Nasturii, preţioşi şi utili

1 71560 original jpg jpeg

Sunt mici şi îi pierdem uşor... dar, în urmă cu sute de ani, nasturii spuneau multe despre statutul social al unei persoane.

Cel mai vechi nasture descoperit de arheologi este făcut dintr-o cochilie şi are aproape 5.000 de ani. Obiectul a fost găsit pe teritoriul Pakistanului de astăzi.

În vechime,oamenii foloseau nasturii mai mult ca ornamente. Pentru a încheia hainele,erau întrebuinţate ace,şireturi din piele,paftale,centuri.

Înainte de Primul Război Mondial,majoritatea nasturilor erau fabricaţi în Europa,mai exact în Marea Britanie. După război,Statele Unite ale Americii au devenit centrul producţiei de astfel de accesorii.

Te-ai întrebat vreodată de ce hainele sau sacourile bărbaţilor au nasturi nefuncţionali pe mâneci? Unii spun că aceştia au doar scop decorativ,dar există şi o altă variantă. Frederic cel Mare,regele Prusiei,ar fi iniţiat această practică a nasturilor cusuţi pe mâneci,în secolul al XVIII-lea. Potrivit legendei,după o inspecţie făcută trupelor sale,regele a ordonat ca nasturii să fi e cusuţi şi pe mânecile soldaţilor,pentru a-i descuraja pe aceştia să îşi şteargă nasul de haine.

b9d8193a53487ee76729fd8947f1e78e jpg jpeg

Primii nasturi făcuţi din celuloid – unul dintre primele tipuri de material plastic produs la scară industrială – au fost fabricaţi în anii 1860. Producătorii englezi au inventat nasturii din metal,iar cei din sticlă sau dintr-o combinaţie de metal şi sticlă erau foarte populari în Franţa.

Până în secolul al XVIII-lea,producerea nasturilor a înfl orit în toată Europa,iar artizanii au dezvoltat diverse tehnici pentru a fabrica aceste accesorii. Curtea regelui Ludovic al XIV-lea dădea tonul în modă şi stabilea tendinţele în privinţa nasturilor complicaţi,făcuţi din metale preţioase şi nestemate,dar şi în privinţa celor acoperiţi cu pânză brodată.

Franco Jacassi,care are reputaţia de cel mai mare colecţionar de nasturi din lume,spune că,în perioada medievală,oamenii puteau plăti o datorie doar desfăcându-şi un nasture preţios de pe haină.Recente

Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg