 blugi jpg jpeg

Blugii, cum spunem noi, românii, sunt prescurtaţi şi adaptaţi de la „blue jeans”, adică pantalonii albaştri inventaţi de Jacob Davis şi Levi Strauss în 1873. Numele provine din oraşul Genova, din Italia, locul unde erau fabricaţi pantalonii de catifea din bumbac, numiţi jean sau jeane.

Genova a exportat blugii în toată Europa, iar ţesătorii din oraşul franţuzesc Nimes au încercat să copieze pantalonii jean, fără rezultat însă. Tot ceea au putut face a fost să creeze un material care a devenit cunoscut ca denim, care provine de la „de Nimes”, adică din Nimes. Aceasta e provenienţa cuvintelor „jeans” şi „denim”, însă care este întreaga istorie a celor mai faimoşi pantaloni din lume?

Primii blugi cu îmbunătăţiri

În 1851, Levi Strauss a pelcat din Germania spre New York pentru a-l ajuta pe fratele lui la afacerea alimentară pe care o avea în desfăşurare. În martie 1853, Levi s-a mutat în San Francisco şi a deschis o filieră nouă acolo, pe care a numit-o Levi Strauss & Co., cu vânzare en gros.

Ţesătorul Jacob Davis a cumpărat material de la Levi şi a încercat să facă haine pe care să le vândă apoi în cantităţi mari. Numai că acele haine au început să se rupă pe la buzunarele pantalonului. S-a văzut, astfel, nevoit să întărească colţul buzunarelor cu bucăţi mici de metal, idee care a funcţionat şi pe care şi-a dorit să o înregistreze la OSIM-ul american.

Din păcate, n-a avut fondurile necesare pentru aşa ceva şi i-a propus şui Levi Strauss, în 1972, să înregistreze invenţia pe numele amândurora. Lui Levi i-a plăcut ideea şi, pe 20 mai 1873, el şi cel care avea să devină asociatul lui au primit brevetul nr. 139.121 de la autorităţile americane. După aceea, Levi l-a angajat pe Davis să supravegheze întreaga producţie a pantalonilor din fabrica lui.

Imaginea tinerilor răzvrătiţi

Blugii au fost, iniţial, nişte salopete. Erau confecţionaţi din material rezistent, care putea fi purtat timp îndelungat chiar şi de mineri. Bărbaţii aveau fermoarul în faţă, iar femeile aveau fermoarul pe lateral. Primele modele erau largi, în forma unor salopete ce puteau fi purtate de ambele genuri.

Abia în anii '50, a început revoluţia blugilor odată cu filmul Rebel fără cauză, cu James Dean, care le-a făcut jeanşilor o reclamă de proporţii. De fapt, actorul îi transformase într-un adevărat simbol, blugii reprezentau tinerii răzvrătiţi ai societăţii. Şi tocmai din cauza reputaţiei proaste pe care o căpătaseră de la Hollywood, blugii au fost interzişi în şcoli, cinematografe şi restaurante.

Primii jeanşi prespălaţi

Indiferent de stilul, forma şi nuanţa lor, blugii sunt tot timpul la modă. Sunt purtaţi atât de bărbaţi, cât şi de femei şi copii, nelipsind din garderoba oamenilor de pretutindeni, indiferent de statutul lor social, gusturile lor vestimentare şi ocazia în care aleg să îi poarte.Recente

horoscop shutterstock 1913521300 jpg
vedete serioase jpg
J Lo jpg
Coperta CPF 11 jpeg
kardashian1 jpg
Festivalul Opera Copiilor OCC JPG
Bobby Brown si Whitney Houston jpg
luna shutterstock 1044034966 jpg
Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg