Nasturii, preţioşi şi utili

1 71560 original jpg jpeg

Sunt mici şi îi pierdem uşor... dar, în urmă cu sute de ani, nasturii spuneau multe despre statutul social al unei persoane.

Cel mai vechi nasture descoperit de arheologi este făcut dintr-o cochilie şi are aproape 5.000 de ani. Obiectul a fost găsit pe teritoriul Pakistanului de astăzi.

În vechime,oamenii foloseau nasturii mai mult ca ornamente. Pentru a încheia hainele,erau întrebuinţate ace,şireturi din piele,paftale,centuri.

Înainte de Primul Război Mondial,majoritatea nasturilor erau fabricaţi în Europa,mai exact în Marea Britanie. După război,Statele Unite ale Americii au devenit centrul producţiei de astfel de accesorii.

Te-ai întrebat vreodată de ce hainele sau sacourile bărbaţilor au nasturi nefuncţionali pe mâneci? Unii spun că aceştia au doar scop decorativ,dar există şi o altă variantă. Frederic cel Mare,regele Prusiei,ar fi iniţiat această practică a nasturilor cusuţi pe mâneci,în secolul al XVIII-lea. Potrivit legendei,după o inspecţie făcută trupelor sale,regele a ordonat ca nasturii să fi e cusuţi şi pe mânecile soldaţilor,pentru a-i descuraja pe aceştia să îşi şteargă nasul de haine.

b9d8193a53487ee76729fd8947f1e78e jpg jpeg

Primii nasturi făcuţi din celuloid – unul dintre primele tipuri de material plastic produs la scară industrială – au fost fabricaţi în anii 1860. Producătorii englezi au inventat nasturii din metal,iar cei din sticlă sau dintr-o combinaţie de metal şi sticlă erau foarte populari în Franţa.

Până în secolul al XVIII-lea,producerea nasturilor a înfl orit în toată Europa,iar artizanii au dezvoltat diverse tehnici pentru a fabrica aceste accesorii. Curtea regelui Ludovic al XIV-lea dădea tonul în modă şi stabilea tendinţele în privinţa nasturilor complicaţi,făcuţi din metale preţioase şi nestemate,dar şi în privinţa celor acoperiţi cu pânză brodată.

Franco Jacassi,care are reputaţia de cel mai mare colecţionar de nasturi din lume,spune că,în perioada medievală,oamenii puteau plăti o datorie doar desfăcându-şi un nasture preţios de pe haină.



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg