Nu-ți amintești unele lucruri din copilărie? Iată care poate fi explicația!
Ne place să ne aducem aminte de copilărie, deoarece asociem această perioadă din viață cu inocența și bucuria. Dar oare de ce nu ne-au rămas tipărite în minte toate momentele de atunci? Avem câteva explicații!
Copilăria este percepută ca o perioadă lipsită de griji și de responsabilități. Amintirile din copilărie pot fi, de asemenea, legate de persoanele importante din viața noastră, cum sunt părinții sau bunicii, iar când ne gândim la acele momente, devenim nostalgici.
Citește și: Adele, atașată de apartamentul în care a copilărit. I-ar fi fost inspirație pentru o piesă cunoscută
Dacă copilăria ta a fost una frumoasă, cel mai probabil îți dorești să îți aduci aminte multe lucruri din acea perioadă. Din păcate, nu oricine reușește să o facă. Unele persoane își amintesc multe detalii, în timp ce alții au rămas doar cu frânturi de imagini.
De ce nu ne amintim lucruri din copilărie
Faptul că nu îți amintești multe lucruri din copilărie se poate întâmpla din cauză că în creier s-ar fi eliberat spațiu pentru noi experiențe de viață, scrie „Healthine: „Să ai puține amintiri din copilărie este un lucru obișnuit. Pe măsură ce timpul trece, creierul trebuie să elibereze spațiu pentru noi experiențe‟.
Vezi și: Cum ne influențează dulciurile din copilărie preferințele culinare. Ce au aflat cercetătorii?
De asemenea, o altă explicație ar fi că oamenii își pot aminti doar lucrurile cu impact semnificativ asupra lor: „Este, de asemenea, puțin probabil să îți amintești lucruri care au avut un impac redus din punct de vedere emoțional‟, menționează publicația.
Ce spune psihologul
Psihologul Jeff Guenther are o altă teorie, și anume - dacă nu îți amintești întâmplări din copilărie înseamnă că nu ai fost atât de atașat de această perioadă. Specialistul și-a motivat părerea făcând referire la un studiu de la Universitatea din California, care a arătat că există o legătură între memorie și atașament. El a numit persoanele care nu se atașează, în general de lucruri, „evitante‟:
„Majoritatea clienților evitanți pe care îi tratez eu au puține amintiri din copilărie. În special cele care implică sprijin emoțional. Acesta este un semn că au învățat devreme în viață să fie rigizi din punct de vedere emoțional‟, a adăugat specialistul, conform „Huff Post‟.
Sursă foto: Shutterstock