Psihoterapeuții de cuplu Ion Andrei și Oana Puican invită România „Să vorbim de vorbă”

o   Doi psihologi, soț și soție, Ion Andrei Puican și Oana Puican, lansează podcastul „Să vorbim de vorbă”, un demers care susține firescul mersului la psiholog, prin povești, prin experiențe personale (mai ales cele de cuplu), într-un limbaj obișnuit, plin de empatie și chiar umor.

image

o   Stresul cotidian, viteza vieții de zi cu zi și invadarea intimității și a relațiilor de către platformele de social media se numără printre cei mai importanți factori care duc către disfuncționalitate și suferințe psiho-emoționale. A merge la un specialist în sănătatea mintală și a sufletului a ajuns mai mult decât o normalitate – o necesitate.

o   La nivel european, în ultimii 10 ani, media de psihologi la 100.000 de cetățeni este de aproximativ 35, în timp ce în România sunt mai puțin de 10 psihologi la 100.000 de cetățeni. Deși țara noastră se clasează sub media europeană, cifrele au o tendință ascendentă, odată cu creșterea conștientizării nevoii de astfel de servicii și beneficiile lor.

Vizita la psiholog, precum setul de analize regulat

Cine „trebuie” să meargă la psiholog? „Pe scurt, toată lumea ar fi bine să ajungă măcar o dată la un psiholog sau psihoterapeut. În ziua de azi e necesar – măcar pentru autocunoaștere, dacă nu pentru altceva. Și nu e nevoie să se aștepte până „arde” o problemă. Desigur că, în cazul stresului, depresiei (sau unei tristeți accentuate pentru o perioadă de peste 2 săptămâni), gândurilor negative, anxietății, fricilor, atacurilor de panică sau unei igiene defectuoase a somnului, e neapărat nevoie să se apeleze la un psiholog. Azi există această posibilitate. Oamenii nu mai trebuie să trăiască cu răni sau dureri psiho-emoționale.

Dacă ești un om modern, funcțional, în tumultul cotidian, o vizită din când în când la psihoterapeut e ca și un set de analize făcut regulat sau ca mersul la dentist. Așa cum mergem la teatru, la muzeu, în vacanțe sau în expediții, așa ar fi bine să mergem și în expediția către noi înșine”, afirmă Ion Andrei Puican, psiholog.

Viața de cuplu, tot mai afectată de „invazia” social media

Viteza vieții de zi cu zi, nevoia de a naviga atât o lume fizică, cât și o lume digitală, invadarea intimității și a relațiilor de către platformele social media pot fi adevărate triggere ale suferinței emoționale.

„Avem nevoie să re-învățăm apropierea, relațiile și autenticitatea în noile contexte sociale și digitale, mai ales într-un mediu din ce în ce mai influențat de AI. Avem nevoie să învățăm cum să navigăm și să controlăm această lume pseudo-online. Imaginea de sine este afectată de social media. Viața de familie și viața de cuplu sunt expuse direct posibilelor influențe negative. Avem nevoie de repere – mai ales cele interne, care țin de propriul eu, de sinele nostru, de adevărul nostru interior. Iar aceste skill-uri se dobândesc într-o terapie, se cunosc și se accesează mai ușor”, adaugă psihologul Oana Puican.

Ion Andrei Puican și Oana Puican formează singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc deschis despre terapia de cuplu, despre viața de cuplu, despre propriile experiențe de zi cu zi, construind și menținând o relație sănătoasă, o familie funcțională și echilibrată.

„Este un fel de misiune a noastră să aducem mai aproape de oameni terapia de cuplu. Să normalizăm pentru cupluri această psihoterapie. Pentru cuplurile care întâmpină dificultăți, dar și pentru cele care vor să se cunoască mai bine, să comunice mai bine, să evolueze. Cred că e important că vorbim oamenilor din experiențele noastre, din ce am învățat noi pe pielea noastră, în plus față de cărți, școli sau formări. Și mai este ceva, important: arătăm cât de umani și normali sunt și psihologii, dincolo de ușa cabinetului – cum și noi lucrăm la noi înșine zi de zi, ne dezvoltăm, învățăm în fiecare zi, evoluăm”, afirmă Ion Andrei Puican și Oana Puican.

Ce aduce nou podcastul „Să vorbim de vorbă”

În peisajul podcasturilor, vlog-urilor, articolelor și cărților de psihologie sau dezvoltare personală, „Să vorbim de vorbă” vine cu o abordare umană, directă, pe înțelesul tuturor. Podcastul prezintă povești de viață, despre drumurile pe care le străbatem, despre evoluție și dezvoltare personală și, mai ales, despre vindecare.

Cei doi psihologi abordează teme foarte diferite alături de invitații lor, toate legate de sfera omului și a unei vieți echilibrate – de la traumă și vindecarea ei, de la eșecuri și soluții de coping, până la artă, art terapie, cultură și povești ale oamenilor, care pot inspira. În plus, oferă perspectiva cuplului de psihologi asupra terapiei de cuplu, asupra vieții de cuplu și de familie, cum se construiește și se menține o relație sănătoasă, cu suișuri și coborâșuri inerente.

„În podcast, vrem să normalizăm intrarea într-un proces psihoterapeutic. În ziua de azi, a merge la un specialist în sănătatea mintală și a sufletului a ajuns mai mult decât o normalitate – o necesitate. Asta nu înseamnă că se poate ajunge la un cabinet psihologic exclusiv în urma unei suferințe. Deloc. Avem nevoie de o părere din afară inclusiv pentru a putea să ne auto-obiectivăm, să reușim să navigăm tumultul cotidian în echilibru. Avem nevoie de un proces de auto-cunoaștere și dezvoltare, proces ce își găsește locul într-un cabinet de psihoterapie”, conchid realizatorii podcastului „Să vorbim de vorbă”.

Ion Andrei Puican este psiholog clinician și psihoterapeut, cu specializare în psihoterapie integrativă relațională, formator OH Cards și Panorama Socială, coach, consilier dezvoltare personală și Art Terapeut.

Oana Puican este psiholog și psihoterapeut, cu specializare în psihoterapie cognitiv-comportamentală, psiho-nutriție, psiho-oncologie.Recente

sosete negre in avion jpg
singuratate jpg
p 7 Joe Biden WC jpg
Angelina Jolie tatuaje jpg
Cantaretul Usher jpg
Albert Einstein jpg
Printesa Diana jpg
Blonda de la Drept jpeg
Nativii care gestioneaza bine banii Sursa foto shutterstock 2425256631 jpg
Printesa Diana a murit în 1997 la numai 36 de ani jpeg
Oprah: Eşecul este un bun profesor dacă ştii să înveţi din el jpeg
The Beatles Shutterstock jpg
Prince foto  Shutterstock jpg
Francoise Hardy Foto  Grand Prix jpg
Shakira jpeg
Oprah jpg
Kim Kardashian jpg
celine dion jpg
Chris Martin jpg
kanye west foto  Instagram jpg