FOTO Femeile-girafă: motivul bizar pentru care îşi alungesc gâtul
Reprezentantele sexului frumos din Kayan Lahwi (Padaung), minoritate etnică aflată la graniţa dintre Thailanda şi Myanmar, sunt cunoscute pentru o particularitate interesantă: au gâturi care par alungite cu ajutorul inelelor.
În anii 1990, în contextul conflictelor militare din Myanmar (Birmania), mulţi membri ai minorităţii etnice din Kayan Lahwi, care erau persecutaţi, au ales să plece în Thailanda vecină. Această minoritate trăieşte la graniţa de nord. Femeile din cadrul acestei grupări etnice sunt numite şi femei-girafă, pentru că au gâturile care par mai lungi, impresie dată de numeroasele inele aflate în această parte a corpului.
Colierele spiralate sunt purtate de la vârsta de cinci ani
Fetiţele din acest grup etnic primesc încă de la cinci ani aceste coliere spiralate pe care trebuie să le poarte în jurul gâtului. Pe măsură ce cresc, ele primesc inele mai mari. Colierele spiralate pun presiune asupra claviculei şi ajung să o deformeze, dând impresia unui gât mai lung. Este un obicei care produce durere şi diformitate.
Care este simbolul inelelor din jurul gâtului
Se consideră că motivul principal al obiceiului alungirii gâtului este cel aşa-zis estetic: femeile cu acest colier spiralat în jurul gâtului par mai atractive în rândul bărbaţilor. De asemenea, antropologii au mai găsit şi alte motive ale acestei practici. Astfel, se consideră că inelele le-ar proteja de muşcăturile de tigru sau că le-ar face pe femei să semene cu un dragon, creatură importantă în folclorul acestei minorităţi.
În Myanmar, s-a descurajat tradiţia purtării inelelor spiralate, deoarece regimul militar a dorit să dea o imagine „mai occidentală” acestei ţări. Chiar şi în rândul acestei minorităţi, unele femei au renunţat să mai poarte inele în jurul gâtului.
Este bine de ştiut că femeile-girafă sunt şi o atracţie turistică importantă, fiind un element important al identităţii culturale a acestei minorităţi.
Un obicei asemănător este întâlnit şi la femeile dintr-un grup etnic din Africa de Sud (Ndebele).