Vă invităm la Noaptea Muzeelor!
100 de muzee din ţară îşi vor deschide porţile, sâmbătă noaptea, în “Noaptea Muzeelor”. Evenimentul este la a opta ediţie.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RMNR) organizează,sâmbătă,"Noaptea Muzeelor",eveniment la care participă aproximativ 100 de muzee şi organizaţii din ţară. În Bucureşti sunt 28 de instituţii culturale care îşi vor deschide porţile pe timpul nopţii pentru toţi cei pasionaţi de tehnică,aviaţie sau artă.
Şi în acest an,ca şi în anii precedenţi,sunt aşteptaţi zeci de mii de vizitatori la muzeele din Bucureşti. Cele mai vizitate muzee anul trecut au fost Muzeul "George Enescu",Muzeul de Istorie,Muzeul Naţional de Artă a României sau Muzeul Labirint,o colaborare interesantă între Muzeul Antipa şi Muzeul Ţăranului Român".
Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" revine, în acest an, în atenţia vizitatorilor după o pauză de doi ani. Evenimentul "Ştiinţa o ia razna la miezul nopţii" doreşte să arate că muzeul este o şcoală pentru toţi. Oricine poate vedea mecanismele care ilustrează legile mecanicii, electricităţii sau magnetismului. Alături de machete vor fi puse în stare de funcţionare obiecte originale cum ar fi dinamul Edison acţionat de maşina cu aburi Brule, care alimenta cu energie electrică Teatrul Naţional din Bucureşti.
Un alt punct de atracţie pentru vizitatori ar putea fi Muzeul Bellu, unde, în acest an, declarat şi anul Caragiale, oamenii pot vedea mormântul scriitorului Ion Luca Caragiale şi pe cel ar arhitectului Ion Mincu.
Muzeul Bellu şi Muzeul Naţional Cotroceni au un program mai scurt de vizitare, între orele 19,00-24,00.
În acest an, pasionaţii de artă pot vizita Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" în timpul zilei, între orele 9,00-14,00.
Muzeul care are cel mai lung program de vizitare este cel al Aviaţiei Române, care îşi deschide porţile începând cu ora 21,00 şi se închide la ora 5,00.
Vizitatorii muzeelor din Capitală vor avea parte şi de câteva surprize. Ei pot câştiga o bicicletă sau un telefon mobil dacă vor vizita cel puţin trei muzee. Tot ce trebuie să facă este să completeze un talon existent pe o hartă care indică circuitul Nopţii Muzeelor şi care se găseşte la orice instituţie culturală care participă la eveniment şi să-şi instaleze pe telefon o aplicaţie cu ajutorul căreia firma de telefonie care oferă premiile îi poate înregistra în locaţiile pe care le vizitează. Sponsorii evenimentului "Nopţii Muzeelor" au pus la dispoziţie trei biciclete şi cinci telefoane mobile.
În "Noaptea Muzeelor", cei care nu vor să se deplaseze pe jos până în centrul Bucureştiului vor putea închiria aproximativ 100 de biciclete din Parcul Tineretului, iar RATB va pune, gratuit, la dispoziţia bucureştenilor, mai multe autobuze.