S-a deschis primul centru din România dedicat tratării cancerului de prostată

În România, cancerul de prostată este cel mai frecvent întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani, fiind a treia cauză de mortalitate prin cancer. De aceea, în cursul zilei de ieri, 28 februarie, au fost lansate Centrul Cancerului de Prostată Bucureşti şi campania #RusineaDauneazaGravSanatatii, care îşi propune să crească numărul de screening-uri pentru depistarea acestui tip de cancer.

image

Centrul Cancerului de Prostată Bucureşti reunește chirurgi urologi, o echipă ATI dedicată, oncologi, specialiști în radioterapie și imagistică, experți în anatomie patologică, dar și alte specialități medicale necesare pe parcursul tratamentului. Este un proiect unic în România, dezvoltat de Spitalul Medicover, care are ca scop abordarea multidisciplinară a pacientului pentru diagnosticul rapid și tratamentul eficient. Pacienții sunt îndrumați de către un manager de caz dedicat ce îi ajută să urmeze planul de tratament.

Coordonatorii proiectului sunt Dr. Mircea - Gabriel Onaca, medic specialist urolog, cu specializare oncologică robotică și laparoscopică în Olanda și Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog. La nivelul Uniunii Europene, dar mai ales în vestul Europei există de aproximativ zece ani acest concept de a deschide centre specializate pe anumite tipuri de afecțiuni oncologice, pentru a putea fi tratate mai eficient. „Prin lansarea Centrului Cancerului de Prostată București, demonstrăm angajamentul nostru față de această valoare fundamentală Medicover, punând la dispoziția echipei noastre de urologi resursele, tehnologia și suportul necesar pentru a atinge excelența în îngrijirea pacienților.‟, a declarat Dr. Florinela Cîrstina, Director General Medicover România.

Cum a apărut acest centru dedicat tratării cancerului de prostată?

Ideea centrului a pornit de la experiența medicilor care operează împreună de peste zece ani,  prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului și nu în ultimul rând de la numărul crescut de pacienți tratați în secția de urologie a Spitalului Medicover, de la deschidere și până în acest moment.

„În România, cancerul de prostată este cel mai frecvent întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani, potrivit datelor oficiale existând peste 10.000 de cazuri noi pe an, fiind a treia cauză de mortalitate prin cancer. Operația pentru îndepărtarea tumorii face parte din conduita terapeutică pentru 90% din cancerele de prostată surprinse în stadii localizate. Pacientul poate avea nevoie ulterior de tratamente oncologice, radioterapie, kinetoterapie, iar acest centru reunește toți specialiștii de care are nevoie pe drumul spre vindecare.‟, a explicat Dr. Gheorghe Niță, medic primar chirurgie urologică.

image

Pacienții care se adresează Centrului beneficiază de primul consult în maximum trei zile de la primul contact. Echipa centrului își propune să ofere un diagnostic precis, într-un interval de maximum zece zile. De asemenea, va iniția tratamentul personalizat fiecarui pacient în maximum două săptămâni de la stabilirea diagnosticului.

„De la deschiderea spitalului până la finalul lunii ianuarie 2024, majoritatea pacienților operați aveau în jur de 50 de ani, însă prezentau și numeroase comorbidități, mai ales din sfera cardio-vasculară și obezitate. Din aceste motive, multi dintre acești pacienți nu ar fi putut fi operati altfel decât prin procedura robotică. Cel puțin jumătate dintre pacienți prezentau forme agresive de cancer de prostată, operația lor fiind absolut necesară‟, a spus Dr. Mircea-Gabriel Onaca, medic specialist chirurgie urologică.

1 din 7 bărbați de peste 65 de ani poate dezvolta boala

Frecvența cancerului de prostată crește odată cu înaintarea în vârstă și conform statisticilor aproximativ 1 din 7 bărbați cu vârsta de peste 65 de ani este posibil să dezvolte această boală. Procedura robotică oferă numeroase avantaje pentru pacient, precum rezultate oncologice foarte bune cu păstrarea continenței și a funcției sexuale, frecvența foarte scăzută a complicațiilor, durată scurtă de internare și recuperarea postoperatorie mai rapidă. În contextul în care marea majoritate a pacienților sunt încă activi, recuperarea mai rapidă aduce numeroase beneficii socio-economice.

Dintre operațiile robotice efectuate de echipa de chirurgie urologică, peste 80% au fost pentru cancerele de prostată (prostatectomie radicală), urmate de cancerele renale, rinichiul putând fi salvat în majoritatea cazurilor și de cancere de vezică urinară, unde s-a putut construi robotic o nouă vezică. Majoritatea pacienților operați până acum au fost din zona București – Ilfov, Constanța, județele Brăila și Galați. De asemenea, Centrul Cancerului de Prostată București va fi implicat în activități de cercetare științifică în beneficiul pacienților, în implementarea de maniere inovative de diagnostic și tratament, bazate inclusiv pe inteligența artificială.

Reţine!

Odată cu lansarea Centrului, are loc și lansarea campaniei #RusineaDauneazaGravSanatatii, care își propune să crească numărul pacienților care efectuează screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată. Programul de screening presupune analiza biomarkerului PSA (antigen specific prostatic), urmat de un consult la medicul urolog.



Recente

lenjeria din dantelă jpg
Studiu jpg
Gisele Bündchen și copiii ei  jpg
femeie în roșu  foto   Shutterstock jpg
Emma Stone jpg
Cher jpg
Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg