Ultimul rege al Greciei a murit după 50 de ani de exil

Grecia a renunțat la monarhie în 1973, când cel care purtase coroana până atunci și-a început viața de rege fără țară. Constantin al II-lea a murit pe 10 ianuarie 2023, după cinci decenii de exil.

image

În timpul deceniilor petrecute în exil, Constantin a avut o relație complicată cu țara lui. The Guardian ne informează despre disputele pe care fostul rege le-a avut, la nesfârșit, cu guvernul elen din cauza averii sale. Lăsat fără cetățenie, Regelui Greciei i s-a permis, într-un final, să se întoarcă pe tărâm natal, motivat fiind de „sărăcie”.

Constantin al II-lea s-a născut tocmai când cel de-al Doilea Război Mondial bătea la ușă, iar familia lui a fost nevoită să se exileze în Egipt și Africa de Sud din cauza bombardamentelor. S-au întors cu toții în Grecia după război, reluându-și domnia. Constantin al II-a s-a urcat pe tron după moartea tatălui său, în 1964. Însă n-a fost deloc momentul ideal…

La acea vreme, Grecia nu era nimic mai mult decât un pion în mâinile marilor puteri. SUA și Uniunea Sovietică făceau jocurile atunci. În 1967, s-a încercat o lovitură de stat, din partea unor lideri politici de dreapta, pentru a fi înlăturat guvernul, iar regele i-a sprijinit inițial.

Apoi a spus că n-a avut încotro, că americanii i-au forțat mâna. Oricum situația nu mai era deloc bună pentru el. Când perioada incertă politic a trecut, Constantin al II-lea s-a trezit că nu mai era binevenit în propria țară. A fost forțat să părăsească Grecia și a fugit, mâncând pământul, în Roma.

În 1973, Regele devenise persona non grata în țara sa natală și trăia în exil. Mai mult, cei care se aflau la putere au cerut abolirea monarhiei, lucru care a pus capăt speranței pe care o mai avea Constantin să urce vreodată pe tron.

image

În 1981, fostul rege a ajuns în Grecia ca să-și înmormânteze mama. Apoi, în 1981, a încercat să meargă în vacanță în țara lui natală. Însă toată lumea era cu ochii pe el și numai pace n-a avut. Grecii îi cereau chiar să să devină o persoană ca oricare alta, să-și ia nume de familie.

Iar insulta supremă a fost că guvernul elen i-a confiscat întreaga avere, tot ce-a aparținut vreodată monarhiei. Drept urmare, Regele a ajuns la Curtea Supremă pentru a-și apăra drepturile. În urma procesului, a primit 12 milioane de euro și nu 500 de milioane cât ceruse el.

În tot acest timp, Constantin pretindea să fie tratat ca un membru al familiei regale, însă nu mai era. Într-un final, i s-a permis întoarcerea în țară. Din punctul de vedere al grecilor, își învățase lecția: „Sunt extrem de bucuros să mă aflu aici ca simplu cetățean!”, a spus el ca să calmeze apele.

Pe 10 ianuarie, ultimul Rege al Greciei, Constantin al II-a, s-a stins din viață la 82 de ani.

Foto - Shutterstock



Recente

Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg
Khloe Kardashian a slabit jpg
musafiri  jpg
Gigi Hadid  sursa   Instagram jpg
lenjeria din dantelă jpg
Studiu jpg
Gisele Bündchen și copiii ei  jpg
femeie în roșu  foto   Shutterstock jpg
Emma Stone jpg
Cher jpg
Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg