FOTO Podurile vii care cresc singure. Pot funcţiona sute de ani

1 shutterstock 634408664 jpg jpeg

În statul Meghalaya din nord-estul Indiei, într-unul dintre cele mai umede locuri de pe Pământ, există o specie de arbore care formează poduri naturale, chiar dacă la prima vedere, totul pare că este construit de mâna omului.

În sudul statului Meghalaya, pe versanţii dealurilor, se află o specie de copac neobişnuită. “Ficus Elastica” sau arborele indian de cauciuc are rădăcini suplimentare care poate forma un pod natural, de-a lungul malurilor râurilor, împreună cu alţi copaci din această specie, potrivit Atlasobscura.com. Cele două triburi indiene, Khasis şi Jaintia, care locuiesc prin împrejurimi, au observat cu mult timp în urmă arborii şi s-au minunat de rădăcinile lor puternice care construiesc podurile. Astfel, a apărut oportunitatea de a traversa, cu uşurinţă, numeroase râuri din zonă. 

Podurile vii, ajutate să-şi găsească o anumită direcţie

Pentru a face rădăcinile copacilor să crească în direcţia corectă, indienii triburilor au folosit mai multe strategii diferite. Uneori, rădăcinile copacilor sunt pur şi simplu trase, legate, răsucite şi libere să fuzioneze între ele, până când, în timp, formează structura arhitecturală dorită. Direcţia rădăcinilor tinere mai poate fi ajutată şi de schelele din lemn şi bambus. Cu alte cuvinte, un răsad este plantat pe fiecare mal al râului. Odată ce rădăcinile aeriene - cele care cresc deasupra solului - încolţesc, sunt înfăşurate în jurul unui cadru de tulpini de bambus sau palmier şi sunt direcţionate spre malul opus. Podurile vii, atunci când ajung pe cealaltă parte a malului unui râu, pot să-şi prindă rădăcinile în sol. În unele locuri, cum ar fi satul indian Nongriat, anumite trunchiuri de copaci sunt tăiate în mijloc şi scobite pentru a crea sisteme de ghidare a rădăcinilor subţiri ale Ficusului Elastica. Astfel, sunt împiedicate să se extindă prin acele trunchiuri de arbore şi sunt încurajate să crească într-o direcţie dreaptă. În plus, un alt rol pe  care îl au este să le ofere rădăcinilor nutrienţii necesari pe măsură ce se descompun. 

Pot dura mai mulţi ani până devin poduri funcţionale, pe care le poţi traversa 

Ficus Elastica depinde de mediul din care face parte, de condiţiile meteo, de sănătatea copacului, de nutrienţii din sol şi poate dura până când rădăcinile vor forma podul. Odată ce podurile sunt funcţionale, ele sunt suficient de puternice astfel încât să susţină greutatea a 50 de persoane sau mai mult. De fapt, cu cât trece timpul, cu atât rădăcinile sunt mai puternice, ele crescând mereu. Cel mai vechi pod natural, folosit de sătenii din apropierea oraşului Cherrapunji, trăieşte de peste 500 de ani. Din cauză că este o regiune foarte umedă, podurile vii din Ficus Elastica nu putrezesc ca cele făcute din bambus sau alt lemn şi nu ruginesc ca cele din oţel. 

Podul cu două etaje 

Rădăcinile formează poduri într-o varietate de forme şi dimensiuni. Ele pot creşte, în lungime, până la 52 de metri şi se pot ridica ca înălţime deasupra râurilor pâna la 24 de metri. Cele mai multe poduri vii au doar o singură întindere, însă majoritatea tinde să aibă mai multe, fie paralele, fie una deasupra celeilalte. Cel mai cunoscut pod este Jingkieng Nongriat din satul Nongriat, fiind suspendat cu două etaje. Recente

SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg
Pamela Anderson sursa  Variety jpg
Creier jpg
Beyoncé jpg
Vin Diesel cu soția sursa  Shutterstock jpg
Madonna, Mariah Carey sursa  Shutterstock jpg
Justin Bieber jpg
Kate Hudson, actrița Goldie Hawn sursa  shutterstock jpg
Reguli bizare impuse de Regina Victoria la propria inmormantare Sursa foto shutterstock 169010507 jpg
Riley Keough, Elvis Presley, sursa  Shutterstock jpg
Meghan Markle in lacrimi jpeg
Kim Kardashian jpg
Prințesa Eugenie jpg
Sam Smith jpg
Shakira  Cosmopolitan jpg
Penelope jpeg